Wood&Company: Στροφή θα κάνουν οι ελληνικές τράπεζες Προτεινόμενο

Στις σημαντικές προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να προχωρήσουν ταχύτερα από τον στόχο οι μειώσεις των NPEs, με σταθεροποίηση της προ προβλέψεων κερδοφορίας και διατήρηση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας, βασίζει την εκτίμησή της η Wood & Company, πως το 2019 θα είναι μια χρονιά κατά την οποία ο κλάδος θα κάνει στροφή όπως παρουσιάζει στην έκθεσή της. 

 

Κατά την εκτίμηση του οίκου, η ελληνικές τράπεζες βγαίνουν σταδιακά από τον κίνδυνο και τους αξίζουν καλύτερες αποτιμήσεις, καθώς η πιθανότητα «εξαΰλωσης» των υφιστάμενων μετόχων λόγω αυξήσεων κεφαλαίου, έχει μειωθεί σημαντικά.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, αυξάνει την τιμή-στόχο για την Εθνική Τράπεζα στα 2,6 ευρώ ανά μετοχή, από 2,2 ευρώ προηγουμένως, για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,3 ευρώ από 1,8 ευρώ προηγουμένως, ενώ για την Alpha Bank και την Eurobank οι τιμές-στόχοι διατηρούνται στα 1,9 ευρώ και 1 ευρώ αντίστοιχα.

 

Διατηρεί επίσης και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες αμετάβλητη τη σύσταση «αγορά».

 

Ωστόσο, η Wood προειδοποιεί πως τα προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί τελείως – με τα NPEs να παραμένουν υψηλά, την κάλυψη είναι «στενή» και την ποιότητα των κεφαλαίων χαμηλή - και ο δρόμος στη συνέχεια μπορεί να είναι δύσκολος.

 

Παρόλα αυτά, η Wood θεωρεί πως η Eurobank ξεχωρίζει, λόγω του ξεκάθαρου δρόμου που έχει ως προς τον περιορισμό των καθυστερούμενων οφειλών καθώς και της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων της.

 

Η Wood αναφέρει πως υπάρχουν λόγοι για αισιοδοξία.

 

Οι μη-οργανικές λύσεις (NPLs και τιτλοποιήσεις) «ανεβάζουν ταχύτητα» και η διαδικασία της ταχύτερης μείωσης των «κόκκινων» δανείων θα αποτελέσουν το βασικό «μοτίβο» για το 2019. Οι προτάσεις που στηρίζονται από την κυβέρνηση (το πρόγραμμα προστασίας των assets ή/και το σχέδιο της ΤτΕ) επίσης θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά, αν υλοποιηθούν.

 

Επιπλέον, η προ-προβλέψεων κερδοφορία του κλάδου φαίνεται πως «πιάνει πάτο» και οι τράπεζες ενισχύουν τις προσπάθειές τους να αυξήσουν τον νέο δανεισμό, να βελτιώσουν τον ρυθμό ανάπτυξης των χρεώσεων και να αυξήσουν τη λειτουργική αποδοτικότητα.

 

Σε επίπεδο μακροοικονομικών, τα μηνύματα είναι επίσης καθησυχαστικά, με τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ το 2019 να εκτιμάται στο περίπου 2% και με κάποια θετικά μηνύματα από τις τιμές των ακινήτων.

 

Η «ορατότητα» σε ότι αφορά τα κέρδη και ζημιές παραμένει χαμηλή, σύμφωνα με τη Wood, η οποία εκτιμά πως μέχρις ότου τα NPLs βρεθούν σε ξεκάθαρα πτωτικό μονοπάτι (ή υλοποιηθούν ενέργειες για ταχύτερη μείωσή τους), ο SSM θα παραμείνει επιφυλακτικός και θα απαιτεί οι τράπεζες να διατηρούν ένα υψηλό κόστος ρίσκου. Ωστόσο, θεωρεί πως τα χειρότερα έχουν περάσει και αναμένει σταδιακή ανάκαμψη των ROE τα επόμενα χρόνια, καθώς θα σταθεροποιούνται τα προ προβλέψεων έσοδα και θα μειώνονται οι προβλέψεις.

 

Η Wood χαρακτηρίζει «αξιοπρεπή» τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια», ενώ εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες θα αποφύγουν τις αυξήσεις κεφαλαίου. Όπως επισημαίνει, όλες (πλην της Πειραιώς) βρίσκονται άνετα πάνω από το ελάχιστο όριο SREP, και το σταδιακό άνοιγμα των αγορών θα τους επιτρέψει να δημιουργήσουν επιπλέον «μαξιλάρια» μέσω της έκδοσης τίτλων Tier II. Αν και τα κεφάλαια εξακολουθούν να εξαρτώνται από τον αναβαλλόμενο φόρο, ωστόσο η Wood δεν αναμένει αλλαγές σε ρυθμιστικό επίπεδο.

Επίσης, η επιστροφή στην κερδοφορία θα αμβλύνει σταδιακά τις ανησυχίες των επενδυτών σε ό,τι αφορά την χαμηλή ποιότητα των κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες.


protoselida

World Business

«H πιο  σημαντική συμφωνία είναι με  την EE»!

«H πιο σημαντική συμφωνία είναι με …

«H μοναδική μεγαλύτερη συμφωνία που χρειάζεται να κάνουμε είναι μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τους...

Media

Απεβίωσε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Λυμπερόπουλος

Απεβίωσε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Λυμπερόπουλος

Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο Δημήτρης Λυμπερόπουλος, δημοσιογράφος και βιογράφος του Αριστοτέλη Ωνάση.Σύμφωνα...

Secret Money

«Συνωστισμός» για τις AΠE

«Συνωστισμός» για τις AΠE

Mια ολόκληρη στοίβα με αιτήσεις για νέα έργα AΠE έχει συσσωρευτεί στη PAE, κάτι που...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.