ΔΝΤ: Αυξάνεται η δύναμη των μονοπωλίων στον ανεπτυγμένο κόσμο

H δύναμη των μονοπωλίων αυξάνεται στον ανεπτυγμένο κόσμο, το οποίο μπορεί να συμβάλλει στην αδύναμη ανάπτυξη των επενδύσεων και την αύξηση των ανισοτήτων, διαπιστώνει έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

 

Η έκθεση του ΔΝΤ υπολογίζει ότι το μικτό κέρδος (markup) έχει αυξηθεί από το 2000 κατά περίπου 8% στις ανεπτυγμένες χώρες. Οι οικονομολόγοι οι οποίοι συνέταξαν την έρευνα εξέτασαν περίπου 1 εκατομμύριο εταιρείες σε 27 χώρες.

 

Δεν βρήκαν τα ίδια ποσοστά κέρδους στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

 

Όπως μεταδίδει το Marketwatch, οι αυξήσεις στα περιθώρια μικτού κέρδους αφορούν μια μικρή μερίδα δυναμικών και καινοτόμων εταιρειών. Οι εταιρείες αυτές επιτυγχάνουν καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά την παραγωγικότητα, επενδύουν περισσότερο σε άυλα στοιχεία ενεργητικού όπως πατέντες και λογισμικό και έχουν κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.

 

Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ τονίζουν πως δεν είναι ξεκάθαροι οι λόγοι πίσω από αυτό τον όλο και πιο υψηλό βαθμό συγκέντρωσης της αγοράς.

 

Αλλά όποια και αν είναι η αιτία έχει ξεκάθαρα αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία. Το ΑΕΠ θα ήταν περίπου 1% υψηλότερο σήμερα αν τα ποσοστά κέρδους δεν είχαν αυξηθεί μετά το 2000. Επιπλέον, το μερίδιο της εργασίας στην «οικονομικά πίτα» έχει μειωθεί κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες.


protoselida

World Business

Μερίδιο στην Tesla θέλουν γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες

Μερίδιο στην Tesla θέλουν γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ορισμένες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες φαίνεται να ενδιαφέρονται για μερίδιο στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Tesla,...

Secret Money

«Συνωστισμός» για τις AΠE

«Συνωστισμός» για τις AΠE

Mια ολόκληρη στοίβα με αιτήσεις για νέα έργα AΠE έχει συσσωρευτεί στη PAE, κάτι που...

Αθλητικά

Έφτασε στην Κίνα η αποστολή της Εθνικής Ανδρών

Έφτασε στην Κίνα η αποστολή της Εθνικής Ανδρών

Στην Κίνα βρίσκεται η Εθνική μας ομάδα στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για το Παγκόσμιο...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.