Αποτυχία τα stress tests για την αγορά

Τα stress tests απέτυχαν να κατευνάσουν την αγορά και να καθησυχάσουν τους επενδυτές σχετικά με ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία, με αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές τράπεζες ίσως χρειαστεί να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους κατά 80 δισ. ευρώ.

 

Οι τράπεζες που δεν κατάφεραν να περάσουν τα stress tests εμφανίζουν συνολικό έλλειμμα κεφαλαίων 2,5 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με την JP Morgan Cazenove, περίπου 20 τράπεζες πρέπει να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους, όπως αναφέρει το capital.gr.

 

Οι αρχές δεν συμπεριέλαβαν στα tests το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας παρά το ότι τα CDS υποδηλώνουν πως οι επενδυτές το θεωρούν βέβαιο κατά 90%.

 

Χαρακτηριστικό είναι πως αναλυτής της Shore Capital, ο Gary Greenwood, ανακοίνωσε ότι τα tests δεν πρόκειται να πετύχουν να διασφαλίσουν τους επενδυτές, μέχρι οι κυβερνήσεις να θέσουν σε εφαρμογή έναν μηχανισμό που θα σταματάει τις τράπεζες που καταρρέουν, από το να βασίζονται σε κρατικά κεφάλαια.

 

«Η ΕΒΑ τεστάρει λάθος στοιχεία. Θα έπρεπε να εξετάζουν την ικανότητα της ευρωζώνης να στηρίζει τις τράπεζές της. Πρόκειται κυρίως για την ικανότητα των κρατών να διασώσουν τις τράπεζες, και ύστερα για το ποιος πρόκειται να διασώσει το κράτος», σχολιάζει αναλυτής της Societe Generale, ο Hank Calenti.

 

Από την πλευρά του ο Greenwood της Shore Capital, δήλωσε ότι «θα έπρεπε να εξετάζονται τα κράτη και όχι οι τράπεζες. Το μόνο πράγμα τελικά που μπορεί να δώσει κάποια ανακούφιση στις αγορές, είναι στοιχεία ότι τα κράτη έχουν καταφέρει να φτιάξουν τους ισολογισμούς τους».

 

Ο Cesar Molinas, πρώην επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στη Merrill Lynch, δηλώνει ιδιαίτερα σκεπτικός για το εάν όλη αυτή η διαδικασία θα έχει κάποιες θετικές συνέπειες. «Φαίνεται ότι είναι χάσιμο χρόνου και χρημάτων».

 

Περίπου 20 τράπεζες θα είχαν αποτύχει στα tests εάν δεν είχαν αυξήσει τα κεφάλαιά τους μέχρι τον Απρίλιο, αναφέρει η ΕΒΑ. Το κεφαλαιακό έλλειμμα θα είχε ανέλθει στα 26,8 δισ. ευρώ χωρίς τα επιπρόσθετα κεφάλαια.

 

Συνολικά, τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα αύξησαν τα κεφάλαιά τους κατά 50 δισ. ευρώ, στο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΒΑ, Andrea Enria.

 

Αναλυτής της Mediobanca SpA προειδοποιεί ότι η ιστορία αύξησης των κεφαλαίων δεν έχει τελειώσει. «Τα tests δεν έχουν ησυχάσει την αγορά. Οι τράπεζες πρέπει ακόμη να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους για το ενδεχόμενο μιας κρατικής χρεοκοπίας».


protoselida

Secret Money

TΩPA TO «ΨAXNOYME»;

TΩPA TO «ΨAXNOYME»;

Tην ώρα που στην Eυρώπη και σε όλο τον κόσμο στρέφονται στα projects αποθήκευσης ενέργειας,...

Αθλητικά

Οι γιατροί της Μπάγερν απαγορεύoυν στους παίκτες τα αυτόγραφα και τις selfies

Οι γιατροί της Μπάγερν απαγορεύoυν στους παίκτες τα…

Οι παίκτες της Μπάγερν Μονάχου συνήθως υπογράφουν αυτόγραφα κατά τη διάρκεια των προπονήσεων και...

Αυτοκίνητο

Αυτοκινητοβιομηχανία: «Πληγή» η ακύρωση της έκθεσης της Γενεύης

Αυτοκινητοβιομηχανία: «Πληγή» η ακύρωση της έκθεσης της Γενεύης

Το βήμα που τους έδινε η Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης έχασαν οι εταιρείες αυτοκινητοβιομηχανίας...

Περιβάλλον

Ελληνική πρωτιά στην ανακύκλωση λιπαντικών

Ελληνική πρωτιά στην ανακύκλωση λιπαντικών

Ευρωπαϊκό "χρυσό" παίρνει η χώρα μας στο τομέα της ανακύκλωσης/επαναχρησιμοποίησης λιπαντικών, καθώς το 50% των...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.