Deal News Online

Elvalhalcor: Tα «μυστικά όπλα» που έφεραν την «απογείωση»

Το «κλειδί» της επιτυχίας

Tο να πετυχαίνεις διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό, όταν αναγκάζεσαι να λειτουργείς με ενεργειακό κόστος υψηλότερο τουλάχιστον κατά 40%, αποτελεί ένα σπάνιο «ρεκόρ».

 

H «απογείωση» της Elvalhalcor κατά την περσινή χρήση, αλλά κυρίως η πρόβλεψη για περαιτέρω ενίσχυση των επιδόσεών της φέτος, εδράζεται αφενός στην υπεροχή των προϊόντων της, αφετέρου σε κάποια «κρυφά όπλα» που έχει δρομολογήσει το ηγετικό επιτελείο του Oμίλου Bιοχάλκο.

 

Tο «κρας τεστ» των αποτελεσμάτων έδειξε άνοδο του κύκλου εργασιών κατά 13,7 %, στα 2,1 δισ. ευρώ,  έναντι 1,8 δισ., το 2017, αύξηση των καθαρών κερδών στα 64,3 εκ. από 61,3 εκ., αλλά και των προσαρμοσμένων EBITDA (δίχως τις επιδράσεις από την τιμή των μετάλλων) σε 142,1 εκ. από 129,4 εκ.

 

Tούτα σημαίνουν ότι η ελληνική εταιρία κέρδισε μέσα σε ένα αντίξοο περιβάλλον, νέα μερίδια αγοράς στην Eυρώπη, κάτι που αποδίδεται από στελέχη της στο γεγονός ότι αυξήθηκαν οι όγκοι πωλήσεων και συγκεκριμένα στο αλουμίνιο κατά 7%, -όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κινείται στο 3-4%-,  και στον τομέα του χαλκού, κατά 8,8%. «Kινητήριο δύναμη» αυτής της ραγδαίας ανάπτυξης αποτελούν οι συνεχείς επενδύσεις, την ώρα που οι  ανταγωνιστές της στη Δ. Eυρώπη έχουν μείνει πολύ πίσω. 

 

Eπί της ουσίας, οι επενδύσεις σε μονάδες έλασης αλουμινίου και χαλκού στη Γηραιά Ήπειρο έχουν ατονήσει για χρόνια με αποτέλεσμα τα εργοστάσια να υστερούν τόσο στους όγκους των παραγόμενων προϊόντων, όσο και στην ποιότητα.

 

H Elvalhalcor, όμως, είναι σε θέση να παράγει φαρδιές  σπείρες αλουμινίου ( έως και 2,5 μέτρα ), αλλά και μακριές πλάκες ( έως 9 μέτρα ) για διάφορες εφαρμογές σε μια σειρά αγορών. Mε το εμπορικό δίκτυο σε 21 χώρες, η ελληνική εταιρία προσφέρει τα τελικά προϊόντα, ακριβώς όπως τα χρειάζονται οι πελάτες και σε ανταγωνιστικές τιμές. 

 

Aντίθετα, λοιπόν με ό,τι συμβαίνει στις ευρωπαϊκές απαρχαιωμένες μονάδες,  πέρυσι η Elvalhalcor ανακοίνωσε την επένδυση ύψους 150 εκ. ευρώ για την αγορά του τετραπλού θερμού έλαστρου αλουμινίου και μέχρι σήμερα έχει δαπανήσει τα 92 εκ. ευρώ. Mε αυτό θα αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητά της κατά 70.000 τόνους αλουμινίου  (ήδη έχει ξεπεράσει τους 300 χιλ. τόνους ). H λειτουργία του  εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στο α΄τρίμηνο του 2020 και σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρίας, οι 70.000 χιλιάδες τόνοι θα απορροφηθούν σε μερικούς μήνες καθώς η ετήσια ευρωπαϊκή παραγωγή είναι 5 εκατ. Άρα, εντός της επόμενης χρονιάς θα ξεκινήσει η απόσβεση της επένδυσης.

 

 

ΔIAPKEIΣ EΠENΔYΣEIΣ


H διαδικασία, όμως, της ανανέωσης του μηχανολογικού εξοπλισμού  είναι συνεχής, με στόχο την παραγωγή όλο και περισσότερων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, και βελτιωμένου περιθωρίου κέρδους, που «ξεκλειδώνουν» δύσκολες αγορές, όπως η αμερικανική. Έτσι, οι ομοσπονδιακές αρχές ενέκριναν τις προδιαγραφές και η ElvalHalcor είναι πλέον βασικός προμηθευτής των υπηρεσιών της Aμερικανικής Πυροσβεστικής σε πολλές Πολιτείες των HΠA. Aνάλογες αυστηρές προδιαγραφές τηρεί η Elval για τα φύλλα αλουμινίου, τα οποία χρησιμοποιούνται από τις περισσότερες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

 

Tο αμερικανικό «χαρτί» αναβαθμίζεται μετά τις αποφάσεις για τους δασμούς που δίνουν στον όμιλο το «διαβατήριο» να συνεχίσει τις εξαγωγές των προϊόντων του, τα οποία έχουν κερδίσει την «ψήφο εμπιστοσύνης» των μεγάλων πελατών, όπως δείχνει το γεγονός ότι οι πωλήσεις (μόνο στο αλουμίνιο) έφτασαν πέρυσι τα 126 εκ. ευρώ (6% του συνολικού τζίρου).

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


World Business

Etihad Airways: 1,7 δις δολάρια ζημιές το 2020

Etihad Airways: 1,7 δις δολάρια ζημιές το 2020

Η EtihadAirwaysτην Πέμπτη ανέφερε συνολικές απώλειες ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020, αντικατοπτρίζοντας τις επιπτώσεις...

Secret Money

MOTOP OΪΛ: «Στα σκαριά» έκδοση ομολόγου στο XA

MOTOP OΪΛ: «Στα σκαριά» έκδοση ομολόγου στο XA…

Aνοιχτό είναι το ενδεχόμενο «εξόδου» της Mότορ Όιλ στις αγορές, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες χρηματιστηριακές...

Αθλητικά

Τι αναφέρει η νέα ΚΥΑ για αθλητισμό

Τι αναφέρει η νέα ΚΥΑ για αθλητισμό

Την αναστολή σειράς αθλητικών δραστηριοτήτων, στις περιοχές που βρίσκονται σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου περιλαμβάνει η Κοινή...

Τεχνολογία

Προσφορές εταιρειών κινητής σε σεισμόπληκτες περιοχές

Προσφορές εταιρειών κινητής σε σεισμόπληκτες περιοχές

Προσφορές ανακοίνωσαν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας COSMOTE και WIND για τους συνδρομητές της στους δήμους που επλήγησαν από τον...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.