Deal News Online

undefined

Κορκίδης: Δεν επιβραβεύονται οι συνεπείς εργοδότες και ασφαλισμένοι

Την ένταξη των ασφαλιστικών οφειλών προς τον ΕΦΚΑ για ρύθμιση σε έως 120 δόσεις, με νόμο εντός του Απριλίου, ετοιμάζεται να καταθέσει το υπουργείο Εργασίας. Η βασική οφειλή των επιχειρήσεων προς το πρώην ΙΚΑ δεν θα απομειώνεται, καθώς αφορά εισφορές των εργαζομένων, ωστόσο προτείνεται η απαλλαγή έως και 100% από τις προσαυξήσεις σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής.

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλη Κορκίδη, αυτό που δεν προβλέπεται για άλλη μία φορά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, είναι η αναγνώριση των συνεπών εργοδοτών και η επιβράβευση των ενήμερων ασφαλισμένων με μείωση των ασφαλιστικών τους εισφορών, αφού η συνέπεια και η ενημερότητα δεν είναι ο κανόνας, αλλά η εξαίρεση.

 

Αναλυτικά όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΒΕΠ, η ρύθμιση θα αφορά:

 

1) Ασφαλιστικές οφειλές, ύψους 18,2 δισ. ευρώ, στο πρώην ΙΚΑ των επιχειρήσεων με κούρεμα στις προσαυξήσεις από 50% έως και 100% και ρύθμιση σε έως 120 δόσεις.

 

2) Ασφαλιστικές οφειλές, ύψους 20 δισ. ευρώ, ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών με επανυπολογισμό και κούρεμα της βασικής οφειλής έως και 60% και ταυτόχρονα μείωση των προσαυξήσεων κατά 85% και ρύθμιση σε 120 δόσεις.

 

Το επικρατέστερο σενάριο για τις οφειλές εργοδοτών προς το ΙΚΑ προβλέπει εξόφληση σε έως 120 δόσεις με κλιμακωτή έκπτωση στις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα από 50% έως και 100%. Η ελάχιστη μηνιαία δόση τοποθετείται στα 50 ευρώ με ετήσια προσαύξηση δόσης 5%, ενώ αναμένεται να ενταχθούν βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη έως και το 2018. Σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών οι οφειλέτες εργοδότες προς το πρώην ΙΚΑ είναι 490.785.

 

Στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν 585.000 οφειλέτες του πρώην ΟΑΕΕ, 22.000 του ΕΤΑΑ και περίπου 356.000 αγρότες του ΟΓΑ, ενεργοί και μη ασφαλισμένοι. Ο μηχανισμός αυτός οδηγεί σε απομείωση της οφειλής κατά 60-65%. Υπό συζήτηση είναι το όριο των 50.000 ευρώ οφειλή για όσους έχουν κλείσει την επιχείρηση τους. Ειδικά για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους του πρώην ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ προβλέπεται:

 

• Εθελοντικός επανυπολογισμός οφειλών της περιόδου 2002-2016 με βάση το καθεστώς του ΕΦΚΑ, δηλαδή το καθαρό φορολογητέο εισόδημα που είχαν οι οφειλέτες την περίοδο δημιουργίας της οφειλής. Ο επανυπολογισμός θα γίνεται μετά από αίτηση και συναίνεση του ασφαλισμένου-οφειλέτη και θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη μελλοντική σύνταξη του.

 

• Αυτόματο κούρεμα του συνόλου των προσαυξήσεων κατά 85%. Για τα χρέη της περιόδου 2002-2016 που θα επανυπολογίζονται, οι προσαυξήσεις και η έκπτωση θα αποδίδεται στα νέα πρόστιμα.

 

• Αποπληρωμή του νέου ποσού σε έως 120 δόσεις με ελάχιστη δόση 50 ευρώ και με ετήσια προσαύξηση 5%.

 

Οι οφειλέτες του πρώην ΟΓΑ θα επωφελούνται από τις 120 δόσεις και το κούρεμα των προσαυξήσεων του συνολικού χρέους κατά 85% και δεν θα μπορούν να επανυπολογίσουν τη βασική οφειλής τους, καθώς σε κάποιες ασφαλιστικές κλάσεις πριν το 2007 είχαν μικρότερες εισφορές, ενώ η ελάχιστη μηνιαία δόση θα είναι 30 ευρώ.

 

Για τους εν δυνάμει συνταξιούχους ο επανυπολογισμός των οφειλών θα βοηθήσει περίπου 80.000 ασφαλισμένους που βρίσκονται ένα βήμα πριν τη σύνταξη. Η οφειλή τους θα περιοριστεί σημαντικά και θα καταστεί εφικτή η ένταξη τους στη ρύθμιση, η οποία θα μπορεί να εξυπηρετείται με παρακράτηση ποσού της σύνταξης.

 

Στη ρύθμιση θα υπάρχει όριο οφειλής το οποίο θα διαμορφώνεται ανάλογα με την ηλικία του οφειλέτη. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει τεθεί το όριο των 30.000 ευρώ από 20.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και 15.000 ευρώ για αυτοαπασχολούμενους σήμερα, ενώ για τους αγρότες η οφειλή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 10.000 ευρώ από 4.000 ευρώ που είναι σήμερα.


World Business

AS Company: Πτώση για τον κύκλο εργασιών στο α' εξάμηνο

AS Company: Πτώση για τον κύκλο εργασιών στο…

Μειωμένος κατά 26,33% εμφανίστηκε ο κύκλος εργασιών της AS Company, τους πρώτους μήνες του έτους, το...

Media

Κυριαρχεί πιο μεταδοτικό στέλεχος κορωνοϊού

Κυριαρχεί πιο μεταδοτικό στέλεχος κορωνοϊού

Η πρώτη μελέτη για την ανάλυση της δομής του κορωνοϊού από δύο κύματα μόλυνσης σε...

Secret Money

AΓΩNAΣ ΔPOMOY

AΓΩNAΣ ΔPOMOY

Mε «σπριντ» παρομοιάζουν αρκετοί, -κοντά στις διεργασίες-, την προσπάθεια να κλείσουν οι εκκρεμότητες και να...

Αθλητικά

Σουάρες: Μεταγραφή στην Ατλέτικο για 6 εκατ.

Σουάρες: Μεταγραφή στην Ατλέτικο για 6 εκατ.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης ανακοίνωσε την μεταγραφή του σταρ της Μπαρτσελόνα Λουίς Σουάρεζ αργά την Τετάρτη, επιβεβαιώνοντας ότι ο Ουρουγουανός επιθετικός πρόκειται...

Τεχνολογία

Cisco: Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων

Cisco: Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων

Την έναρξη λειτουργίας του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων (www.cisco.com/go/dts) στην πόλη της...

Τουρισμός

CLIA: Επανεκκίνηση κρουαζιέρων με υποχρεωτικά τεστ

CLIA: Επανεκκίνηση κρουαζιέρων με υποχρεωτικά τεστ

Τα τεστ θα είναι υποχρεωτικά για τους επιβάτες κρουαζιέρας πριν από την επιβίβαση, καθώς οι μεγαλύτερες εταιρίες κρουαζιέρας θέλουν...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.