Στην Αθήνα επιχειρηματική αποστολή από το Κόσοβο

Με κύριο στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, την ανάπτυξη των επιχειρηματικών συνεργασιών και εν γένει του εξωτερικού εμπορίου, ο Πρόεδρος, κ. Β. Κορκίδης, και τα μέλη του Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Π., σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Αττικής - Πειραιώς, υποδέχθηκαν τον κ. Berat Rukiqi, Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κοσόβου και 14 επιχειρήσεις, τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2019, στο Μέγαρο του Ε.Β.Ε.Π.

 

Από ελληνικής πλευράς, χαιρετισμό απηύθυνε επίσης, ο κ. Α. Μακρυκώστας Γεν. Γραμματέας Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης ενώ ο κ. Γ. Στεργιούλης, Πρόεδρος του Enterprise Greece, παρουσίασε τον χάρτη των σχετικών επενδύσεων της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

 

Το 2018 ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ελλάδας – Κοσόβου ανήλθε στα 53,7 εκ. ευρώ σημειώνοντας περαιτέρω αύξηση σε σχέση με το 2017 (44,7 εκ. ευρώ). Εξ' αυτών, οι ελληνικές εξαγωγές αντιστοιχούσαν στα 52,1 εκ. ευρώ και οι εισαγωγές κοσοβαρικών προϊόντων στα 1,6 εκ. ευρώ. Η Ελλάδα αποτελεί τον 3ο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του Κοσόβου σε επίπεδο Ε.Ε. και τον 9ο μεγαλύτερο παγκοσμίως.

 

Κυριότερες ελληνικές εξαγωγές είναι: έλαια πετρελαίου ή ασφαλτούχων ορυκτών (5 εκ. ευρώ), ράβδοι αργιλίου και χαλκού (7,5 εκ. ευρώ), κρουνοί, σωλήνες, λέβητες, πυρηνικοί αντιδραστήρες (5,5 εκ. ευρώ), πλαστικές πρώτες ύλες (4 εκ. ευρώ), παιχνίδια (6,5 εκ. ευρώ), φρούτα, καρποί και παρασκευάσματα διατροφής (3,5 εκ. ευρώ), φάρμακα (1 εκ. ευρώ) και υποδήματα (1,2 εκ. ευρώ). Κυριότερα κοσοβαρικά προϊόντα που εισάγει η Ελλάδα: σώματα καλοριφέρ, μπύρα από βύνη. Οι ελληνικές εισαγωγές προέρχονται κατά κύριο λόγο από την Βόρεια Ελλάδα. Οι ελληνικές επενδύσεις στο Κόσοβο ανέρχονται σε 17,7 εκ. και οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στη χώρα είναι περίπου 100.

 

Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Β. Κορκίδης, αναφερόμενος αρχικά στο πολύπλευρο έργο και την συνεισφορά του Επιμελητηρίου στην επιχειρηματική κοινότητα, την πειραϊκή οικονομία και την κοινωνία, παρουσίασε στη συνέχεια τα βασικά στοιχεία στις εμπορικές σχέσεις Ελλάδας- Κοσόβου, επισημαίνοντας:: «...Η Ελλάδα έχει σημαντικές επενδύσεις στο Κόσοβο, ιδίως στους κλάδους των τροφίμων, ποτών, δομικών υλικών, πετρελαιοειδών και της διαχείρισης αποβλήτων. Ο όγκος του διμερούς εμπορίου δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος αλλά υφίστανται προοπτικές σημαντικής ενίσχυσης των ελληνικών εξαγωγών. Δεν ασχολούμαστε με πολιτικά και διπλωματικά θέματα, που εκκρεμούν, αλλά επικεντρωνόμαστε στα οικονομικά και σε θέματα συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων...».

 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κοσόβου, ανέφερε: «...Η οικονομία της χώρας αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς (4,1% το 2017). Το Α.Ε.Π. της χώρας διαμορφώθηκε στα 6,41 δις ευρώ. Κύριοι μοχλοί ανάπτυξης της οικονομίας του Κοσόβου αποτελούν η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις. Ο πληθωρισμός κυμαίνεται στο 1,5% (2017). Το δημόσιο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος ανέρχονται αντιστοίχως σε 0,9% και 20,6% επί του Α.Ε.Π...».

 

Ακολούθησαν B2B επιχειρηματικές συναντήσεις, από ελληνικές και κοσοβάρικες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ένδυσης, μεταλλουργίας, ζαχαρωδών, τουρισμού, ανακύκλωσης, παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικών ειδών, κατασκευών, επίπλων, τροφίμων κ. ά., ενώ προτάθηκε από το Ε.Β.Ε.Π. η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας, μεταξύ των επιχειρήσεων - μελών των δύο Επιμελητηρίων, το οποίο εστάλη προς έγκριση στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

 

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με σύντομο event δοκιμής οίνου τοπικών επιχειρήσεων του Κοσόβου.


protoselida

World Business

Αυξημένες οι πωλήσεις λιανικής της Asos

Αυξημένες οι πωλήσεις λιανικής της Asos

Αύξηση κατά 20% σημείωσαν οι πωλήσεις λιανικής της ASOS στο τετράμηνο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου...

Secret Money

TA «AYTOMATA KAΠEΛA»

TA «AYTOMATA KAΠEΛA»

Δεν πρόλαβε να εξοντώσει η ρουκέτα του αμερικανικού drone τον Iρανό στρατηγό Σουλεϊμανί και σε...

Αθλητικά

Γ. Αντετοκούνμπο: Ξεπέρασε τους 10.000 πόντους και συνεχίζει!

Γ. Αντετοκούνμπο: Ξεπέρασε τους 10.000 πόντους και συνεχίζει!

Μία ακόμη τεράστια προσωπική διάκριση σημείωσε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, καθώς ξεπέρασε τους 10.000 πόντους στην...

Τουρισμός

11,5% αύξηση αφίξεων Φινλανδών το 2019

11,5% αύξηση αφίξεων Φινλανδών το 2019

Συνεχώς αυξανόμενο είναι κάθε χρόνο το ενδιαφέρον των Φινλανδών τουριστών για την χώρα μας, καθώς...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.