Νέο παγκόσμιο ρεκόρ υπολογισμού του αριθμού «π»

Η αξία του αριθμού “π” υπολογίστηκε σε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ μήκους 31 τρισεκατομμυρίων ψηφίων, πολύ πιο πέρα από το προηγούμενο ρεκόρ των 22 τρισεκατομμυρίων.

 

Στα μαθηματικά με το σύμβολο “π” ορίζεται ο άπειρος αριθμός που προκύπτει από την διαίρεση της περιφέρειας ενός κύκλου με τη διάμετρό του. Τα πρώτα τρία ψηφία του είναι 3,14 και κάθε προσπάθεια υπολογισμού του με ακρίβεια αποτυγχάνει καθώς συνεχίζει απεριόριστα χωρίς κάποια επανάληψη.

Η Έμμα Χαρούκα Ιβάο  υπάλληλος της Google από την Ιαπωνία, βρήκε τα νέα ψηφία με τη βοήθεια της υπηρεσίας cloud computing της εταιρείας. Πέρασε 4 μήνες εργαζόμενη στο συγκεκριμένο πρότζεκτ στο γραφείο της στην Google στο Σιάτλ, όπου εργάζεται ως προγραμματίστρια για το Google Cloud.

 

Για να τα καταφέρει χρησιμοποίησε 25 εικονικές μηχανές Google Cloud για να δημιουργήσει τον τεράστιο αριθμό. Είναι η πρώτη φορά που ο αριθμός «π» υπολογίζεται στο cloud.

 

Το κατόρθωμά της πιστοποιήθηκε από την Guinness World Records την Τετάρτη14 Μαρτίου, η οποία είναι γνωστή ως η “Μέρα Π”, καθώς στην αγγλική γραφή της (3.14) είναι ίδια με τον αριθμό «π».

Η Ιβάο είναι η τρίτη γυναίκα που θέτει ένα παγκόσμιο ρεκόρ για τον υπολογισμό του αριθμού. Ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ ήταν ο Πίτερ Τρούεμπ από το 2016, ο υπολογισμός του οποίου ήταν 22,4 τρισεκατομμύρια ψηφία.

Ο υπολογισμός απαιτούσε 170TB δεδομένων (για σύγκριση, 200.000 μουσικά κομμάτια έχουν χωρητικότητα 1TB) και χρειάστηκαν 25 εικονικές μηχανές και 121 ημέρες για να ολοκληρωθει.

«Αισθάνομαι μεγάλη έκπληξη», δήλωσε η Iwao, για το επίτευγμά της. “Προσπαθώ ακόμα να προσαρμοστώ στην πραγματικότητα. Το παγκόσμιο ρεκόρ ήταν πραγματικά δύσκολο", πρόσθεσε.

 

 

 


protoselida

World Business

Uber: Εξαγοράζει την ανταγωνίστρια Careem Networks έναντι $3,1 δισ.

Uber: Εξαγοράζει την ανταγωνίστρια Careem Networks έναντι $3,1…

Ντιλ ύψους 3,1 δισ.δολαρίων αναμένεται να ανακοινώσει η εταιρεία διαμοιρασμού αυτοκινήτων Uber Technologies, ακόμη και...

Media

Die Zeit: Υπαίθρια φυλακή για τους πρόσφυγες η Ελλάδα

Die Zeit: Υπαίθρια φυλακή για τους πρόσφυγες η…

Πολυσέλιδο ρεπορτάζ για τις σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Ελλάδα φιλοξενεί στην...

Secret Money

 OI ΠPΩTEΣ YΠOΓPAΦEΣ

OI ΠPΩTEΣ YΠOΓPAΦEΣ

Θα είναι αν μη τι άλλο μια ιστορική στιγμή, αυτή των υπογραφών στη σύμβαση για...

Αθλητικά

Τέταρτη σερί «κούπα» για το γυναικείο μπάσκετ του Ολυμπιακού

Τέταρτη σερί «κούπα» για το γυναικείο μπάσκετ του…

Η απόλυτη κυριαρχία του Ολυμπιακού στο γυναικείο μπάσκετ επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά στα Χανιά,...

Τεχνολογία

 Όσλο: Ασύρματη φόρτιση για τα ηλεκτρικά ταξί

Όσλο: Ασύρματη φόρτιση για τα ηλεκτρικά ταξί

Τα ταξί στο Όσλο, πρωτεύουσα της Νορβηγίας, πρόκειται να χρησιμοποιούν ασύρματη τεχνολογία γρήγορης φόρτισης...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.