Δεσμεύονται για αποφυγή απολύσεων οι τραπεζίτες

Ένα βήμα πριν τη συμφωνία για τη νέα κλασική σύμβαση εργασίας στις τράπεζες, με την οποία αποτρέπονται απολύσεις, βρίσκονται πλέον ΟΤΟΕ και τραπεζίτες.

 

Τη νέα, βελτιωμένη πρόταση των τραπεζών θα εξετάσει σήμερα η ΟΤΟΕ, που έχει ήδη προκηρύξει απεργία την Τετάρτη, 20 Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες δέχθηκαν, παρότι αρχικά υπήρχαν αντιρρήσεις, να επαναληφθεί και στη νέα, τριετή σύμβαση η δέσμευσή τους για την αποφυγή απολύσεων, κάτι που σημαίνει ότι και ο επόμενος γύρος μείωσης της απασχόλησης στον κλάδο, ο οποίος θεωρείται αναπόφευκτος, θα γίνει μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, έστω και αν αυτά σχεδιάζεται από τις τράπεζες να είναι πολύ λιγότερο γενναιόδωρα από τα προηγούμενα.

 

Σε ό,τι αφορά τους μισθούς, η νέα πρόταση των τραπεζών δεν θεωρείται απόλυτα ικανοποιητική από τους συνδικαλιστές, είναι όμως σαφώς καλύτερη από την αρχική, που έκανε λόγο για μικρές αυξήσεις μισθών μόνο από το 17ο μισθολογικό κλιμάκιο και πάνω. Η νέα πρόταση προβλέπει αυξήσεις 2% σε βάθος τριετίας, αλλά για το σύνολο του προσωπικού.

 

Η ΟΤΟΕ διεκδικεί πλήρη αποκατάσταση των απωλειών που υπήρξαν με την προηγούμενη σύμβαση, δηλαδή διπλάσιο ποσοστό αύξησης από αυτό που προτείνουν οι τραπεζίτες. Αναμένεται ότι η Ομοσπονδία θα επιμείνει σε βελτίωση της πρότασης για τις αυξήσεις, αν και, όπως διαμορφώνονται πλέον οι συνθήκες ευρύτερα στον τραπεζικό χώρο της ευρωζώνης, αλλά και ειδικά στην Ελλάδα, όπου είναι βασική προτεραιότητα η μείωση του λειτουργικού κόστους, οι τραπεζίτες δεν αναμένεται να ικανοποιήσουν το αίτημα για πλήρη αποκατάσταση απωλειών.

 

Την ώρα που βρίσκονται στο κρισιμότερο σημείο τους οι διαπραγματεύσεις για τη νέα σύμβαση, στον ευρωπαϊκό χώρο συντελούνται αλλαγές που εκτιμάται ότι θα έχουν έντονη επίδραση και στον ελληνικό τραπεζικό τομέα μεσοπρόθεσμα.

 

Η γερμανική κυβέρνηση «άναψε πράσινο» στην έναρξη επίσημων συνομιλιών για συγχώνευση της Deutsche Bank με την Commerzbank, λαμβάνοντας την πολιτική απόφαση να υποστηρίξει τα σχέδια των δύο διοικήσεων για δραματικές περικοπές στο λειτουργικό κόστος. Οι συνδικαλιστές στην Γερμανία προειδοποιούν ότι βρίσκονται σε κίνδυνο από το «γάμο» των δύο τραπεζών περισσότερες από 30.000 θέσεις εργασίας. Δηλαδή, ο αριθμός των υπαλλήλων που ενδέχεται να απομακρυνθούν αντιστοιχεί σχεδόν στο σύνολο των απασχολούμενων στον ελληνικό τραπεζικό τομέα!


protoselida

World Business

Η Gazprom προτείνει συμφωνία 1 έτους για το φυσικό αέριο στην Ουκρανία

Η Gazprom προτείνει συμφωνία 1 έτους για το…

Eπίσημη επιστολή στην Ουκρανία έχει στείλει η Gazprom, προτείνοντας είτε να επεκταθεί η τρέχουσα συμφωνία...

Secret Money

TA «AΠONEPA»

TA «AΠONEPA»

Aκόμη η PAE «πληρώνει» τα «απόνερα» από την υπόθεση της πολυήμερης κατάρρευσης των πληροφοριακών συστημάτων...

Τεχνολογία

PayPal: Νέα υπηρεσία αποστολής εμβασμάτων

PayPal: Νέα υπηρεσία αποστολής εμβασμάτων

Τον Ιούλιο 2019, η PayPal λάνσαρε τη διεθνή υπηρεσία αποστολής εμβασμάτων Xoom σε πάνω από...

Υγεία & Διατροφή

Ενστάσεις Ε.Ο.Φ. για τον διορισμό του νέου ΔΣ

Ενστάσεις Ε.Ο.Φ. για τον διορισμό του νέου ΔΣ

Ανακοινώθηκε ο διορισμός του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), το οποίο για...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.