Σε κατήφορο οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Συνεχίζεται το ράλι των ελληνικών ομολόγων, μετά την πρόσφατη θετική απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης, η οποία έστειλε μήνυμα στις αγορές ότι η Αθήνα τηρεί δεσμεύσεις της και μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Με την τιμή να απογειώνεται, η απόδοση του ομολόγου αναφοράς (δεκαετούς διάρκειας) υποχωρεί σήμερα σε επίπεδα ίδια με αυτά του 2006.

 

Στην αισθητή αποκλιμάκωση συμβάλλει βεβαίως τα  μέγιστα και το διεθνές περιβάλλον στις αγορές. Η στροφή των επενδυτών στο κρατικό χρέος είναι μαζική εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για ύφεση στην Ευρωζώνη και απότομη επιβράδυνση συνολικά της παγκόσμιας οικονομίας. Οι πιο τολμηροί από όσους επιλέγουν το καταφύγιο των ομολόγων επιζητούν αποδόσεις καλύτερες από εκείνες που προσφέρουν οι τίτλοι της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και άλλων κρατών- μελών του πυρήνα.

 

Η επιλογή του ελληνικού ενεργητικού φαντάζει υπό αυτές τις συνθήκες ιδανική. Έτσι σήμερα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς υποχωρεί στο 3,48%, με πτώση πέντε μονάδων βάσης ή 1,36% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Bloomberg. Ανάλογα επίπεδα είχαν να καταγραφούν, όπως αναφέρει το Reuters, από τον Ιανουάριο του 2006, όταν η απόδοση ήταν στο 3,5%.

 

Εδώ και καιρό σε σημειώματά τους οι επενδυτικοί οίκοι τόνιζαν πως είναι καθοριστικής σημασίας για την Ελλάδα να εξασφαλίσει την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ. Μπορεί το «φουσκωμένο» μαξιλάρι ρευστότητας, που έχει φροντίσει να βάλει στην άκρη η χώρα να καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες και να μην έχουμε καμία άμεση ανάγκη για τα χρήματα, αλλά σε συμβολικό επίπεδο, ήταν μία απόφαση, που χρειαζόμασταν. Η αγορά χρέους δικαιώνει τώρα αυτή την άποψη χαρίζοντας ολοένα και χαμηλότερο κόστος δανεισμού.


protoselida

World Business

Ενισχυμένα έσοδα για Peugeot

Ενισχυμένα έσοδα για Peugeot

Ωθούμενη από τα νέα της προϊόντα, η Peugeot SA ανακοίνωσε αυξημένα έσοδα στο γ΄ τρίμηνο.

Media

FAZ: «Αντίο Βαλκάνια;»

FAZ: «Αντίο Βαλκάνια;»

«Αντίο Βαλκάνια;» είναι ο τίτλος με τον οποίο επιγράφει πρωτοσέλιδο σχόλιό της η Frankfurter Allgemeine...

Secret Money

Βρήκαν στύλους για τη ΔΕΗ;

Βρήκαν στύλους για τη ΔΕΗ;

Tώρα που η ΔEH από το «γκρεμό» στον οποίο βρισκόταν, βαδίζει στο δρόμο της «διάσωσης»,...

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Τεχνολογία

Κίνα: 40% των παγκόσμιων χρηστών 5G ως το 2025

Κίνα: 40% των παγκόσμιων χρηστών 5G ως το…

Η Κίνα αναμένεται να βρίσκεται στην πρωτοπορία της ανάπτυξης εμπορικών υπηρεσιών 5G με τις εκτιμήσεις...

Περιβάλλον

Αναμένεται 50% αύξηση ΑΠΕ την επόμενη πενταετία

Αναμένεται 50% αύξηση ΑΠΕ την επόμενη πενταετία

Οι παγκόσμιες προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν και...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.