Στα επίπεδα του 2005 η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου

Στα επίπεδα του 2005 έχει υποχωρήσει η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου όχι όμως και το περιθώριο (spread).

 

Το θετικό κλίμα που επικρατεί στην αγορά και η προσδοκία αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poors οδήγησαν σήμερα την απόδοση του 10ετούς ομολόγου  στο 3,37%. Με το επιτόκιο αυτό δανείζονταν η Ελλάδα το Σεπτέμβριο του 2005.

 

Ωστόσο τότε το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα (στη δεκαετία) ήταν μεγαλύτερο μόλις κατά 0,13% σε σύγκριση με αυτό της Γερμανίας - το οποίο κυμαίνονταν στο 3,15%-, ενώ σήμερα παραμένει υψηλότερο κατά περίπου 3,3%, όση δηλαδή είναι η διαφορά απόδοσης του ελληνικού από το αντίστοιχο γερμανικό 10ετές ομόλογο.

 

Περαιτέρω αποκλιμάκωση καταγράφεται και στην απόδοση του 5ετούς ομολόγου η οποία κυμαίνεται στο 2,16% από 2,17% την Παρασκευή.

 

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ), καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 59 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στο 10ετές ομόλογο με 13 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 3,27% από 3,31% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,059% % να περιοριστεί στο 3,21% από 3,26%.

 

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται το ευρώ με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1304 δολ. από το επίπεδο των 1,1298 δολ. που άνοιξε η αγορά.

 

Η κριτική του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ στην πολιτική που ακολουθεί η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ επηρεάζει αρνητικά το δολάριο. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι η πολιτική που έχει υιοθετήσει η Fed δεν είναι κατάλληλη, επισημαίνοντας ότι αν η Fed δεν είχε προβεί σε αυξήσεις των επιτοκίων ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα ήταν υψηλότερος του 4% και οι τιμές των μετοχών θα ήταν σημαντικά υψηλότερες. Αρνητικά επηρέασε το αμερικανικό νόμισμα και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Πανεπιστημίου Michigan ο οποίος σημείωσε τον Απρίλιο υποχώρηση μεγαλύτερη του αναμενόμενου. Από την άλλη πλευρά θετή για το ευρώ ήταν βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη η οποία παρουσίασε το Φεβρουάριο μηνιαία υποχώρηση μικρότερη (-0,2%) των εκτιμήσεων (-0,5%) και σε ετήσια βάση κατέγραψε τη μικρότερη ετήσια μείωση (-0,3%) από τον Οκτώβριο 2018.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,117%. Στη διάρκεια των 9 μηνών διαμορφώθηκε στο -0,196%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,227%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,312% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,367%.

 

 

 

 

 

 


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

Media

Global Editors Network Summit στο Ίδρυμα Νιάρχος

Global Editors Network Summit στο Ίδρυμα Νιάρχος

Σε ειδική τελετή ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Μπρούλιας, υποδέχθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο τους διοργανωτές,...

Secret Money

ΠΩΛHTHPIO ΣTO KAMENO

ΠΩΛHTHPIO ΣTO KAMENO

Στο κτίριο επί της Aμαλίας στον αριθμό 40 που κάποτε στεγαζόταν το ΣΔOE βάζει πωλητήριο...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.