Ρέτσος: Μεγάλο στοίχημα η διατήρηση της δυναμικής στον τουρισμό

Η Ελλάδα, ως ώριμη τουριστική χώρα, πλέον "παίζει μπάλα" στην ελίτ του παγκόσμιου τουρισμού και έχει ένα πολύ καλό brand name, ελκύοντας εκατομμύρια επισκέπτες, ανέφερε, ο πρόεδρος του Σύνδεσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος. Ενώ υπογράμμισε πως «Το μεγάλο στοίχημα είναι η διατήρηση αυτής της δυναμικής, γεγονός που απαιτεί τη συνεργασία όλων: Πολιτείας, τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων, επιχειρηματιών».

 

Στην παρέμβαση του ο κ. Ρέτσος, επισήμανε για ακόμη μια φορά, ότι το «θέμα δεν είναι αν οι αφίξεις κάθε χρόνο θα είναι ανοδικές η λιγότερο καθοδικές».

 

Ο κ. Ρέτσος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου να πληγεί ο βαθμός ικανοποίησης των εισερχόμενων τουριστών από χρόνιες παθογένειες στις υποδομές κυρίως, που στη δεδομένη χρονική συγκυρία θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, αν θέλει η Ελλάδα να διατηρήσει ή ακόμα και να αυξήσει περαιτέρω τις τουριστικές ροές της.

 

Η υψηλή αναγνωρισιμότητα της Ελλάδας, αλλά και ο υψηλός βαθμός ικανοποίησης που αισθάνονται οι επισκέπτες της Ελλάδας περνάει κατά βάση, όπως αναφέρθηκε, από τις υποδομές των ελληνικών προορισμών. Η ενεργειακή επάρκεια, ειδικά των νησιών, η υδροδότηση, η καθαριότητα, η ασφάλεια, τα οδικά δίκτυα, οι συνοριακοί σταθμοί, τα λιμάνια, αλλά και οι υπηρεσίες υγείας οφείλουν να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις που διαμορφώνονται από την έλευση 30 εκατομμυρίων τουριστών.

 

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Ρέτσος και στο ζήτημα της καθαριότητας, στηλιτεύοντας την εικόνα στην Κέρκυρα, αλλά και το πρόβλημα που εντοπίζεται σε δήμους που επικρατεί η βραχυχρόνια μίσθωση, και την ίδια στιγμή ανέδειξε το ζήτημα των συνοριακών σταθμών. Με το ένα τρίτο της τουριστικής κίνησης να διακινείται μέσω των συνόρων, η υφιστάμενη κατάσταση είναι κατώτερη των προσδοκιών, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

 

«Όλα αυτά τα ζητήματα δεν λύνονται με ένα μαγικό ραβδί» σημείωσε ο κ. Ρέτσος, ζητώντας και ενόψει των δημοτικών περιφερειακών εκλογών να μπουν επιτέλους, όπως είπε, στην ατζέντα με τα προς επίλυση προβλήματα. Στο σημείο αυτό, έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου για τις περιοχές όπου θα αλλάξουν οι δημοτικές αρχές, σημειώνοντας το ενδεχόμενο σε κρίσιμους τουριστικούς προορισμούς να υπάρξει "ακυβερνησία", έως ότου οι νεοεκλεγείς τοπικοί άρχοντες αναλάβουν τα καθήκοντα τους.

 

Αναφερόμενος στο ζήτημα της φορολογίας ο κ.Ρέτσος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ανταγωνίζεται τις χώρες που έχουν ΦΠΑ χαμηλότερο της δική μας χώρα. Ο ΣΕΤΕ θεωρεί πολύ κρίσιμο για την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος τη μείωση ΦΠΑ σε εστίαση, διαμονή και ναυτιλία γα τους επόμενους 12 με 18 μήνες. Την ίδια στιγμή ζητά την κατάργηση ή τη μερική εφαρμογή του φόρου διαμονής, με τον κ. Ρέτσο να αναφέρει ότι ενώ ο στόχος του μέτρου ήταν 74 εκατ. ευρώ το 2018, τελικά απέδωσε 140 εκατομμύρια ευρώ.

 

Με δεδομένο αυτό, προσέθεσε ο κ. Ρέτσος, το οικονομικό επιτελείο μπορεί να εφαρμόσει το μέτρο μόνο το διάστημα της υψηλής ζήτησης (όπου και θα επιτευχθεί ο στόχος των 70 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ) και τους υπόλοιπους μήνες του έτους να μην υφίσταται. «Η κατάργηση αυτού του φόρου είναι υπέρ της ικανοποίησης των πελατών» είπε, εξηγώντας ότι τον πληρώνουν οι πελάτες των ξενοδοχείων.

 

Παραμένοντας στην οικονομική ατζέντα, ο κ. Ρέτσος ανέφερε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού εμποδίζει την ανάσχεση της ανεργίας και ζήτησε πρόβλεψη ειδικού μισθολογίου εισαγωγής για όσους θα εισέλθουν στην αγορά εργασίας, μετά από μακροχρόνια ανεργία.

 

Τέλος για το θέμα της βραχυχρόνιας μίσθωσης τονίστηκε ότι οι παρεμβάσεις είναι συνεχείς, και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ επανέλαβε, μεταξύ άλλων, την πρόταση για φόρο στην κάθε κράτηση που γίνεται στις πλατφόρμες τύπου Αirbnb , ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά δεν μπορεί "μια πολυκατοικία" που ενοικιάζεται 365 μέρες το χρόνο να είναι στην κατηγορία της βραχυχρόνιας μίσθωσης.


protoselida

World Business

Αποτίμηση-μαμούθ για Saudi Aramco - Στα 2 τρισ. δολ.

Αποτίμηση-μαμούθ για Saudi Aramco - Στα 2 τρισ.…

Στα 38,7 ριάλ (10,32 δολάρια) έφτασαν οι μετοχές της εταιρείας-κολοσσού στον τομέα του πετρελαίου, Saudi...

Media

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον ηθοποιό Αιμίλιο Βεάκη

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον ηθοποιό Αιμίλιο Βεάκη

Με αφορμή την συμπλήρωση 135 χρόνων από την γέννηση, στις 13 Δεκεμβρίου 1884, στον Πειραιά...

Αθλητικά

Super League: Απόφαση-βόμβα για αποχή από διαιτητές

Super League: Απόφαση-βόμβα για αποχή από διαιτητές

Αντιδρώντας για τα... παρατράγουδα των τελευταίων αγωνιστικών και τις επιθέσεις που δέχονται από παράγοντες των...

Τουρισμός

Αλόννησος: Ξεχώρισε στην πολωνική έκθεση Grecka Panorama

Αλόννησος: Ξεχώρισε στην πολωνική έκθεση Grecka Panorama

Ο Δήμος Αλοννήσου συμμετείχε με ιδιαίτερη επιτυχία στην πολωνική έκθεση Grecka Panorama που πραγματοποιήθηκε για...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.