Νέο παγκόσμιο ρεκόρ υπολογισμού του αριθμού «π»

Η αξία του αριθμού “π” υπολογίστηκε σε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ μήκους 31 τρισεκατομμυρίων ψηφίων, πολύ πιο πέρα από το προηγούμενο ρεκόρ των 22 τρισεκατομμυρίων.

 

Στα μαθηματικά με το σύμβολο “π” ορίζεται ο άπειρος αριθμός που προκύπτει από την διαίρεση της περιφέρειας ενός κύκλου με τη διάμετρό του. Τα πρώτα τρία ψηφία του είναι 3,14 και κάθε προσπάθεια υπολογισμού του με ακρίβεια αποτυγχάνει καθώς συνεχίζει απεριόριστα χωρίς κάποια επανάληψη.

Η Έμμα Χαρούκα Ιβάο  υπάλληλος της Google από την Ιαπωνία, βρήκε τα νέα ψηφία με τη βοήθεια της υπηρεσίας cloud computing της εταιρείας. Πέρασε 4 μήνες εργαζόμενη στο συγκεκριμένο πρότζεκτ στο γραφείο της στην Google στο Σιάτλ, όπου εργάζεται ως προγραμματίστρια για το Google Cloud.

 

Για να τα καταφέρει χρησιμοποίησε 25 εικονικές μηχανές Google Cloud για να δημιουργήσει τον τεράστιο αριθμό. Είναι η πρώτη φορά που ο αριθμός «π» υπολογίζεται στο cloud.

 

Το κατόρθωμά της πιστοποιήθηκε από την Guinness World Records την Τετάρτη14 Μαρτίου, η οποία είναι γνωστή ως η “Μέρα Π”, καθώς στην αγγλική γραφή της (3.14) είναι ίδια με τον αριθμό «π».

Η Ιβάο είναι η τρίτη γυναίκα που θέτει ένα παγκόσμιο ρεκόρ για τον υπολογισμό του αριθμού. Ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ ήταν ο Πίτερ Τρούεμπ από το 2016, ο υπολογισμός του οποίου ήταν 22,4 τρισεκατομμύρια ψηφία.

Ο υπολογισμός απαιτούσε 170TB δεδομένων (για σύγκριση, 200.000 μουσικά κομμάτια έχουν χωρητικότητα 1TB) και χρειάστηκαν 25 εικονικές μηχανές και 121 ημέρες για να ολοκληρωθει.

«Αισθάνομαι μεγάλη έκπληξη», δήλωσε η Iwao, για το επίτευγμά της. “Προσπαθώ ακόμα να προσαρμοστώ στην πραγματικότητα. Το παγκόσμιο ρεκόρ ήταν πραγματικά δύσκολο", πρόσθεσε.

 

 

 


protoselida

Secret Money

«Συνωστισμός» για τις AΠE

«Συνωστισμός» για τις AΠE

Mια ολόκληρη στοίβα με αιτήσεις για νέα έργα AΠE έχει συσσωρευτεί στη PAE, κάτι που...

Αθλητικά

Νικήτρια η Στεφανίδη στο Diamond League του Μπέρμιγχαμ

Νικήτρια η Στεφανίδη στο Diamond League του Μπέρμιγχαμ…

Έναν ακόμη αγώνα που επιβεβαιώνει την καλή αγωνιστική της κατάσταση πραγματοποίησε σήμερα (18/8) η Κατερίνα...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.