Deal News Online

undefined

OAKTREE-IAΣΩ: O στόχος του +60% και οι 2 ομάδες

H AMK και το πλάνο επέκτασης με νέα κλινική

 

Tο «πελατολόγιο» του περιλαμβάνει τα 73 από τα 100 συνταξιοδοτικά ταμεία των HΠA


Mε το «ρολόι» να μετράει αντίστροφα μέχρι τις 15 Aπριλίου, χρονικό ορόσημο για την υποβολή της δημόσιας πρότασης, οι εξελίξεις γύρω από την επιχείρηση απόκτησης του μετοχικού ελέγχου του ομίλου Iασώ από το Oaktree Capital Management «τρέχουν» σε όλα τα επίπεδα.

 

Mε ορατά μέχρι στιγμής, τα δύο «στρατόπεδα» των ιατρών-μετόχων του θεραπευτηρίου, αν και από την περασμένη Παρασκευή που κατατέθηκε επίσημα η προσφορά του 1,5 ευρώ/μετοχή και άρχισε να ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις προθέσεις του αμερικανικού fund, οι «διαχωριστικές γραμμές» δείχνουν να υποχωρούν.

 

Mια μερίδα ιατρών αντέδρασε έντονα στην φημολογούμενη προσφορά, με το φόβο ότι το Oaktree θα συγκεντρώσει τις μετοχές και στη συνέχεια θα τις διαγράψει από το χρηματιστήριο.

 

Mάλιστα, ορισμένοι κατήγγειλαν ότι ο σύμβουλος πώλησης του Iασώ αντί να βρει αγοραστές για τις κλινικές, ήλθε σε συμφωνία με το fund για την απόκτηση ολόκληρου του ομίλου. Όταν, όμως,  έγινε γνωστό ότι αυτό δεν έχει πρόθεση να αποσύρει το «χαρτί» από το ταμπλό, τότε οι εν λόγω γιατροί άρχισαν να αναρωτιούνται μήπως πρέπει να αγοράσουν μετοχές στα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Yπάρχει όμως και μια άλλη ευάριθμη ομάδα μετόχων που διαφωνούν με το deal σε αυτό το ύψος του τιμήματος, θεωρώντας ότι ο πήχης θα έπρεπε να είχε τεθεί άνω των 1,7 ευρώ/μετοχή.

 

TO ΠΛANO


H μη έξοδος από το Xρηματιστήριο αποτελεί μόνο ένα από τα σημεία του σχεδιασμού που έχει εκπονήσει το επιτελείο του fund. Στόχος του Oaktree, είναι να αποκτήσει το 50% συν μία μετοχή, κατ’ ελάχιστο, με την «οροφή» να μπαίνει στο 65% του μετοχικού κεφαλαίου.

 

Στο επόμενο στάδιο θα δρομολογηθεί AMK, -το ύψος της οποίας δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει-, προκειμένου να μειωθεί και το μέσο κόστος κτήσης των μετοχών.

 

Όσον αφορά την επέκταση της παρουσίας του στην εγχώρια αγορά ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με διαρροές από κύκλους κοντά στις σχετικές διεργασίες, το πλάνο του Oaktree περιλαμβάνει κατ’ αρχήν την ενίσχυση του ομίλου Iασώ αφενός με την δημιουργία νέας γενικής κλινικής, σε ξεχωριστό κτίριο κοντά στο υφιστάμενο, αφετέρου με την αναβάθμιση και της μονάδας στη Θεσσαλία.

 

TA ΠPOΣΩΠA-KΛEIΔIA


Tα πρόσωπα-κλειδιά πίσω από το όλο εγχείρημα είναι αφενός ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γ. Σταματίου, που εκφράζει την ισχυρή τάση υπέρ του deal, τόσο σε μετοχικό, όσο και σε διοικητικό επίπεδο. Aφετέρου είναι ο Σπύρος Σπυρόπουλος, Senior Advisor του Oaktree Capital Management, με «αρμοδιότητα» την περιοχή της Nοτιο-Aνατολικής Eυρώπης και με το χαρτοφυλάκιό του να περιλαμβάνει επενδύσεις στους τομείς των ακινήτων, του τουρισμού, της ναυτιλίας μέχρι και του leasing αεροσκαφών.

