Φάμελλος: Χωρίς περιβάλλον δεν υπάρχει ανάπτυξη

Το στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξης είναι να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη για ανάπτυξη με το περιβάλλον, γιατί χωρίς περιβάλλον δεν υπάρχει ανάπτυξη, με την εργασία, γιατί χωρίς εργασία δεν υπάρχει ανάπτυξη, με το προϊόν, γιατί χωρίς προϊόν δεν υπάρχει ανάπτυξη, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος «ανοίγοντας» το πρωί τις εργασίες του διήμερου 1ου Forum Κυκλικής Οικονομίας, στην Αίγλη του Ζαππείου.

 

Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που προσφέρει στις ευρωπαϊκές χώρες η βιώσιμη ανάπτυξη, όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για την κοινωνική και οικονομική πρόοδο.

 

«Η κυκλική οικονομία και η κλιματική αλλαγή θα είναι προαίρεση για τα χρηματοδοτικά εργαλεία του επόμενου στρατηγικού πλαισίου», είπε ο αν. υπουργός και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες, που εκπόνησαν και κατέθεσαν στρατηγική για την κυκλική οικονομία. Όπως σημείωσε, το σχέδιο της χώρας περιλαμβάνει δράσεις σε τρεις άξονες: των μεταρρυθμίσεων, της χρηματοδότησης και της γνώσης. Ανακοίνωσε, δε, ότι το τρέχον, 1ο Forum για το θέμα, είναι μόνο η αρχή, καθώς η ενημέρωση για το θέμα προβλέπεται διαρκής, με τη διοργάνωση, ανά έτος, διεθνών συναντήσεων για ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών σε κανονικό χρόνο.

 

Ο αν. υπουργός αναφέρθηκε επιγραμματικά στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας (εθνικός σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων, νόμος για τις ενεργειακές κοινότητες, μείωση της πλαστικής σακούλας, «Κλεισθένης», όπου ορίζονται οι αρμοδιότητες των δήμων κ.ά.) και στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία του υπουργείου Περιβάλλοντος με την τοπική αυτοδιοίκηση για την ανάδειξη νέων εργαλείων στο θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων. Σημείωσε πως μετά την επεξεργασία με τον υπ. Εσωτερικών, Αλ. Χαρίτση, ειδικού νομοθετικού πλαισίου, από φέτος ξεκινά η τιμολογιακή πολιτική σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων εκ μέρους των ΟΤΑ. «Θα είναι πιο ακριβή η ταφή στην οποία θα προβαίνει κάθε δήμος, ενώ θα υπάρχει επιβράβευση ανάλογα με τον βαθμό ανακύκλωσης που θα επιτυγχάνει» είπε. Υπενθύμισε, δε, την κατάργηση του φόρου ταφής και τη μετατροπή του σε εισφορά κυκλικής οικονομίας. Επιπλέον, όπως είπε, επίκεινται συζητήσεις για το βιοαέριο, για τα φάρμακα, τα τρόφιμα κ.ά.

 

«Θέλουμε η κυκλική οικονομία να είναι το σήμα κατατεθέν για την Ελλάδα, όπως είναι το περιβάλλον. Θέλουμε η κυκλική οικονομία να αποτελέσει σημείο αναφοράς στα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο. Δεν υπάρχει άλλο πλάνο επιβίωσης και προκοπής για τον πλανήτη. Η συμμαχία για το κλίμα είναι η προοδευτική συμμαχία για το μέλλον» κατέληξε ο κ. Φάμελλος, σύμφωνα με το ΑΠΕ.


protoselida

Media

NOVA: Ζητά από την ΕΠΟ την απεμπλοκή της από το VAR

NOVA: Ζητά από την ΕΠΟ την απεμπλοκή της…

To  αρχικό αίτημά της για την πλήρη απεμπλοκή της από τη λειτουργία του VAR επαναφέρει...

Secret Money

Βρήκαν στύλους για τη ΔΕΗ;

Βρήκαν στύλους για τη ΔΕΗ;

Tώρα που η ΔEH από το «γκρεμό» στον οποίο βρισκόταν, βαδίζει στο δρόμο της «διάσωσης»,...

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Τουρισμός

 Αδελφοποίηση Καρύστου με την γαλλική πόλη Grand Belfort

Αδελφοποίηση Καρύστου με την γαλλική πόλη Grand…

Ο Δήμος Καρύστου έχει ξεκινήσει διαδικασίες αδελφοποίησης της Καρύστου με την γαλλική πόλη Grand Belfort,...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.