Ο Ζάεφ πετάει το μπαλάκι στην Αθήνα για τη «μακεδονική» γλώσσα

Στην ελληνική πλευρά πετάει ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ το «μπαλάκι» όσον αφορά το αν ομιλείται η «μακεδονική» γλώσσα στην Ελλάδα, καλώντας, μέσω συνέντευξής του στο πρακτορείο ΜΙΑ, την Αθήνα να προβεί σε σχολιασμό επί του θέματος αυτού.

 

Κληθείς να σχολιάσει την «αγωνία» και τις αντιδράσεις για τη χρήση του όρου «μακεδονική γλώσσα» στη βόρεια Ελλάδα, ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε: «Η συμφωνία είναι σαφής. Και αν ακολουθήσουμε το πνεύμα της φιλίας, εξηγείται με ευκολία. Το πρώτο γεγονός είναι ότι η γλώσσα μας είναι η μακεδονική γλώσσα, όπως γίνεται αποδεκτό στη συμφωνία. Ταυτόχρονα, είναι γεγονός ότι κατάγεται από την οικογένεια των σλαβικών γλωσσών.

 

Επιστημονικά αποδεδειγμένο γεγονός. Είναι επίσης η γλώσσα όλων των πολιτών που ζουν στη Βόρεια Μακεδονία και τη Διασπορά. Όμως είναι διαφορετική από την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, από τις παραδόσεις τους. Είναι καταγεγραμμένο. Και στο πνεύμα της καλής γειτονίας και της οικοδόμησης φιλίας, πρέπει να έχουμε μία κατανόηση σε τέτοια θέματα. Αυτό ακριβώς μου εξήγησε ο υπουργός Ντιμιτρόφ και στο τέλος είπα πως τα ζητήματα ταυτότητας είναι προσωπικά, κάτι που κουβαλάμε μέσα μας και κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει».

 

Ερωτηθείς αν υπάρχει πρόβλημα στο να ειπωθεί ότι υπάρχει «μακεδονική» γλώσσα στην Ελλάδα, απάντησε: «Είναι δικαίωμα της Ελλάδας, πρέπει να το σχολιάσει αυτό. Με την απροσεξία μας μπορεί να προκαλέσουμε αμήχανες καταστάσεις, γιατί έχουμε μία σαφή και ακριβή συμφωνία, ότι εμείς οι πολιτικοί πρέπει να πιστέψουμε σε αυτήν και να την υλοποιήσουμε προσεκτικά, και έπειτα οι πολίτες των δύο χωρών, επομένως αφήνω την Ελλάδα να το σχολιάσει, έχουν τον δικό τους τρόπο να καθορίζουν τα πράγματα, τους σεβόμαστε, είναι στρατηγικός μας εταίρος».


protoselida

Secret Money

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή…

Tι συμβαίνει με τη μετοχή της MLS Πληροφορικής η οποία έχει υποχωρήσει κατά 36% στο...

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Τουρισμός

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Προώθηση οινοτουρισμού στο Παρίσι

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Προώθηση οινοτουρισμού στο Παρίσι

Ειδική εκδήλωση - προβολή θα πραγματοποιήσει στο βραβευμένο ελληνικό εστιατόριο "Le Mavrommatis" στο Παρίσι, τη...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.