Κλιματική αλλαγή: 1 δισ. άνθρωποι εκτεθειμένοι σε μολυσματικά κουνούπια

Η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής εκθέτει μέχρι και 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο στο κίνδυνο μόλυνσης από κουνούπια που μεταφέρουν ασθένεις τα επόμενα 50 χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα.

 

Τα δύο πιο συνηθισμένα κουνούπια - Aedes aegypti και Aedes albopictus - φέρουν ιους όπως ο δάγκειος, ο Ζίκα και ο chikungunya, καθώς και περισσότερους από δώδεκα άλλους που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μεγαλύτερες απειλές κατά το επόμενο μισό αιώνα, αναφέρουν ερευνητές.

 

Οι Αμερικανοί επιστήμονες αναφέρουν ότι θα επηρεαστούν ακόμη και περιοχές με χαμηλό κίνδυνο να έχουν ένα κλίμα κατάλληλο για τα κουνούπια, επειδή οι ιοί που φέρουν είναι διαβόητοι για την υψηλή τους μεταδοτικότητα υπό τις κατάλληλες συνθήκες.

 

Με τη δημιουργία ενός μοντέλου μεταβολών θερμοκρασίας ανά μήνα σε παγκόσμιο επίπεδο, οι επιστήμονες αναλύουν τι θα συνέβαινε αν οι δύο τύποι κουνουπιών μετακινιόντουσαν καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται κατά τη διάρκεια των δεκαετιών.

 

"Παρόλο που είναι δύσκολο να καταγράψουμε τους αριθμούς, γνωρίζουμε ότι αυτό θα είναι ένα πρόβλημα για κάποιο χρονικό διάστημα », δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Κόλιν Κάρλσον, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο τμήμα βιολογίας του Πανεπιστημίου Georgetown στην Ουάσιγκτον, D.C.

 

«Με βάση αυτό που γνωρίζουμε για την κίνηση κουνουπιών από περιοχή σε περιοχή, τα 50 χρόνια είναι πολύ μεγάλος χρόνος και αναμένουμε σημαντική εξάπλωση και των δύο τύπων εντόμων, ιδιαίτερα των Aedes aegypti, που ευδοκιμούν σε αστικό περιβάλλον», πρόσθεσε.

 

"Η κλίμακα των αριθμών είναι σίγουρα τρομακτική. Εάν υπάρχει μια ανθρώπινη πτυχή σε αυτό, είναι ότι ελπίζαμε για ένα διαφορετικό αποτέλεσμα", κατέληξε.


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

Secret Money

Παραμένει άφαντη

Παραμένει άφαντη

H υπογραφή της σύμβασης για το ένα κομμάτι της Aφάντου με τον όμιλο του ομογενούς...

Αθλητικά

Τσιτσιπάς: «Δεν έχω δείξει τίποτα στο γρασίδι ακόμα»

Τσιτσιπάς: «Δεν έχω δείξει τίποτα στο γρασίδι ακόμα»

Τη βεβαιότητα ότι οι δυνατότητές του στο γρασίδι είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με αυτές...

Περιβάλλον

Το ένα τρίτο των εδαφών της Ελλάδας υπόκειται σε υψηλό δυνητικό κίνδυνο ερημοποίησης

Το ένα τρίτο των εδαφών της Ελλάδας υπόκειται…

«Η ερημοποίηση συνιστά τεράστια απειλή ειδικά για τη λεκάνη της Μεσογείου» επισημαίνει μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.