Deal News Online

undefined

Δημόσιες συμβάσεις με απευθείας ανάθεση έργων Προτεινόμενο

Τι προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις

 

Την απευθείας ανάθεση έργων περιλαμβάνει το προς συζήτηση και ψήφιση σχέδιο νόμου "Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία (ΕΕ) 2016/943 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 8ης Ιουνίου 2016, σχετικά με την προστασία της τεχνογνωσίας και των επιχειρηματικών πληροφοριών που δεν έχουν αποκαλυφθεί (εμπορικό απόρρητο) από την παράνομη απόκτηση, χρήση και αποκάλυψή τους (EEL 157 της 15.06.2016). Μέτρα για την επιτάχυνση του έργου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και άλλες διατάξεις".

 

Το εν λόγω σχέδιο νόμου περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό αλλαγών υφιστάμενο καθεστώς δημοπράτησης δημοσίων συμβάσεων, το οποίο είχε αλλάξει μόλις το 2016.

 

Όπως, δηλαδή, σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, "καθορίζονται ειδικοί κανόνες για τις διαδικασίες διαπραγµάτευσης χωρίς δηµοσίευση προκήρυξης, προκειµένου να απλουστευθεί η διαδικασία ανάθεσης των συµβάσεων αυτών. Οι εξαιρέσεις που εισάγονται, όπως η µη υποχρεωτική χρήση του ΕΣΗΔΗΣ, η µη υποχρεωτική χρήση του ΕΕΕΣ ή του ΤΕΥΔ είναι δικαιολογηµένη, αφού οι διαδικασίες αυτές απευθύνονται σε έναν ή σε ορισµένους οικονοµικούς φορείς. Στις περιπτώσεις αυτές η χρήση ηλεκτρονικών µέσων ή του ΕΕΕΣ / ΤΕΥΔ κατά περίπτωση θα αποτελούσε περιττό διοικητικό φόρτο ή θα ήταν ακατάλληλα, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της εν λόγω διαδικασίας".

 

Χωρίς διαβούλευση


Πάντως, οι ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου έγιναν χωρίς διαβούλευση, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Δημοσίων Έργων. Σε επιστολή της κάνει λόγο για "αιφνιδιαστικές τροποποιήσεις άρθρων του Ν. 4412/2016 που ενσωματώθηκαν στις διατάξεις του Σχεδίου Νόμου του υπουργείου Οικονομίας. "Παρότι, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του ως άνω σχεδίου Νόμου, οι τροποποιήσεις σκοπό έχουν τη διευκόλυνση των Αναθετουσών Αρχών στις διαδικασίες σύναψης και εκτέλεσης συμβάσεων και στην επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών, αυτές προωθήθηκαν στη Βουλή εν αγνοία των Εργοληπτικών Οργανώσεων και κυρίως της Ένωσής μας, που είναι η πλέον αντιπροσωπευτική Οργάνωση της χώρας" σημειώνει η ΠΕΔΜΕΔΕ, που αποτελεί την μόνη Εργοληπτική Οργάνωση που εκπροσωπεί την Ελλάδα στο διεθνή χώρο, μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας της Κατασκευαστικής Βιομηχανίας (Fédération de l' Industrie Européenne de la Construction – F.I.E.C.).


World Business

United Group: Ολοκλήρωσε την εξαγορά της βουλγαρικής Nova Broadcasting Group

United Group: Ολοκλήρωσε την εξαγορά της βουλγαρικής Nova…

Η United Group, ο μεγαλύτερος πάροχος τηλεπικοινωνιών και Μέσων Ενημέρωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, και μητρική...

Media

ΗΠΑ: Έφυγε από τη ζωή ο Λάρι Κινγκ

ΗΠΑ: Έφυγε από τη ζωή ο Λάρι Κινγκ

Ο διάσημος Αμερικανός παρουσιαστής Λάρι Κινγκ πέθανε στο νοσοκομείο σε ηλικία 87 ετών.

Αθλητικά

Διαψεύδει δημοσίευμα περί ακύρωσης Ολυμπιακών η Ιαπωνία

Διαψεύδει δημοσίευμα περί ακύρωσης Ολυμπιακών η Ιαπωνία

Επιδεικνύοντας άμεσα αντανακλαστικά η ιαπωνική κυβέρνηση έσπευσε να διαψεύσει σημερινό δημοσίευμα των «Times», με βάση το οποίο οι διοργανωτές των...

Τεχνολογία

Επέκταση συνεργασίας COSMOTE - Microsoft για λύσεις cloud

Επέκταση συνεργασίας COSMOTE - Microsoft για λύσεις cloud

Ακόμη πιο εξελιγμένες και υψηλής ποιότητας λύσεις cloud, σε μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, φιλοδοξούν να...

Τουρισμός

Crystal Cruises: Επέκταση ακυρώσεων κρουαζιέρων μέχρι Μάιο

Crystal Cruises: Επέκταση ακυρώσεων κρουαζιέρων μέχρι Μάιο

Η Crystal Cruises επέκτεινε την αναστολή των κρουαζιέρων της μέχρι τα τέλη Μαΐου, με αρκετά ελληνικά δρομολόγια να...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.