Η αποπληρωμή δανείων προς ΔΝΤ στο τραπέζι Τσακαλώτου – Λαγκάρντ

Η αποστολή του υπουργού Οικονομικών στην Ουάσιγκτον

 

Στην Ουάσιγκτον μετέβη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όπου θα συναντηθεί με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

 

Επί τάπητος θα τεθεί το χρονοδιάγραμμα και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί προκειμένου να προχωρήσει η Ελλάδα στη μερική αποπληρωμή της οφειλής προς το ΔΝΤ.

 

Τα χρήματα τα οποία θα εξοικονομηθούν, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα μπορέσουν να δοθούν για μειώσεις φόρων και άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

 

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος, θα συμμετάσχει στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας  θα επιδιώξει να θεμελιώσει πολιτικά τη δεύτερη φάση της μεταμνημονιακής εποχής της χώρας και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την αισιοδοξία του λέγοντας πως «τελικά, όλοι θα δεχθούν την αποπληρωμή του ΔΝΤ», ακόμη και οι χώρες που έως τώρα έχουν διατυπώσει επιφυλάξεις (δηλαδή, η Γερμανία και η Ολλανδία). «Πάντα ελπίζεις ότι και οι πολιτικοί θα έχουν μία βάση ορθολογισμού», είπε χαρακτηριστικά.

 

Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση αποσκοπεί στην πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων προς το ΔΝΤ, τα οποία φθάνουν τα 3,5 δισ. ευρώ, έχουν επιτόκιο γύρω στο 5% και το ελληνικό σχέδιο προβλέπει την αποπληρωμή τους ενδεχομένως και πριν από το καλοκαίρι.

 

Χθες, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στο CNBC, ερωτηθείς για την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ, εμφανίσθηκε να υποστηρίζει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

 

«Εφόσον η Ελλάδα θέλει να αποπληρώσει το ΔΝΤ νωρίτερα θα πρέπει να διαβουλευθεί με του πιστωτές της. Αλλά αυτό είναι ένα θετικό σημάδι», ανέφερε χαρακτηριστικά.


protoselida

Media

Απεβίωσε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Λυμπερόπουλος

Απεβίωσε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Λυμπερόπουλος

Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο Δημήτρης Λυμπερόπουλος, δημοσιογράφος και βιογράφος του Αριστοτέλη Ωνάση.Σύμφωνα...

Secret Money

AKOMH ΣTO «MAYPO»

AKOMH ΣTO «MAYPO»

Tο επισημάναμε από την προηγούμενη εβδομάδα, ότι η ιστοσελίδα της PAE έχει «πέσει» εδώ και...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.