Κτηματολόγιο: Το Ε9 στην υπηρεσία της κτηματογράφησης

Εξαιτίας της χαμηλής συμμετοχής στη διαδικασία καταγραφής ακινήτων σε αγροτικές κυρίως περιοχές, το υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζει, την αξιοποίηση των δεδομένων που καταχωρούν οι φορολογούμενοι στο E9, προκειμένου να ενισχύσουν την πρόοδο της κτηματογράφησης.

 

Η ύπαρξη συνεργασίας με το Υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα ψηφιακής υπενθύμισης και ενημέρωσης των πολιτών μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, όπως ανέφερε χθες ο υφ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Δημαράς, που συνοδευόμενος από τη Διοίκηση του Κτηματολογίου, επισκέφθηκε το Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου.

 

Σύμφωνα με το σχέδιο, θα βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια των δικαιούχων η επιβεβαίωση των στοιχείων τους μέσω του συστήματος Taxis. Θα ζητείται, δηλαδή, η συγκατάθεση των δικαιούχων, κατά τη συμπλήρωση της δήλωσης εισοδήματος στο Taxis, για το εάν επιθυμούν τα στοιχεία που δηλώνουν να χρησιμοποιηθούν από  το Ελληνικό Κτηματολόγιο. Ακόμη οι δικαιούχοι που δεν διαθέτουν τίτλους θα πρέπει να υποβάλουν τοπογραφικό διάγραμμα, εφόσον η θέση και τα όρια του ακινήτου-γεωτεμαχίου δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν με ακρίβεια στον ψηφιακό χάρτη και το Ε9.

 

Με τον τρόπο αυτό, θα δοθεί λύση, όπως αναφέρουν από την Κτηματολόγιο, στο πρόβλημα της ανυπαρξίας τίτλων ιδιοκτησίας από σημαντικό αριθμό δικαιούχων.

 

Όπως ανέφερε, χθες, η διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικό Κτηματολόγιο Χριστίνα Κλωνάρη σε συνέντευξη Τύπου, όσοι διαθέτουν δικαίωμα με έκτακτη χρησικτησία και δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα έγγραφα, θα πρέπει να υποβάλουν, εφόσον διαθέτουν τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Εναλλακτικά, μπορούν να υποβάλουν έγγραφα που να υποδεικνύουν την 20ετή νομή και κατοχή του ακινήτου. Στα έγγραφα που θα γίνονται δεκτά θα είναι και το Ε9.

 

Υπολογίζεται ότι δήλωση χρησικτησίας υποβάλλει ο μεγαλύτερος αριθμός των πολιτών που καταθέσουν δηλώσεις κτηματογράφησης, ενώ στις αγροτικές περιοχές τα ποσοστά χρησικτησίας είναι ιδιαίτερα υψηλά.

 

Σημειώνεται ότι στις 21 μελέτες κτηματογράφησης, που υλοποιούνται από τον περασμένο Νοέμβριο, έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 700.000 δηλώσεις πολιτών (στοιχεία 15ης Μαρτίου), από τις οποίες μόλις το 13% ηλεκτρονικά. Η μέση συμμετοχή στις 21 συμβάσεις για το "ΚΤΙΜΑ 16" ανέρχεται περίπου στο 7%, με τους αριθμούς να είναι μικροί ελλείψει τίτλων ιδιοκτησίας από τους ενδιαφερόμενους, όπως αναφέρουν από την Κτηματολόγιο.


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

Media

Συνεργασία Antenna Music με Πάντειο Πανεπιστήμιο

Συνεργασία Antenna Music με Πάντειο Πανεπιστήμιο

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Antenna Music (μέλος του Antenna Group) συνεργάστηκε με το Εργαστήριο...

Secret Money

OI 2 «OΨEIΣ» THΣ AMERESCO

OI 2 «OΨEIΣ» THΣ AMERESCO

Δεν είναι και το πιο συνηθισμένο, την ώρα που βρίσκεται στην Eλλάδα η αντιπρόεδρος του...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.