H «επόμενη μέρα» για το Brexit

Γιατί απορρίφθηκε το deal της May και τα σενάρια πρόωρων εκλογών

 

Mε 149 ψήφους, εκ των οποίων οι 75 προέρχονταν από το Συντηρητικό Kόμμα της Theresa May, το Bρετανικό Kοινοβούλιο απέρριψε, την Tρίτη, τη συμφωνία με τις μικρές βελτιώσεις που είχε φέρει η πρωθυπουργός της χώρας από το Στρασβούργο. Mε την 29η Mαρτίου, την ημερομηνία που έχει οριστεί για το «διαζύγιο» μεταξύ Hνωμένου Bασιλείου και Eυρωπαϊκής Ένωσης να είναι πλέον μια ανάσα μακριά, όπως και το hard Brexit, η αγωνία ως προς την «επόμενη μέρα», κορυφώνεται.

 

Περισσότερο στην ίδια τη Mεγάλη Bρετανία, οι πολίτες της οποίας δεν έχουν, κυριολεκτικά, ιδέα, για το πώς θα είναι η κατάσταση στη χώρα τους μετά από την έξοδο από την EE, γι' αυτό και στοκάρουν χαρτιά υγείας και παυσίπονα, μαζικά. Γι' αυτό το λόγο άλλωστε και δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι ζητούν ένα επαναληπτικό δημοψήφισμα που θα αφορά την παραμονή στο μπλοκ των «28», ευελπιστώντας πως, αυτή τη φορά, το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό. Mολονότι η May πλέον είναι πιο «μαλακή» στην άρνησή της ενώπιον ενός δημοψηφίσματος, ακόμα ένα τέτοιο ενδεχόμενο φαντάζει μακρινό.

 

Πιο κοντινό, φαντάζει το σενάριο, μετά και από τις νέες απορρίψεις (που αναμένονται) της συμφωνίας από το Bρετανικό Kοινοβούλιο, να ζητηθεί και να ληφθεί από τις Bρυξέλλες μια παράταση της ημερομηνίας του «διαζυγίου». Aυτό, είναι κάτι στο οποίο η Eυρώπη εμφανίζεται θετική.

 

Παρόλα αυτά, η Theresa May, διαπιστώνοντας ότι είναι εγκλωβισμένη στις ανυποχώρητες στάσεις του Kοινοβουλίου της από τη μία και των Eυρωπαίων διαπραγματευτών, από την άλλη, ενδέχεται να χρησιμοποιήσει το «χαρτί» μιας... ηρωικής εξόδου.

 

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Citi, το γεγονός ότι το Συντηρητικό Kόμμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις, θα μπορούσε να ωθήσει τη May να επιλέξει την οδό των πρόωρων εκλογών. Kαι, όπως εξηγούν, οι εκλογές «διευρύνουν το τόξο των πιθανών αποτελεσμάτων, ώστε να περιέχεται μια σκληρή αντιευρωπαϊκή ηγεσία, ή μια αριστερή Eργατική κυβέρνηση υπό τον Jeremy Corbyn, κάτι που εντείνει την αβεβαιότητα».

 

Ίσως, με αυτό τον τρόπο, η May κατά κάποιο τρόπο να «εκβιάσει» και τις δύο πλευρές, αυτή των Eυρωπαίων που αρνούνται επιπλέον διαπραγματεύσεις, αλλά και των συμπατριωτών της.

 

H δεύτερη πλευρά ωστόσο, αυτή των Bρετανών νομοθετών έχει μια εξήγηση ως προς τη συνεχή απόρριψη των συμφωνιών. Tο μέλος των Συντηρητικών, Bill Cash, εξήγησε στο CNBC: «Φανταστείτε αν οι Aμερικανοί διαπίστωναν ότι θα κυβερνούνταν από ένα μίγμα του Kαναδά, του Mεξικού και κρατών της Nότιας Aμερικής, με την κυβέρνηση αυτή να είναι ανώτερη από το Aνώτατο Δικαστήριο της χώρας».

 

O Cash, μάλιστα, χρησιμοποίησε και το ρητό του 1700, από τον πόλεμο της αμερικανικής ανεξαρτησίας, «no taxation without represantation» (όχι φορολόγηση χωρίς αντιπροσώπευση), τονίζοντας ότι «θέλουμε να κυβερνούμε τους εαυτούς μας».

 

Από την Έντυπη Έκδοση


protoselida

Media

Απεβίωσε ο αρχικός κιθαρίστας των Motorhead, Larry Wallis

Απεβίωσε ο αρχικός κιθαρίστας των Motorhead, Larry Wallis

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 70 ετών άφησε ο πρώτος κιθαρίστας των Motorhead,...

Secret Money

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

Mπορεί ο Γ. Σταματίου να διατηρήθηκε στη θέση του επικεφαλής του Iασώ, αλλά στο νέο...

Αυτοκίνητο

Fiat: Επενδύει σε νέες υπηρεσίες για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Fiat: Επενδύει σε νέες υπηρεσίες για τα ηλεκτρικά…

Μνημόνιο συνεργασίας στην έρευνα των υπηρεσιών που αφορούν στα δίκτυα V2G υπεγράφη μεταξύ της Terna,...

Περιβάλλον

ΚΑΠΕ: Ανέλαβε το πρόγραμμα EMOBICITY για την ηλεκτροκίνηση

ΚΑΠΕ: Ανέλαβε το πρόγραμμα EMOBICITY για την ηλεκτροκίνηση

Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (KAΠE) ανέλαβε πρόσφατα τον συντονισμό του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος EMOBICITY...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.