Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει επανάσταση στις τράπεζες Προτεινόμενο

Στα 41 δισ. υπολογίζεται η αξία που εξοικονόμησαν – Επενδύσεις 20 δισ. μέχρι το 2020 εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

Επανάσταση στον τραπεζικό κλάδο φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία εξασφάλισε επιχειρηματική αξία της τάξεως των 41,1 δισ. δολαρίων μόνο το 2018, ενώ θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και τα 300 δισ. σε παγκόσμιο επίπεδο. Την ίδια ώρα οι επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη –εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα σε χώρες της Νότιας Ευρώπης- αναμένεται να αγγίξουν τα 20 δισ. ευρώ το 2020.

 

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial intelligence-AI) μετασχηματίζει όλους τους τομείς της τραπεζικής, από τον εντοπισμό της απάτης στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές μέχρι την εξυπηρέτηση πελατών.

 

Σύμφωνα με έκθεση της IHS Markit από τα έργα και τις εφαρμογές ΑΙ, που έχουν τρέξει μέχρι σήμερα στις τράπεζες ανά τον κόσμο, έχουν επηρεαστεί κατά κύριο λόγο τα τμήματα της εξυπηρέτησης πελατών, της ασφάλειας των συστημάτων, της χορήγησης δανείων και της κανονιστικής συμμόρφωσης.

 

Επενδύσεις στις χώρες της Νότιας Ευρώπης


Τα οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και συγκεκριμένα στις χώρες της Νότιας Ευρώπης ανέλυσε η επικεφαλής στην ανάπτυξη πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ντάνα Ελευθεριάδου μιλώντας στο Technology Forum που πραγματοποιείται την Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη.

 

Σύμφωνα με την κα Ελευθεριάδου η αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να φτάσει έως και 12% από τον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης μέχρι το 2030, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη παρουσιάσει τρεις στρατηγικές για την ανάπτυξη πολιτικών και επενδύσεων ώστε να μη χάσει το παιχνίδι της τεχνητής νοημοσύνης.

 

Η κα Ελευθεριάδου υπογράμμισε πως η ΕΕ θα επενδύσει 20 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 για έρευνα και εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης και έπειτα 20 δισ. κάθε χρόνο για τα επόμενα χρόνια.

 

Παγκόσμιες επιδόσεις


Η "ώριμη" ψηφιακά περιοχή της Βόρειας Αμερικής αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη αγορά για την Τεχνητή Νοημοσύνη στον τραπεζικό τομέα. Η αξία της, σύμφωνα με την έκθεση της IHS Markit, θα αυξηθεί από τα $14,7 δις το 2018 σε σχεδόν $79 δις μέχρι το 2030. Ωστόσο, η αναλογική συμμετοχή της περιοχής της Βόρειας Αμερικής στην παγκόσμια αγορά της ΑΙ, είναι πιθανό να μειωθεί μεταξύ 2024 και 2030, καθώς η περιοχή Ασία-Ειρηνικός, η Ευρώπη και άλλες παγκόσμιες περιφέρειες αναπτύσσουν περισσότερες λύσεις AI στον τραπεζικό τομέα. Η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την AI στον τραπεζικό τομέα, με αξία από $11,5 δις το 2018, σε $50,6 δις το 2024 και $98,6 δις μέχρι το 2030.

 

Χώρες, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη, είναι πιθανό να οδηγήσουν τη ζήτηση για AI στον τραπεζικό τομέα κατά την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τους αναλυτές.

 

Απώλεια θέσεων εργασίας


Η εισαγωγή της τεχνολογίας της Τεχνητής Νοημοσύνης στις τράπεζες δεν είναι μόνο θετική επιρροή στον τραπεζικό κλάδο, καθώς - σύμφωνα με τους αναλυτές - θα συνοδευτεί από απώλεια θέσεων εργασίας και αναδιοργάνωση των υφιστάμενων. Η IHS Markit εκτιμά ότι, μέχρι το 2030, περίπου 500.000 τραπεζικοί υπάλληλοι στη Μεγάλη Βρετανία και 1,3 εκατ. στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να επηρεαστούν. Εάν αυτό αντικατοπτρίζεται σε όλες τις χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο, τότε θα υπάρξουν δεκάδες εκατομμύρια τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, που θα επηρεαστούν από την εισαγωγή της τεχνολογίας AI κατά την επόμενη δεκαετία. "Συνολικά, η τεχνολογία AI θα αναδιαμορφώσει τη δομή της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας, καθιστώντας τον τραπεζικό τομέα πιο ανθρώπινο και έξυπνο", καταλήγει η ανάλυση της εταιρείας.


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

Κόβει 2.700 θέσεις εργασίας η Siemens

Κόβει 2.700 θέσεις εργασίας η Siemens

Ο γερμανικός βιομηχανικός όμιλος Siemens ανακοίνωσε χθες Τρίτη την κατάργηση 2.700 θέσεων εργασίας σε διεθνές...

Media

Ναυτεμπορική: Τον Σεπτέμβριο θα αποφασισθεί η υπαγωγή της σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης

Ναυτεμπορική: Τον Σεπτέμβριο θα αποφασισθεί η υπαγωγή της…

Aίτηση για υπαγωγή σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης εν λειτουργία της «Ναυτεμπορικής Α.Ε.» (εφημερίδα, σάιτ, τυπογραφείο)...

Secret Money

Παραμένει άφαντη

Παραμένει άφαντη

H υπογραφή της σύμβασης για το ένα κομμάτι της Aφάντου με τον όμιλο του ομογενούς...

Τεχνολογία

Airbus: Τα άλμπατρος εμπνέουν τη νέα γενιά φτερών αεροσκαφών

Airbus: Τα άλμπατρος εμπνέουν τη νέα γενιά φτερών…

Αντιγράφοντας την φύση, οι μηχανικοί της Airbus προχώρησαν σε δοκιμές πτήσης ενός μοντέλου αεροπλάνου που...

Περιβάλλον

Εισαγγελέας για το έντομο που αποδεκάτισε το Σέιχ Σου

Εισαγγελέας για το έντομο που αποδεκάτισε το Σέιχ…

Παρέμβαση εισαγγελέα υπάρχει πλέον στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.