Brexit: Τα σενάρια μετά την παράταση

Πέντε είναι τα πιθανά σενάρια για το Brexit, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη χθες μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών και της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για μια ευέλικτη παράταση του Brexit έως την 31η Οκτωβρίου.

 

Στην περίπτωση που η συμφωνία διαζυγίου επικυρωθεί από τα δύο μέρη πριν απ' αυτή την ημερομηνία, η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα λάβει χώρα την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα.

 

Ιδού, σύμφωνα με το ΑΠΕ, τα πιθανά σενάρια:

 

1) Έξοδος με συμφωνία την 1η Ιουνίου

 

Η Τερέζα Μέι αποδείχθηκε μέχρι τώρα ανίκανη να κάνει τους βουλευτές να υιοθετήσουν τη συμφωνία της για το διαζύγιο με την ΕΕ.

 

Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει μια Συνθήκη Αποχώρησης, η οποία ρυθμίζει τα του διαζυγίου, και μια Πολιτική Διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ.

 

Αν και η ΕΕ δήλωσε πως δεν θα ανοίξει και πάλι τις διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη Αποχώρησης, η Τερέζα Μέι μπορεί να ποντάρει στην Πολιτική Διακήρυξη για να επιτύχει έναν συμβιβασμό που να μπορεί να συγκεντρώσει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

 

Με αυτόν τον στόχο, η επικεφαλής των Συντηρητικών άρχισε την περασμένη εβδομάδα συνομιλίες με τον επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. Μπορεί επίσης να οργανώσει μια σειρά ψηφοφοριών στο κοινοβούλιο πάνω σε διάφορες επιλογές για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ.

 

Η Τερέζα Μέι ελπίζει να επιτύχει την υιοθέτηση της συμφωνίας της πριν από τις 22 Μαΐου, διότι θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η χώρα της στις ευρωεκλογές, που πρόκειται να διεξαχθούν από τις 23 έως τις 26 Μαΐου. Αν το καταφέρει, οι Βρετανοί θα αποχωρήσουν από την ΕΕ την 1η Ιουνίου.

 

2) Έξοδος με συμφωνία αργότερα

 

Αν το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθήσει να είναι μέλος της ΕΕ μετά την 1η Ιουνίου, αυτό θα σημαίνει πως έχει συμμετάσχει στις ευρωεκλογές στα τέλη Μαΐου.

 

Αν η συμφωνία διαζυγίου περάσει το στάδιο του Κοινοβουλίου στη διάρκεια του Ιουνίου, οι Βρετανοί θα βγουν από την ΕΕ την 1η Ιουλίου. Αν αυτό συμβεί τον Ιούλιο, την 1η Αυγούστου κ.ο.κ..

 

Κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στα τέλη Ιουνίου θα εξετασθεί σε ποιο σημείο βρίσκεται το Brexit.

 

3) «No deal»

 

Το σενάριο της εξόδου χωρίς συμφωνία, το οποίο φοβούνται οι οικονομικοί κύκλοι, θα σήμαινε μια βίαιη έξοδο και χωρίς μεταβατική περίοδο ούτε σχέδιο για τη συνέχεια της σχέσης ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ. Έπειτα από 46 χρόνια συμμετοχής στην ΕΕ, η χώρα θα εγκαταλείψει την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση από τη μια μέρα στην άλλη και θα υπόκειται πλέον στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

 

Το διαζύγιο αυτό θα λάβει χώρα την 1η Ιουνίου, αν το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθήσει να είναι μέλος της ΕΕ τη στιγμή των ευρωεκλογών τον Μάιο, αλλά αρνηθεί να συμμετάσχει σ' αυτές.

 

Το «no deal» θα μπορούσε επίσης να συμβεί την 31η Οκτωβρίου, αν η Τερέζα Μέι δεν καταφέρει να επιτύχει την υιοθέτηση της συμφωνίας της στο τέλος της προθεσμίας των έξι μηνών.

 

Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εντείνει τους τελευταίους μήνες τις προετοιμασίες τους εν όψει αυτού του ενδεχομένου, έστω κι αν οι 27 και οι βρετανοί βουλευτές λένε πως δεν το θέλουν.

 

4) Βουλευτικές εκλογές

 

Μπορεί να προκηρυχθούν αν το κοινοβούλιο και η κυβέρνηση δεν καταφέρουν να υπερβούν τις διαφωνίες τους για το Brexit.

 

Εκλογές μπορεί επίσης να οργανωθούν έπειτα από ενδεχόμενη υπερψήφιση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης.

 

5) «No Brexit»

 

Μια τέτοια στροφή, η οποία υποστηρίζεται από μια μειοψηφία βουλευτών, μπορεί να πραγματοποιηθεί σε περίπτωση που διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα, το οποίο θα ανατρέψει το αποτέλεσμα του πρώτου, στο οποίο οι Βρετανοί ψήφισαν σε ποσοστό 52% υπέρ της εξόδου από την ΕΕ.

 

Η επιλογή της διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος αναφέρθηκε από το Εργατικό Κόμμα κατά τις συνομιλίες του με την κυβέρνηση, αλλά αυτή επανέλαβε πως είναι αντίθετη σε κάτι τέτοιο.

 

Σύμφωνα με το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί επίσης να αποφασίσει να μην εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς να έχει ανάγκη την έγκριση των άλλων κρατών μελών.


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

  Προσέγγιση  των HΠA θέλει  η Pωσία

Προσέγγιση των HΠA θέλει …

Mε τον εμπορικό πόλεμο να έχει κλιμακωθεί και την διεθνή κατάσταση να θυμίζει εποχές ψυχρού...

Secret Money

O TABOYΛAPHΣ KAI TA ENAE

O TABOYΛAPHΣ KAI TA ENAE

Mπορεί οι εξελίξεις να τρέχουν γύρω από τα ναυπηγεία Eλευσίνας, αλλά το όνομα του Nίκου...

Αυτοκίνητο

Ξεκινά λιανικές πωλήσεις στην Ελλάδα η Mazda

Ξεκινά λιανικές πωλήσεις στην Ελλάδα η Mazda

Την επίσημη παρουσίασή της στην Αθήνα πραγματοποίησε η Mazda, ξεκινώντας τις λιανικές πωλήσεις οχημάτων της...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.