Ζορμπά: «Πολιτισμικός μονόδρομος» η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Ως "πολιτισμικό μονόδρομο" χαρακτήρισε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και την επανένωσή τους ώστε το μνημείο του Παρθενώνα να αποκτήσει την ακεραιότητά του, η υπουργός πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά.  Όπως είπε χαρακτηριστικά "αποτελεί μια διαρκή εκκρεμότητα που έχουμε χρέος να επιλύσουμε με διάλογο.

 

Μια εκκρεμότητα ιστορική, πολιτισμική, επιστημονική, αισθητική, πολιτική και ηθική",  τόνισε η κα Ζορμπά στη διεθνή ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης με τίτλο "Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα". Εκεί βρέθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί, έγκριτοι αρχαιολόγοι, νομικοί, αρχιτέκτονες, ιστορικοί και εκπρόσωποι εθνικών επιτροπών.

 

"Κανένα μέρος δεν φαίνεται να έχει περισσότερη ενέργεια και να είναι πιο ζωντανό από αυτό το πλάτωμα με τις αρχαίες, νεκρές πέτρες". Την καταγραφή της Βιρτζίνιας Γουλφ στο ημερολόγιό της, όταν επισκέφθηκε τον Παρθενώνα, το 1906, θύμισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού στην ομιλία της για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τονίζοντας ότι "η Ελλάδα είναι ο γενέθλιος τόπος τους, η Αθήνα είναι η πόλη τους, η Ακρόπολη και το Μουσείο της είναι ο φυσικός τους χώρος".

 

Το μοναδικό οικουμενικό πολιτιστικό μνημείο του Παρθενώνα, εδώ και δυόμισι χιλιάδες χρόνια, επιβάλλει τον σεβασμό και "κάθε διαχειριστική ιδέα, κάθε ιδιοτελής υπολογισμός, κάθε υποταγή σε λογικές αντιπαραθέσεων οποιουδήποτε επιπέδου, κάθε αναχρονιστική επίκληση μας βρίσκει ξένους" σημείωσε η κ. Ζορμπά.

 

Η υπουργός εμφανίσθηκε αισιόδοξη ότι ο Παρθενώνας θα κερδίσει την επανένωσή του" και επισήμανε ότι "χρέος μας παραμένει η νηφάλια, σταθερή, επίμονη διεκδίκηση με κάθε πρόσφορο τρόπο της επιστροφής των Γλυπτών και της επανένωσής τους στον γενέθλιο τόπο, με στόχο την ακεραιότητα του μνημείου".

 

Τέλος, γι' αυτή τη σχεδόν 40χρονη προσπάθεια η κ. Ζορμπά ευχαρίστησε όσους στηρίζουν, προωθούν και υπερασπίζονται τη διεκδίκηση, όλες τις εθνικές επιτροπές και τις προσωπικότητες, "που διατηρούν ζωντανή την ιδέα, που δεν κουράζονται να επιμένουν".


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

Secret Money

Παραμένει άφαντη

Παραμένει άφαντη

H υπογραφή της σύμβασης για το ένα κομμάτι της Aφάντου με τον όμιλο του ομογενούς...

Αθλητικά

Τσιτσιπάς: «Δεν έχω δείξει τίποτα στο γρασίδι ακόμα»

Τσιτσιπάς: «Δεν έχω δείξει τίποτα στο γρασίδι ακόμα»

Τη βεβαιότητα ότι οι δυνατότητές του στο γρασίδι είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με αυτές...

Περιβάλλον

Το ένα τρίτο των εδαφών της Ελλάδας υπόκειται σε υψηλό δυνητικό κίνδυνο ερημοποίησης

Το ένα τρίτο των εδαφών της Ελλάδας υπόκειται…

«Η ερημοποίηση συνιστά τεράστια απειλή ειδικά για τη λεκάνη της Μεσογείου» επισημαίνει μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.