Deal News Online

undefined

Σεντένο: Τα κοινοβούλια πρέπει να εγκρίνουν τη δόση του 1 δισ. ευρώ

«Ανοίγει ο δρόμος για να καταθέσει η Ελλάδα αίτημα για εξόφληση δανείων του ΔΝΤ»

 

Η Ελλάδα κάλυψε τις υποχρεώσεις της επεσήμανε ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο και πρόσθεσε πως η έκθεση της Κομισιόν σε τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα είναι θετική.

 

Όπως είπε λήφθηκε υπόψη η δήλωση της Αθήνας ότι το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι προσωρινό και θα τερματιστεί στα τέλη του χρόνου, ενώ σημείωσε ότι θα παρακολουθούνται οι επιπτώσεις που θα έχει.

 

Ενθαρρύνουμε πρόσθεσε την Ελλάδα να συνεχίσει κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, και αναφορικά με τη δόση ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να προηγηθούν οι διαδικασίες στις χώρες που απαιτείται να δοθεί έγκριση από το κοινοβούλιο, οι οποίες θα ξεκινήσουν.

 

Πλέον ανοίγει ο δρόμος για να καταθέσει η Ελλάδα αίτημα για εξόφληση δανείων του ΔΝΤ.

 

Ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι το ποσό φτάνει τα 970 εκατ. ευρώ περίπου και ότι η εκταμίευση δίνει σήμα στις αγορές ότι η χώρα έχει την «ιδιοκτησία» του προγράμματος. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε αυτό αντανακλάται στην πορεία των ομολόγων το τελευταίο διάστημα.

 

Από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί υποστήριξε ότι η απόφαση ήταν έτοιμη μετά τις έντονες και όχι πάντα εύκολες συζητήσεις με τους θεσμούς. Έγινε εφικτή χάρη στο θετικό αποτέλεσμα της έκθεσης της Κομισιόν.

 

Η Ελλάδα πήρε τα μέτρα που χρειάζεται για να ενισχύσει την φορολογική διοίκηση, να προχωρήσουν κάποιες ιδιωτικοποιήσεις και να προχωρήσει το νέο πλαίσιο για την πρώτη κατοικία. Ως προς το τελευταίο δήλωσε ότι έχει στόχο να προστατεύσει τους αδύναμους χωρίς να υπονομεύσει την ικανότητα των τραπεζών να αναδιαρθρώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία είναι μεγάλο βάρος, όχι μόνο στην Ελλάδα.

 

«Επιμείναμε να είναι προσωρινό μέτρο», τόνισε συμπληρώνοντας ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για προσωρινό μέτρο.

 

Οπως είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί η απόφαση δίνει ένα σημαντικό σήμα στις αγορές ότι η χώρα είναι σε διαδικασία μεταρρύθμισης της οικονομίας της και οι ευρωπαϊοι στηρίζουν αυτή την προσπάθεια.

 

Το σχήμα για την πρώτη κατοικία μπορεί να συμβάλει στη μείωση των NPEs

 

Ο Μπ. Κερέ της ΕΚΤ στις δηλώσεις του θύμισε την «γνώμη» που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα όταν κατατέθηκε το draft για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας στο οποίο γίνονταν καταγραφή των κινδύνων που δημιουργούσε και θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την κουλτούρα πληρωμών στη χώρα και να έχουν επίπτωση στους ισολογισμούς των τραπεζών.

 

Εγινε πολύ δουλειά και εντατική διαβούλευση με την ελληνική πλευρά προκειμένου να μετριαστούν οι κίνδυνοι και παρουσιάστηκε το τελικό νομοσχέδιο. Συμφωνούμε με την εκτίμηση της Κομισιόν ότι οι όροι για την εκταμίευση καλύφθηκαν.

 

Ο νόμος για την πρώτη κατοικία έχει θετικά στοιχεία καθώς μπορεί να διευκολύνει την αναδιάρθρωση δανείων, ενώ η ηλεκτρονική πλατφόρμα μπορεί να φιλτράρει τους υποψήφιους και για τον υφιστάμενο νόμο (Κατσέλη). Υπάρχει δηλαδή θετική διάχυση και στο προηγούμενο πλαίσιο. Πιστεύουμε ότι ο νέος νόμος μπορεί να βοηθήσει την μειώσει των NPEs, σημείωσε.

 

Όπως είπε περιμένουμε την δευτερογενή νομοθεσία πολύ σύντομα και δεν βλέπουμε εμπόδια σε αυτό το στάδιο.

 

Σημειώνουμε, τόνισε και το στέλεχος της ΕΚΤ, ότι το σχήμα θα είναι προσωρινό και ότι θα υπάρξει update για την επιλεξιμότητα στο νέο σχήμα, αλλά και ότι η χώρα θα προχωρήσει σε συνολική αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου, κάτι σημαντικό για τη μείωση των NPEs. «Θα παρακολουθούμε στενά την εφαρμογή του πλαισίου».

 

Ο Μπερνουά Κερέ συμπλήρωσε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι δομικές μεταρρυθμίσεις στον χρηματοοικονομικό χώρο, με περαιτέρω στήριξη των διαδικασιών για τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες και τη βελτίωση της διαχείρισης των κρατικών εγγυήσεων.


protoselida

World Business

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η οικογένειά του αναδεικνύουν την ελληνική κουζίνα μέσα από τα GFG café-cuisine

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η οικογένειά του αναδεικνύουν…

Η οικογένεια του Γιάννη Αντετοκούνμπο και η GFG (Greek From Greece) café-cuisine ανακοινώνουν πως ενώνουν τις δυνάμεις τους με...

Secret Money

 TI «ΠAIZEI» ME TH XAΛYBOYPΓIKH;

TI «ΠAIZEI» ME TH XAΛYBOYPΓIKH;

Yπάρχει άραγε κάποια εξέλιξη στις συζητήσεις μεταξύ των τραπεζών και της Xαλυβουργικής για το θέμα...

Υγεία & Διατροφή

Gilead: Η θεραπεία με ρεμδεσιβίρη μειώνει κατά 62% τον κίνδυνο θανάτου

Gilead: Η θεραπεία με ρεμδεσιβίρη μειώνει κατά 62%…

Η Gilead Sciences δημοσίευσε την Παρασκευή νέα δεδομένα σχετικά με την  ρεμδεσιβίρη, τα οποία δείχνουν...

Περιβάλλον

Μεγάλη απειλή τα drones στις προστατευομενες περιοχες

Μεγάλη απειλή τα drones στις προστατευομενες περιοχες

Οι Φορείς Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, Λίμνης Κερκίνης και Κορώνειας-Βόλβης-Χαλκιδικήςμαζί με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία...

Τουρισμός

Austrian Airlines: Διπλασιασμός θερινών πτήσεων

Austrian Airlines: Διπλασιασμός θερινών πτήσεων

"Ολική επαναφορά" επιδιώκει η αεροπορική εταιρεία Austrian Airlines, καθώς δημοσίευσε το εναπομένον πρόγραμμα θερινών πτήσεων,...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.