Σε κατήφορο οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Συνεχίζεται το ράλι των ελληνικών ομολόγων, μετά την πρόσφατη θετική απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης, η οποία έστειλε μήνυμα στις αγορές ότι η Αθήνα τηρεί δεσμεύσεις της και μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Με την τιμή να απογειώνεται, η απόδοση του ομολόγου αναφοράς (δεκαετούς διάρκειας) υποχωρεί σήμερα σε επίπεδα ίδια με αυτά του 2006.

 

Στην αισθητή αποκλιμάκωση συμβάλλει βεβαίως τα  μέγιστα και το διεθνές περιβάλλον στις αγορές. Η στροφή των επενδυτών στο κρατικό χρέος είναι μαζική εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για ύφεση στην Ευρωζώνη και απότομη επιβράδυνση συνολικά της παγκόσμιας οικονομίας. Οι πιο τολμηροί από όσους επιλέγουν το καταφύγιο των ομολόγων επιζητούν αποδόσεις καλύτερες από εκείνες που προσφέρουν οι τίτλοι της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και άλλων κρατών- μελών του πυρήνα.

 

Η επιλογή του ελληνικού ενεργητικού φαντάζει υπό αυτές τις συνθήκες ιδανική. Έτσι σήμερα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς υποχωρεί στο 3,48%, με πτώση πέντε μονάδων βάσης ή 1,36% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Bloomberg. Ανάλογα επίπεδα είχαν να καταγραφούν, όπως αναφέρει το Reuters, από τον Ιανουάριο του 2006, όταν η απόδοση ήταν στο 3,5%.

 

Εδώ και καιρό σε σημειώματά τους οι επενδυτικοί οίκοι τόνιζαν πως είναι καθοριστικής σημασίας για την Ελλάδα να εξασφαλίσει την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ. Μπορεί το «φουσκωμένο» μαξιλάρι ρευστότητας, που έχει φροντίσει να βάλει στην άκρη η χώρα να καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες και να μην έχουμε καμία άμεση ανάγκη για τα χρήματα, αλλά σε συμβολικό επίπεδο, ήταν μία απόφαση, που χρειαζόμασταν. Η αγορά χρέους δικαιώνει τώρα αυτή την άποψη χαρίζοντας ολοένα και χαμηλότερο κόστος δανεισμού.


protoselida

Media

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Οι βασικοί πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών εφημερίδων είναι οι ακόλουθοι:

Secret Money

«Συνωστισμός» για τις AΠE

«Συνωστισμός» για τις AΠE

Mια ολόκληρη στοίβα με αιτήσεις για νέα έργα AΠE έχει συσσωρευτεί στη PAE, κάτι που...

Αθλητικά

«Κρεμάει» τα παπούτσια του ο Φερνάντο Τόρες

«Κρεμάει» τα παπούτσια του ο Φερνάντο Τόρες

Αποσύρεται από την ενεργό δράση ο Φερνάντο Τόρες, βάζοντας τέλος σε μια μακρά και επιτυχημένη...

Περιβάλλον

Ο Αμαζόνιος εκπέμπει SOS

Ο Αμαζόνιος εκπέμπει SOS

SOS συνεχίζει να εκπέμπει το τροπικό δάσος του·Αμαζονίου, ο σημαντικότερος πνεύμονας του πλανήτη.

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.