Στη «δαγκάνα» του ΕΦΚΑ επιχειρήσεις για φοροδιαφυγή Προτεινόμενο

Μεγάλη φοροδιαφυγή σε επιχειρήσεις αποκαλύπτεται από τις πρώτες διασταυρώσεις των δεδομένων του taxisnet με τα στοιχεία άλλων δημοσίων φορέων.

 

Ειδικότερα η ΑΑΔΕ προώθησε τη διασύνδεση του Taxisnet με το Κτηματολόγιο, την ΕΡΓΑΝΗ, τις τράπεζες, το ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο) και τον ΕΦΚΑ. Στόχος είναι η άντληση στοιχείων για την περιουσιακή και εισοδηματική κατάσταση των φορολογουμένων, που ενδεχομένως προκύπτει από τις άλλες υπηρεσίες, πλην των στοιχείων που κατέχει το taxis.

 

Αποδοτική αποδεικνύεται η διασύνδεση του taxisnet, με τον ΕΦΚΑ, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το 2018, ενώ οι διασταυρώσεις θα ενταθούν στο επόμενο διάστημα, δημιουργώντας έναν ασφυκτικό ηλεκτρονικό κλοιό, με στόχο τον εντοπισμό εστιών φοροδιαφυγής.

 

Ειδικότερα, στον απολογισμό του 2018, η ΑΑΔΕ αναγράφει ότι στα πλαίσια συμμόρφωσης των φορολογουμένων που δεν υπέβαλλαν δήλωση Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, έχει αναπτυχθεί δίαυλος επικοινωνίας και συνεργασίας με τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

 

Ειδικότερα, λαμβάνονται από τον ΕΦΚΑ στοιχεία για τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) που υποβάλλονται από τους εργοδότες για το προσωπικό που απασχολούν, τα οποία στη συνέχεια διασταυρώνονται με τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ.

 

Μετά τη λήψη του αρχείου εντοπισμού πραγματοποιείται αξιολόγηση με χρήση κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου των υπόχρεων που ενώ όφειλαν δεν υπέβαλλαν δήλωση ΦΜΥ για τον μήνα που εντοπίστηκαν να απασχολούν υπαλλήλους.

 

Στη συνέχεια αποστέλλονται ενημερωτικά e-mail και πραγματοποιούνται τηλεφωνικές επικοινωνίες, μετά από κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, στους ανωτέρω υπόχρεους ώστε να ενημερωθούν ότι δεν έχουν υποβάλει δήλωση για συγκεκριμένη φορολογική περίοδο και καλούνται να την υποβάλλουν οικειοθελώς.

 

Η απλή αυτή διασταυρωτική διαδικασία αποκάλυψε 23.794 επιχειρήσεις, οι οποίες ενώ απασχολούν υπαλλήλους, τους οποίους δηλώνουν στον ΕΦΚΑ, εντούτοις δεν υποβάλουν δηλώσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών και δεν αποδίδουν φυσικά, τον αναλογούντα φόρο.

 

Στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις εστάλησαν e-mail ενώ έγιναν και τηλεφωνικές ειδοποιήσεις. Εντύπωση προκαλεί, πως ανταποκρίθηκαν μόλις οι 9.827 επιχειρήσεις, ενώ οι υπόλοιπες αδιαφόρησαν και διατάχτηκε φορολογικός έλεγχος.

 

Αντίστοιχες διασταυρώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, με υπηρεσίες όπως είναι:

 

Το ΓΕΜΗ ώστε να διαπιστώνεται εάν οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούν έναρξη δραστηριότητας υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις. Όσο και αν φαίνεται αυτονόητη η υποβολή δήλωσης, εντούτοις δεν είναι. Τυχαίος έλεγχος της ΑΑΔΕ αποκάλυψε ότι 40.761 ΑΦΜ, δεν είχαν υποβάλει δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ.

 

Την ΕΡΓΑΝΗ για τη διασταύρωση των στοιχείων του απασχολούμενου προσωπικού, με τα στοιχεία που δηλώνονται στο Ε3.

 

Το Κτηματολόγιο, ώστε να ελέγχεται εάν τα ακίνητα κάθε εταιρείας ή φυσικού προσώπου, είναι δηλωμένα κανονικά και στο taxisnet.


protoselida

World Business

Google, Amazon, Facebook: Φορολογούνται με 3% στην Ισπανία

Google, Amazon, Facebook: Φορολογούνται με 3% στην Ισπανία

Νομοσχέδιο κατέθεσε στο Κουνοβούλιο η ισπανική κυβέρνηση που προτείνει τη φορολόγηση των εσόδων από τους...

Media

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για ταξιδιωτικές υπηρεσίες

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για ταξιδιωτικές υπηρεσίες

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ προχώρησε σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συλλογή γραπτών προσφορών με...

Αθλητικά

Στο ΣτΕ προσέφυγαν ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Στο ΣτΕ προσέφυγαν ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι ομάδες της Ξάνθης και του ΠΑΟΚ, ζητώντας να ακυρωθεί...

Τουρισμός

Η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου στην έκθεση SIAL 2020

Η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου στην έκθεση SIAL 2020

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στα πλαίσια πολιτικής της ανάδειξης και προώθησης των τοπικών πιστοποιημένων προϊόντων,...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.