Κόσμος

Μειώνει το ΦΠΑ σε πολλούς κλάδους η Κίνα

Τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στη μεταποίηση και άλλους κλάδους στο 13% από 16% και στις μεταφορές, τις κατασκευές και άλλους κλάδους στο 9% από 10%, προβλέπει η φετινή έκθεση για το έργο της κινεζικής κυβέρνησης.

 

Η μείωση που προβλέπεται στον ΦΠΑ θα απορροφηθεί από άλλους κλάδους σύμφωνα με απόφαση της εκτελεστικής συνόδου του Κρατικού Συμβουλίου που συνεδρίασε την Τετάρτη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ.

 

Μία σειρά συγκεκριμένων μέτρων αποφασίσθηκαν στη σύνοδο της Τετάρτης για την επίτευξη των στόχων αυτών, τα οποία θα εφαρμοσθούν από την 1η Απριλίου. Οι εισροές, για τις οποίες ο ΦΠΑ μπορεί να εκπίπτει, θα επεκταθούν και στις υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών. Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να εκπίπτουν τον φόρο εισροών τους για πληρωμές που αφορούν ακίνητα πλήρως και εφάπαξ, αντί σε δύο φορές σε δύο χρόνια.

 

Οι φορολογούμενοι με κύρια δραστηριότητα τις ταχυδρομικές υπηρεσίες, τις τηλεπικοινωνίες, τις σύγχρονες υπηρεσίες και τις υπηρεσίες στον καταναλωτή θα έχουν 10% επιπλέον έκπτωση ΦΠΑ εισροών πριν το τέλος του 2021. «Οι σχεδιαζόμενες μειώσεις του ΦΠΑ πρέπει να είναι άμεσες. Η εφαρμογή τους πρέπει να παρακολουθείται στενά για να διασφαλισθεί ότι τα φορολογικά βάρη θα μειωθούν σημαντικά στους μεγάλους κλάδους και θα υποχωρήσουν σε διαφορετικό βαθμό σε ορισμένους κλάδους.

 

Όλοι οι κλάδοι θα δουν τους φόρους να μειώνονται, όχι να αυξάνονται», είπε ο Λι. «Σε περίπτωση αυξημένου φορολογικού βάρους λόγω ανεπαρκών εκπτώσεων σε ορισμένους μεμονωμένους κλάδους, η κυβέρνηση θα επεξεργασθεί στοχευμένες λύσεις», πρόσθεσε.

 

Ο Λι είπε ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης για μείωση της φορολογίας έχουν ως στόχο να ενισχύσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη διασφάλισης της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών. Το 2018, οι φόροι και τα τέλη στις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα μειώθηκαν κατά περίπου 1,3 τρισ. γιουάν ως αποτέλεσμα των πολλαπλών ευνοϊκών φορολογικών πολιτικών που θεσπίστηκαν από την κυβέρνηση.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή