Κτηματολόγιο: Το Ε9 στην υπηρεσία της κτηματογράφησης

Εξαιτίας της χαμηλής συμμετοχής στη διαδικασία καταγραφής ακινήτων σε αγροτικές κυρίως περιοχές, το υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζει, την αξιοποίηση των δεδομένων που καταχωρούν οι φορολογούμενοι στο E9, προκειμένου να ενισχύσουν την πρόοδο της κτηματογράφησης.

 

Η ύπαρξη συνεργασίας με το Υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα ψηφιακής υπενθύμισης και ενημέρωσης των πολιτών μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, όπως ανέφερε χθες ο υφ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Δημαράς, που συνοδευόμενος από τη Διοίκηση του Κτηματολογίου, επισκέφθηκε το Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου.

 

Σύμφωνα με το σχέδιο, θα βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια των δικαιούχων η επιβεβαίωση των στοιχείων τους μέσω του συστήματος Taxis. Θα ζητείται, δηλαδή, η συγκατάθεση των δικαιούχων, κατά τη συμπλήρωση της δήλωσης εισοδήματος στο Taxis, για το εάν επιθυμούν τα στοιχεία που δηλώνουν να χρησιμοποιηθούν από  το Ελληνικό Κτηματολόγιο. Ακόμη οι δικαιούχοι που δεν διαθέτουν τίτλους θα πρέπει να υποβάλουν τοπογραφικό διάγραμμα, εφόσον η θέση και τα όρια του ακινήτου-γεωτεμαχίου δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν με ακρίβεια στον ψηφιακό χάρτη και το Ε9.

 

Με τον τρόπο αυτό, θα δοθεί λύση, όπως αναφέρουν από την Κτηματολόγιο, στο πρόβλημα της ανυπαρξίας τίτλων ιδιοκτησίας από σημαντικό αριθμό δικαιούχων.

 

Όπως ανέφερε, χθες, η διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικό Κτηματολόγιο Χριστίνα Κλωνάρη σε συνέντευξη Τύπου, όσοι διαθέτουν δικαίωμα με έκτακτη χρησικτησία και δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα έγγραφα, θα πρέπει να υποβάλουν, εφόσον διαθέτουν τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Εναλλακτικά, μπορούν να υποβάλουν έγγραφα που να υποδεικνύουν την 20ετή νομή και κατοχή του ακινήτου. Στα έγγραφα που θα γίνονται δεκτά θα είναι και το Ε9.

 

Υπολογίζεται ότι δήλωση χρησικτησίας υποβάλλει ο μεγαλύτερος αριθμός των πολιτών που καταθέσουν δηλώσεις κτηματογράφησης, ενώ στις αγροτικές περιοχές τα ποσοστά χρησικτησίας είναι ιδιαίτερα υψηλά.

 

Σημειώνεται ότι στις 21 μελέτες κτηματογράφησης, που υλοποιούνται από τον περασμένο Νοέμβριο, έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 700.000 δηλώσεις πολιτών (στοιχεία 15ης Μαρτίου), από τις οποίες μόλις το 13% ηλεκτρονικά. Η μέση συμμετοχή στις 21 συμβάσεις για το "ΚΤΙΜΑ 16" ανέρχεται περίπου στο 7%, με τους αριθμούς να είναι μικροί ελλείψει τίτλων ιδιοκτησίας από τους ενδιαφερόμενους, όπως αναφέρουν από την Κτηματολόγιο.


protoselida

World Business

“Gear down”  για τον  πληθωρισμό

“Gear down” για τον πληθωρισμό

«Καμπανάκια« χτυπούν στην οικονομία της Ευρωζώνης, συνεχώς. Το τελευταίο, το ρεκόρ τριετίας που «χτύπησε» ο...

Secret Money

Βρήκαν στύλους για τη ΔΕΗ;

Βρήκαν στύλους για τη ΔΕΗ;

Tώρα που η ΔEH από το «γκρεμό» στον οποίο βρισκόταν, βαδίζει στο δρόμο της «διάσωσης»,...

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Τουρισμός

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Προώθηση οινοτουρισμού στο Παρίσι

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Προώθηση οινοτουρισμού στο Παρίσι

Ειδική εκδήλωση - προβολή θα πραγματοποιήσει στο βραβευμένο ελληνικό εστιατόριο "Le Mavrommatis" στο Παρίσι, τη...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.