ΕΕ: Οι "28" συμφώνησαν να ξεκινήσουν εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ

Οι εκπρόσωποι των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν σήμερα την έναρξη επίσημων εμπορικών διαπραγματεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αίροντας την εμπλοκή που είχε προκληθεί λόγω της διαφωνίας της Γαλλίας, όπως έγινε γνωστό από καλά πληροφορημένες πηγές.

 

Η εντολή έναρξης των διαπραγματεύσεων θα δοθεί επισήμως την Δευτέρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή –που θα εκπροσωπήσει τους 28 σε αυτές τις συνομιλίες– μέσω των υπουργών Γεωργίας των "28".

 

Με τη διαπραγμάτευση αυτή ελπίζεται ότι θα εξομαλυνθούν οι σχέσεις των Βρυξελλών με την Ουάσινγκτον και θα πέσουν οι τόνοι, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να επιβάλει δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.

 

"Η Γαλλία δεν πήρε θέση" στη σημερινή συνεδρίαση των πρεσβευτών των "28", ανέφερε μια ευρωπαϊκή πηγή, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το Παρίσι δεν αντιτάχθηκε επισήμως στην επικύρωση της εντολής.

 

Μια μελλοντική εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ θα περιοριστεί στα βιομηχανικά αγαθά, δηλαδή δεν θα περιλαμβάνει –τουλάχιστον αυτό επιθυμούν οι Ευρωπαίοι– τα αγροτικά προϊόντα, τις υπηρεσίες ή τις δημόσιες συμβάσεις. Οι Αμερικανοί από την πλευρά τους επαναλαμβάνουν ότι σκοπεύουν να συμπεριλάβουν τη γεωργία στις συνομιλίες.

 

ΗΠΑ και ΕΕ προσπαθούν εδώ και οκτώ μήνες να υλοποιήσουν μια "εκεχειρία" στην εμπορική διένεξή τους, διαπραγματευόμενες μια συμφωνία. Ο Τραμπ άσκησε πιέσεις στους Ευρωπαίους, απειλώντας πολλές φορές ότι θα επιβάλει δασμούς στα αυτοκίνητα αν δεν προχωρήσουν οι συνομιλίες. Αν και η Γερμανία, ανησυχώντας ότι θα πληγεί ένας από τους ζωτικότερους τομείς της οικονομίας της, η αυτοκινητοβιομηχανία, πίεζε επίσης να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, η Γαλλία, μόνη απέναντι στα άλλα 27 μέλη, είχε μπλοκάρει τη διαδικασία. Φοβάται κυρίως ότι θα αναστηθεί το φάντασμα της αντιδημοφιλούς Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών που ανεστάλη το 2016.

 

Μια συμφωνία με τις ΗΠΑ θα έφερνε επίσης σε πολύ δύσκολη θέση τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Τον Μάρτιο ο Γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι δεν βλέπει θετικά μια νέα εμπορική συμφωνία με εταίρους που δεν ακολουθούν την ίδια πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2017.

 

Κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας, μια μελέτη που αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, για να διασφαλιστεί ότι η εμπορική συμφωνία με την Ουάσινγκτον θα σέβεται τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

  Προσέγγιση  των HΠA θέλει  η Pωσία

Προσέγγιση των HΠA θέλει …

Mε τον εμπορικό πόλεμο να έχει κλιμακωθεί και την διεθνή κατάσταση να θυμίζει εποχές ψυχρού...

Secret Money

O TABOYΛAPHΣ KAI TA ENAE

O TABOYΛAPHΣ KAI TA ENAE

Mπορεί οι εξελίξεις να τρέχουν γύρω από τα ναυπηγεία Eλευσίνας, αλλά το όνομα του Nίκου...

Αυτοκίνητο

Ξεκινά λιανικές πωλήσεις στην Ελλάδα η Mazda

Ξεκινά λιανικές πωλήσεις στην Ελλάδα η Mazda

Την επίσημη παρουσίασή της στην Αθήνα πραγματοποίησε η Mazda, ξεκινώντας τις λιανικές πωλήσεις οχημάτων της...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.