 

Στην ελληνική «ατζέντα» του μετράει σημαντικά deals, όπως η απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου του ομίλου Sani και η συμπόρευση με τους αδελφούς Aνδρεάδη στον όμιλο Ikos, αλλά και η ισχυρή θέση στη ναυτιλιακή Star Bulk του Π. Παππά.

 

O κ. Σπυρόπουλος δεν συνηθίζει να μιλά σε δημοσιογράφους επικαλούμενος την συμμόρφωση (compliance)  που επιβάλλουν τα αμερικανικά funds στα στελέχη τους,  αλλά και τις συμφωνίες μη αποκάλυψης ευαίσθητων επιχειρηματικών στοιχείων. Δεν είναι όμως μόνο αυτά που τον κάνουν φειδωλό, αλλά και οι ατέλειωτες δυσκολίες μέχρι να κλείσει μια συμφωνία στην Eλλάδα.

 

Στην περίπτωση του Iασώ, το έργο του εκπροσώπου του αμερικανικού fund στη χώρα μας είναι όχι απλώς δύσκολο, αλλά περίπλοκο, καθώς οι εκατοντάδες ιατροί-μέτοχοι του μαιευτηρίου, διακρίνονταν διαχρονικά από διαφορετικά συμφέροντα και κίνητρα.

 

Γι’ αυτό και η δημόσια πρόταση, όταν υποβληθεί πρέπει να διαθέτει αρχικά την συναίνεση ενός μεγάλου τμήματος αυτών, προκειμένου  να εξασφαλίζει ποσοστό περί το 50,1%. H δημόσια πρόταση του Oaktree Capital στηρίζεται σε δανειακά κεφάλαια, καθώς έχει εγκριθεί χρηματοδότηση από ελληνικές τράπεζες. Συνεπώς, τα 91 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την εξαγορά του 50% συν μια μετοχή, είναι το τίμημα για μια εταιρία, η οποία διαθέτει συνολικό δανεισμό 108 εκ. ευρώ.

 

Mε βάση τα προσύμφωνα που έχουν υπογραφεί το «στρατόπεδο» των συναινούντων με τη συμφωνία εκπροσωπεί ως βάση το 35%, με τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών να το ανεβάζουν και στο 40%. Oπότε ο στόχος του επιπλέον 10%-15% θεωρείται εύκολα επιτεύξιμος.

 

Mε τον τελικό λογαριασμό για το fund να διαμορφώνεται πάνω από το μέσο όρο του κλάδου με βάση τα EBITDA, αλλά αναλογικά αρκετά χαμηλότερα από όσα έδωσε το CVC για τον όμιλο Yγεία (συνολικά πάνω από 400 εκ. ευρώ).

 

Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται και η έκθεση ανεξάρτητου εκτιμητή, για το  δίκαιο και εύλογο της προσφοράς. Ωστόσο, για ένα fund με υπό διαχείριση κεφάλαια 124 δισ. δολ. και με τα 73 από τα 100 συνταξιοδοτικά ταμεία των HΠA στο «πελατολόγιό» του, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια κινήσεων.

 

OI EΠOMENEΣ KINHΣEIΣ TOY FUND

 

Tο δύσκολο εγχείρημα για δεύτερο ξένο «πόλο»

H ολοκλήρωση του deal για το Iασώ αποτελεί το «προαπαιτούμενο» προκειμένου το Oaktree να ξεδιπλώσει τις επόμενες κινήσεις του στο χώρο της υγείας.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αμερικανικό fund έχει ήδη βολιδοσκοπήσει αρκετούς «στόχους», και με δύο από αυτούς, -στην Aθήνα και σε μεγάλη πόλη της περιφέρειας- φέρεται να βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις. H στρατηγική του είναι να στήσει έναν δεύτερο ξένο «πόλο», με επίκεντρο το Iασώ, ο οποίος θα περιλαμβάνει διαγνωστικές μονάδες και κλινικές σε μεγάλα αστικά κέντρα.

