Οικονομία

Πλωτά αιολικά πάρκα: Το 2020 διαγωνισμό για Αιγαίο-Ιόνιο

Σε πιλοτικό διαγωνισμό για πλωτά αιολικά πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο αναμένεται να προχωρήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2020 το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

Την ανακοίνωση έκανε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείο Μιχάλης Βερροιόπουλος στο πλαίσιο της ομιλίας του στο workshop που διοργάνωσε η Νορβηγική πρεσβεία και η ΕΛΕΤΑΕΝ για τα αιολικά.

 

Σύμφωνα με τον κ. Βερροιόπουλο, το απαραίτητο ρυθμιστικό πλαίσιο θα έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο μισό της επόμενης χρονιάς, ώστε ο διαγωνισμός να προκηρυχθεί αμέσως μετά, επιτρέποντας σε εταιρείες που έχουν αναπτύξει πλωτές ανεμογεννήτριες να διεκδικήσουν την εγκατάσταση ενός έργου τους με βάση τις μικρότερες προσφορές για τιμές αναφοράς που θα υποβληθούν στη δημοπρασία.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο θα χωριστούν θαλάσσιες περιοχές, με σημείο αφετηρίας τις 12 ζώνες τις οποίες είχε υποδείξει το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) το 2010 για την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων, τόσο στο Αιγαίο όσο και στο Ιόνιο και θα προκηρυχτεί διαγωνισμός, στον οποίο θα συμμετέχουν εταιρείες που έχουν αναπτύξει τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Ωστόσο, πριν από την προκήρυξη θα πρέπει να εκπονηθεί Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία θα βγει σε δημόσια διαβούλευση ώστε να τοποθετηθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς και οι τοπικές κοινωνίες.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή