Νέο παγκόσμιο ρεκόρ υπολογισμού του αριθμού «π»

Η αξία του αριθμού “π” υπολογίστηκε σε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ μήκους 31 τρισεκατομμυρίων ψηφίων, πολύ πιο πέρα από το προηγούμενο ρεκόρ των 22 τρισεκατομμυρίων.

 

Στα μαθηματικά με το σύμβολο “π” ορίζεται ο άπειρος αριθμός που προκύπτει από την διαίρεση της περιφέρειας ενός κύκλου με τη διάμετρό του. Τα πρώτα τρία ψηφία του είναι 3,14 και κάθε προσπάθεια υπολογισμού του με ακρίβεια αποτυγχάνει καθώς συνεχίζει απεριόριστα χωρίς κάποια επανάληψη.

Η Έμμα Χαρούκα Ιβάο  υπάλληλος της Google από την Ιαπωνία, βρήκε τα νέα ψηφία με τη βοήθεια της υπηρεσίας cloud computing της εταιρείας. Πέρασε 4 μήνες εργαζόμενη στο συγκεκριμένο πρότζεκτ στο γραφείο της στην Google στο Σιάτλ, όπου εργάζεται ως προγραμματίστρια για το Google Cloud.

 

Για να τα καταφέρει χρησιμοποίησε 25 εικονικές μηχανές Google Cloud για να δημιουργήσει τον τεράστιο αριθμό. Είναι η πρώτη φορά που ο αριθμός «π» υπολογίζεται στο cloud.

 

Το κατόρθωμά της πιστοποιήθηκε από την Guinness World Records την Τετάρτη14 Μαρτίου, η οποία είναι γνωστή ως η “Μέρα Π”, καθώς στην αγγλική γραφή της (3.14) είναι ίδια με τον αριθμό «π».

Η Ιβάο είναι η τρίτη γυναίκα που θέτει ένα παγκόσμιο ρεκόρ για τον υπολογισμό του αριθμού. Ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ ήταν ο Πίτερ Τρούεμπ από το 2016, ο υπολογισμός του οποίου ήταν 22,4 τρισεκατομμύρια ψηφία.

Ο υπολογισμός απαιτούσε 170TB δεδομένων (για σύγκριση, 200.000 μουσικά κομμάτια έχουν χωρητικότητα 1TB) και χρειάστηκαν 25 εικονικές μηχανές και 121 ημέρες για να ολοκληρωθει.

«Αισθάνομαι μεγάλη έκπληξη», δήλωσε η Iwao, για το επίτευγμά της. “Προσπαθώ ακόμα να προσαρμοστώ στην πραγματικότητα. Το παγκόσμιο ρεκόρ ήταν πραγματικά δύσκολο", πρόσθεσε.

 

 

 


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

Στα πρόθυρα κατάρρευσης η British Steel

Στα πρόθυρα κατάρρευσης η British Steel

Στο χείλος της κατάρρευσης βρίσκεται η British Steel, η δεύτερη μεγαλύτερη χαλυβουργία της Βρετανίας, εκτός...

Secret Money

Ο Ταβουλάρης και το ΕΝΑΕ

Ο Ταβουλάρης και το ΕΝΑΕ

Mπορεί οι εξελίξεις να τρέχουν γύρω από τα ναυπηγεία Eλευσίνας, αλλά το όνομα του Nίκου...

Αθλητικά

Ιτούδης: «Νιώθω γεμάτος»

Ιτούδης: «Νιώθω γεμάτος»

Ο προπονητής της πρωταθλήτριας Ευρώπης ΤΣΣΚΑ, Δημήτρης Ιτούδης, μίλησε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ για την κατάκτηση...

Τουρισμός

«Synergassia» Enterprise Greece και Επιμελητηρίου Λακωνίας

«Synergassia» Enterprise Greece και Επιμελητηρίου Λακωνίας

Ο Οργανισμός Enterprise Greece και το Επιμελητήριο Λακωνίας συνδιοργάνωσαν επιχειρηματική επίσκεψη πολυμελούς διπλωματικής αντιπροσωπείας Ξένων Πρεσβειών από 17...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.