Deal News Online

undefined

Κωνσταντινούπολη: Σταθερό προβάδισμα της αντιπολίτευσης

Ο υποψήφιος της αντιπολιτευόμενης, κεμαλικής "Συμμαχίας του Έθνους" για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης δήλωσε ότι έχει προβάδισμα 25.158 ψήφων από τον αντίπαλό του, υποψήφιο του ισλαμοσυντηρητικού AKP του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την τράπεζα δεδομένων του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

 

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου δήλωσε επίσης ότι το Εκλογικό Συμβούλιο έχει περιλάβει στο αποτέλεσμα το 99,95% των ψήφων στην Κωνσταντινούπολη και φαίνεται πως το προβάδισμα έχει ελαφρώς διευρυνθεί στις 25.755 ψήφους.

 

Το AKP ανακοίνωσε εξάλλου ότι περιμένει ότι θα αλλάξει υπέρ του, μέσω προσφυγών, το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών στην Άγκυρα. Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης κέρδισε τον έλεγχο της πρωτεύουσας της Τουρκίας στις χθεσινές δημοτικές εκλογές.

 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο Γενικός Γραμματέας του AKP Φατίχ Σαχίν δήλωσε πως το κόμμα του θα προσφύγει εναντίον των εκλογικών αποτελεσμάτων σε κάθε περιφέρεια της πρωτεύουσας. Πρόσθεσε πως το AKP θα σημειώσει "σημαντική πρόοδο" ως αποτέλεσμα των προσφυγών αυτών.

 

Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο "Ανατολή" μετέδωσε ότι ο κύριος υποψήφιος της αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη έχει προβάδισμα 0,28 της ποσοστιαίας μονάδας επί του υποψηφίου του AKP με καταμετρημένο το 99,8% των ψήφων. Προηγουμένως και τα δύο κόμματα είχαν ανακηρύξει τη νίκη τους στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας.

 

"Εάν υπάρχουν καθυστερήσεις και λάθη, είναι καθήκον μας να τα διορθώσουμε", δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους. "Από αύριο το πρωί, θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε για να αναγνωρίσουμε τις αδυναμίες και να επανορθώσουμε γι' αυτές", είχε δηλώσει από το βράδυ της Κυριακής ο Ταγίπ Ερντογάν.

 

Οι εκλογές έγιναν εν μέσω κρισιακών φαινομένων στην τουρκική οικονομία και θεωρήθηκαν από όλους δημοψηφισματικού χαρακτήρα για την διακυβέρνηση του προέδρου της Τουρκίας.

 

Περισσότεροι από 57 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες ήταν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους για την ψηφοφορία εκλογής δημάρχων και τοπικών συμβούλων.

 

Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν είχε ορίσει τις εκλογές ως σταθμό για την επιβίωση τόσο της χώρας, όσο και του κόμματός του, το οποίο κυριαρχεί στην τουρκική πολιτική ζωή από το 2002.

 

Τα αποτελέσματα

 

Το CHP κυριαρχεί και πάλι στα παράλια και πιο συγκεκριμένα στη Ρεδεστό, δηλαδή Τεκίρνταγ, τα Δαρδανέλια, τη Γιάλοβα, το Αϊδίνιο, τη Μούγλα, την Αττάλεια, το Χάταϊ, τη Σινόπη, τα Άδανα και τη Μερσίνα.

 

Νίκη του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν καταγράφεται σε αρκετές πόλεις της Νοτιανατολικής Τουρκίας όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι κουρδικής καταγωγής με σημαντικότερη στο Σιρνάκ, στα σύνορα με την Συρία που εθεωρείτο άνδρο του κουρδικού κόμματος. Αποτέλεσμα που δείχνει ότι η πολιτική των τοποτηρητών που έκαναν σημαντικά έργα υποδομών απέδωσε.

 

Πάντως, σε επίπεδο συνολικών ψήφων, το AKP συνεχίζει να είναι πρώτη δύναμη, με 44,42% των ψήφων, ενώ η "Λαϊκή Συμμαχία", μετωπικό σχήμα του με το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί κερδίζει το 51,67% των ψήφων.

 

Το CHP κερδίζει 30,07% των ψήφων, ενώ η "Συμμαχία Έθνος" του, με το εθνικιστικό κεμαλικό "Καλό Κόμμα" (IYI) κερδίζει συνολικά 37,53% των ψήφων στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

 

Οι αντιδράσεις

 

"Ο λαός ψήφισε υπέρ της δημοκρατίας, διάλεξε τη δημοκρατία", δήλωσε ο επικεφαλής του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

 

Ο Ερντογάν, ο οποίος εκτός από πρόεδρος της χώρας, είναι και πρόεδρος του AKP, μιλώντας σε υποστηρικτές του κόμματος στην Άγκυρα, σχολίασε τη διαφαινόμενη ήττα στην Κωνσταντινούπολη.

 

"Μολονότι ο λαός μας παρέδωσε στους αντιπάλους τη δημαρχία, έδωσε τα διαμερίσματα της Κωνσταντινούπολης στο AKP", είπε.

 

Δεσμεύτηκε ακόμη να επικεντρωθεί στις εξελίξεις στην τουρκική οικονομία μέχρι τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2023.

 

Αναλυτές θεωρούν τις φετινές δημοτικές εκλογές ιστορικά ανάλογες εκείνων του 1994, όταν ο Ερντογάν κέρδισε τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, ξεκινώντας την πορεία που τον οδήγησε στην πολιτική κυριαρχία, αρχικά στην πρωθυπουργία και στη συνέχεια στην προεδρία.

 

"Γυρίζει μια σελίδα 25 ετών", ανέφερε ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Rusen Cakir.

 

Οι δυνάμεις του AKP έχουν κερδίσει όλες ανεξαιρέτως τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2002.


protoselida

World Business

Tο χρηματιστήριο της τέχνης: Ο επόμενος τόνος δείχνει  ξανά... ρολόγια

Tο χρηματιστήριο της τέχνης: Ο επόμενος τόνος δείχνει…

Ένα turbillon του βασιλιά Γεωργίου ΙΙΙ της Αγγλίας επαναθερμαίνει το ενδιαφέρον το συλλεκτών στο...

Secret Money

 TI «ΠAIZEI» ME TH XAΛYBOYPΓIKH;

TI «ΠAIZEI» ME TH XAΛYBOYPΓIKH;

Yπάρχει άραγε κάποια εξέλιξη στις συζητήσεις μεταξύ των τραπεζών και της Xαλυβουργικής για το θέμα...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.