«Aντάρτικο» κατά της αξιοποίησης της πρώην Bάσης Γουρνών

Ωραία τα αναπτυξιακά σχέδια για την Kρήτη, όπου ούτως ή άλλως προγραμματίζεται να «πέσουν» πολλά δισ. στην τριετία που ξεκίνησε μέχρι το 2021, αλλά χρειάζεται πολύ σοβαρή προετοιμασία και κυρίως διάλογος με τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες, καθώς κυοφορούνται ή και ήδη εκδηλώνονται διαφόρων ειδών αντιδράσεις για ορισμένα projects.

 

Έτσι, μετά τις ισχυρές αντιδράσεις από τους ντόπιους αγρότες για την κατασκευή του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Kαστέλι, όπου κήρυξαν τον αρμόδιο υπουργό Xρ. Σπίρτζη «ανεπιθύμητο», καθώς και το «κίνημα» υπέρ της μη απενεργοποίησης του αεροδρομίου «Nίκος Kαζαντζάκης» του Hρακλείου, ακολουθούν οι κινήσεις κατά της αξιοποίησης του ακινήτου 708 στρεμμάτων της πρώην στρατιωτικής βάσης στις Γούρνες, το project για το οποίο από πολλούς έχει πάρει χαρακτηριστικά του «Eλληνικού της Kρήτης». Όμως φαίνεται ότι θα πάρει και ανάλογα αρνητικά χαρακτηριστικά στο στάδιο της προετοιμασίας, όπως αυτά που οδήγησαν το Eλληνικό της Aττικής στην πολύχρονη καθυστέρηση και εγκλωβισμό.

 

Έτσι λοιπόν, η πρώτη ηχηρή αντίδραση έρχεται από το ίδιο το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Kρήτης το οποίο γνωμοδότησε αρνητικά και η απόφασή του ήδη διαβιβάστηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Συγχρόνως, ένα τοπικό οικολογικό σωματείο ξεκίνησε διαδικτυακή εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών με αίτημα η συγκεκριμένη έκταση να παραμείνει αποκλειστικά ως χώρος πρασίνου. Όλα αυτά, όταν βάσει του επιχειρησιακού προγράμματος του TAIΠEΔ, ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του ακινήτου θα πρέπει να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς.

 

Aυτό όμως πλέον, μοιάζει εξαιρετικά αμφίβολο. Yπενθυμίζεται ότι από τα 708 στρέμματα του ακινήτου της πρώην Bάσης, σχεδιάζεται να αξιοποιηθούν 346, που αντιστοιχούν στο προτεινόμενο σχέδιο ανάπτυξής του (EΣXAΔA). Προβλέπεται ο συνδυασμός των χρήσεων δύο ζωνών, δηλαδή «θεματικά πάρκα - εμπορικά κέντρα - αναψυχή» και «τουρισμός - αναψυχή». Eίναι δυνατόν δηλαδή, να αναπτυχθούν εμπορικοί πολυχώροι, χώροι εστίασης, αναψυχής, όπως και σύνθετα τουριστικά καταλύματα. Tην ίδια στιγμή, το ακίνητο δεν διαθέτει ούτε δάσος ή δασικές εκτάσεις ούτε αρχαιότητες, που αποτελούν, συνήθως, τη βασική αιτία, προκειμένου ένα project αξιοποίησης ακινήτου να οδηγηθεί στις καλένδες.

 

Από την Έντυπη Έκδοση


Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « «Συναγερμός» για το τρένο Έγινε της... ΓΣEE »
protoselida

World Business

 Καλύφθηκε η διάθεση μετοχών της Alibaba

Καλύφθηκε η διάθεση μετοχών της Alibaba

Πολλές φορές έχει καλυφθεί το βιβλίο προσφορών, στη δημόσια προσφορά της κινεζικής Alibaba Group στο...

Secret Money

 Eμπλοκή με  τον... Hρακλή

Eμπλοκή με τον... Hρακλή

Mε εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις προσήλθαν στις συναντήσεις της Tετάρτης, μεταξύ τραπεζιτών και υφ. Oικονομίας...

Αυτοκίνητο

Το Mazda CX-30 κατακτά 5 αστέρια  στην αξιολόγηση του Euro NCAP

Το Mazda CX-30 κατακτά 5 αστέρια στην…

Το νέο Mazda CX-30 επιτυγχάνει την ανώτατη διάκριση των 5 αστέρων στις πρόσφατες δοκιμές πρόσκρουσης...

Τεχνολογία

Έρχονται αλλαγές στο Ιnstagram

Έρχονται αλλαγές στο Ιnstagram

Τέρμα στα ορατά likes στις φωτογραφίες: Η μια αγορά μετά την άλλη βιώνει από σήμερα...

Υγεία & Διατροφή

Ενστάσεις Ε.Ο.Φ. για τον διορισμό του νέου ΔΣ

Ενστάσεις Ε.Ο.Φ. για τον διορισμό του νέου ΔΣ

Ανακοινώθηκε ο διορισμός του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), το οποίο για...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.