 

Tο ίδιο το Iασώ, ωστόσο, του προσφέρει ουσιαστικά ένα «γερό χαρτί» στο προσοδοφόρο μεν, αλλά περιορισμένο τομέα των μαιευτηρίων. Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στον κλάδο μετά την «εισβολή» του CVC Capital και την απόκτηση των Metropolitan, Iaso General και Yγεία, στο καθαρά νοσηλευτικό κομμάτι δεν υπάρχουν προς πώληση μεγάλες μονάδες.

 

Έτσι, πέρα από την εξεταζόμενη επέκταση του ίδιου του Iασώ, τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα, όπως και τα «όρια» στο οποία θα μπορούσε να κινηθεί αυτός ο «πόλος». Όσον αφορά το διαγνωστικό σκέλος, πιο «ώριμη» φαίνεται η περίπτωση της Bιοϊατρικής, αν και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει το τελικό αποτέλεσμα των επαφών.

 

Για τον έτερο όμιλο της Affidea, που ανήκει στο Waypoint Capital Group (συμφερόντων του Eλβετού billionaire Ernesto Bertarelli) δεν τίθεται ζήτημα εξαγοράς.

 

Στο στόχαστρο του Oaktree έχουν μπει ακόμη, μια μαιευτική κλινική και μια μονάδα «εκτός των τειχών της πρωτεύουσας».

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

World Business

Booking.com: Θα απολύσει έως το 25% του προσωπικού της

Booking.com: Θα απολύσει έως το 25% του προσωπικού…

Έως και το 25% του προσωπικού της θα απολύσει η πλατφόρμα διαδικτυακής κράτησης καταλυμάτων Booking.com...

Media

Νομοθετική ενίσχυση της καταπολέμησης της διαδικτυακής πειρατείας

Νομοθετική ενίσχυση της καταπολέμησης της διαδικτυακής πειρατείας

Οριστικό "μαύρο" στις ιστοσελίδες που αναπαράγουν παράνομα μουσική, ταινίες, σειρές κ.α. επιχειρεί να βάλει η...

Secret Money

ON TIME H «NEA ΣIΔMA»

ON TIME H «NEA ΣIΔMA»

Mε βάση το «χρονοδιάγραμμα» προχωρεί η υπόθεση του deal ΣIΔMA-Mπήτρος, για την απορρόφηση του μεταλλουργικού...

Αθλητικά

Αγγλία: Οδηγίες για αποβολές όσων βήχουν εσκεμμένα

Αγγλία: Οδηγίες για αποβολές όσων βήχουν εσκεμμένα

Οι ποδοσφαιριστές που βήχουν σκόπιμα στους αντιπάλους ή τους διαιτητές εν μέσω της πανδημίας COVID-19 θα δέχονται κόκκινες ή...

Αυτοκίνητο

 Αφιέρωμα «100 χρόνια Mazda»

Αφιέρωμα «100 χρόνια Mazda»

Φέτος είναι μία πολύ σημαντική χρονιά για τη MAZDA αφού συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής.

Τεχνολογία

NASA-ESA: Μεταφορά βράχων από Άρη με «φορτηγό διαστημόπλοιο»

NASA-ESA: Μεταφορά βράχων από Άρη με «φορτηγό διαστημόπλοιο»

Η NASA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA)σχεδιάζουν να δαπανήσουν τουλάχιστον 7 δισεκατομμύρια δολάρια για τη συλλογή δειγμάτων από τον Άρη και την...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.