Μεγάλου: Οι επενδυτές ανακτούν την εμπιστοσύνη τους στις ελληνικές τράπεζες

Επιτυχημένο το roadshow της Τράπεζας Πειραιώς στις ΗΠΑ

 

Σειρά επαφών με θεσμικούς επενδυτές είχε η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς κατά τη διάρκεια πολυήμερου roadshow στις ΗΠΑ. To ενδιαφέρον των Αμερικανών επενδυτών, όπως καταγράφηκε κατά τις επαφές του CEO της Τράπεζας Χρήστου Μεγάλου, είναι σημαντικά ενισχυμένο σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς, που επισημαίνουν ότι η μετοχή από το «χαμηλό» στα τέλη Ιανουαρίου, έχει κερδίσει πάνω από 150%.

 

Κεντρικά θέματα στις συζητήσεις με τους επενδυτές ήταν οι προοπτικές της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, η βελτίωση της ρευστότητας, η πιστωτική επέκταση και η χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων, οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων NPEs και η ευρύτερη στρατηγική μείωσής τους, καθώς και η πορεία ενίσχυσης της κερδοφορίας.

 

Διαπιστώθηκε ξεκάθαρα η στροφή προς το θετικότερο σε σχέση με τις προοπτικές και τα θεμελιώδη της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ ήταν έντονο το ενδιαφέρον για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τις επερχόμενες εκλογές.

 

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι στην αλλαγή της οπτικής των επενδυτών για την Τράπεζα Πειραιώς συνέβαλαν καθοριστικά τα αποτελέσματα του 2018, που δημοσιεύτηκαν στο τέλος Μαρτίου και αποτύπωσαν σαφείς τάσεις σημαντικής βελτίωσης σε όλους τους τομείς, και σε ορισμένους εξ αυτών με καλύτερες επιδόσεις από την υπόλοιπη αγορά.

 

Η Τράπεζα πρωταγωνίστησε το 2018, επιτυγχάνοντας ετήσια μείωση των NPEs κατά 5,5 δισ. ευρώ, ενώ παραμένει προσηλωμένη στην εφαρμογή του σχεδίου της, ανταποκρινόμενη στις δεσμεύσεις και στους επιχειρησιακούς της στόχους.

 

Για το έτος 2019, η Τράπεζα Πειραιώς υλοποιεί με συνέπεια τους στόχους μείωσης των NPEs, τη δέσμευση για παροχή νέων δανείων στην οικονομία, ενώ παράλληλα στοχεύει σε κερδοφόρο αποτέλεσμα, βελτιωμένο έναντι του 2018, ενισχύοντας τα κεφάλαιά της.

 

Όπως καταγράφεται στις επαφές με τα θεσμικά χαρτοφυλάκια, από την επενδυτική κοινότητα έχει αναγνωριστεί η προσπάθεια που έχει γίνει από την Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ +3,66% στο κομμάτι των προβληματικών δανείων, αλλά και της αποκατάστασης της κερδοφορίας μετά από σειρά ετών.

 

Στις συναντήσεις που είχαν στις ΗΠΑ ο κ. Μεγάλου και η επικεφαλής επενδυτικών σχέσεων της Τράπεζας Πειραιώς Χρυσάνθη Μπερμπάτη, επιβεβαιώθηκε από τους επενδυτές η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες, η οποία είναι εμφανής σε όλα τα μέτωπα και ιδιαίτερα στη ρευστότητα καθώς αποτυπώνεται στις εισροές καταθέσεων, την εξάλειψη της χρήσης του ELA και την αποκατάσταση των δεικτών ρευστότητας.

 

Η βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου και η μείωση των NPEs παραμένει βασική προτεραιότητα για τις ελληνικές τράπεζες και καταγράφουν σημαντική πρόοδο, ενώ ταυτόχρονα δρομολογούνται πρόσθετες ενέργειες για περαιτέρω μείωση των NPEs με την αρωγή και των δύο σχεδίων που είναι σε επεξεργασία, του ΤΧΣ και της TτΕ.

 

Πιο συγκεκριμένα, σε θεσμικό πλαίσιο, οι τρέχουσες προτάσεις σε διαβούλευση, δηλαδή το σχήμα Asset Protection Scheme, καθώς και το σχήμα Διαχείρισης Ενεργητικού (AMC) της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και η πρόσφατη αναθεώρηση του Νόμου Κατσέλη, αναδεικνύουν μια συστηματική προσέγγιση και παρέχουν πρόσθετη ευελιξία στην επίλυση της διαχείρισης των NPEs.


protoselida

World Business

Google, Amazon, Facebook: Φορολογούνται με 3% στην Ισπανία

Google, Amazon, Facebook: Φορολογούνται με 3% στην Ισπανία

Νομοσχέδιο κατέθεσε στο Κουνοβούλιο η ισπανική κυβέρνηση που προτείνει τη φορολόγηση των εσόδων από τους...

Media

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για ταξιδιωτικές υπηρεσίες

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για ταξιδιωτικές υπηρεσίες

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ προχώρησε σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συλλογή γραπτών προσφορών με...

Αθλητικά

Στο ΣτΕ προσέφυγαν ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Στο ΣτΕ προσέφυγαν ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι ομάδες της Ξάνθης και του ΠΑΟΚ, ζητώντας να ακυρωθεί...

Τουρισμός

Η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου στην έκθεση SIAL 2020

Η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου στην έκθεση SIAL 2020

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στα πλαίσια πολιτικής της ανάδειξης και προώθησης των τοπικών πιστοποιημένων προϊόντων,...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.