Deal News Online

Φορολογικές «ανάσες» για χιλιάδες φορολογούμενους

Χωρίς πρόστιμα οι διορθώσεις στο Ε9 - Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα για εκδρομείς και... ψηφοφόρους

 

Σωρεία φορολογικών διατάξεων προωθεί η κυβέρνηση, που διευκολύνουν τους φορολογουμένους -αλλά και τους υποψηφίους να εκδράμουν στην επαρχία το Πάσχα την Πρωτομαγιά. Ιδιαίτερη σημασία δίδει το υπουργείο Οικονομικών στην πολυαναμενόμενη ρύθμιση των 120 δόσεων. Ενεργοποιεί επίσης και εφέτος τα «τέλη με τον μήνα» όσους θέλουν να πάρουν πινακίδες για να ταξιδέψουν το καλοκαίρι.

 

Ταυτόχρονα απαλλάσσει και από πρόστιμα για διορθώσεις στις δηλώσεις ακινήτων, όσους διαπιστώνουν ότι έκαναν λάθη στο παρελθόν στο Ε9, ή ανακαλύπτουν μετά από χρόνια ότι άλλα στοιχεία δήλωσαν στην εφορία και άλλα πρέπει να εμφανίσουν στο Κτηματολόγιο για ακίνητα, οικόπεδα και αγροτεμάχια που διαθέτουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.

 

Ωστόσο για τις εκπτώσεις και απαλλαγές από τα πρόστιμα αυτά, το υπουργείο Οικονομικών δεν προβλέπει πουθενά (εκθέσεις Γενικού Λογιστηρίου, Επιπτώσεων, Αιτιολογική κλπ) πόσο θα κοστίσουν τελικά στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

 

Συγκεκριμένα:


- Κατατίθεται εντός των ημερών και μέχρι Μεγάλη Τρίτη αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο με τις 120 δόσεις για 4 εκατομμύρια οφειλέτες που χρωστούν πάνω από 220 δισ. ευρώ (μαζί με τις προσαυξήσεις) σε εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία.

 

Ωστόσο οι αιτήσεις για ρύθμιση στην Εφορία θα ανοίξουν μετά το Πάσχα. Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, θα εξετάζεται και το συνολικό οικογενειακό εισόδημα, προκειμένου να διευκολυνθούν ιδιαίτερα οικογένειες με παιδιά. Επιπλέον εξετάζεται και διάταξη με βάση την οποία, η ετήσια ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη θα λαμβάνει υπόψην και τα τεκμήρια. Εάν επιβεβαιωθούν οι σχετικές εισηγήσεις, ενδέχεται να αποκλείεται κάποιος από την ρύθμιση, εφόσον τα τεκμήρια για τα ΙΧ και ακίνητα που διαθέτει, φτάνουν ή ξεπερνούν το δηλωθέν εισόδημά του, καθώς θα φαίνεται πως δεν του περισσεύει τίποτα για να αποπληρώνει τη ρύθμιση.

 

Σε κάθε περίπτωση, για χαμηλά εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ δεν προβλέπεται να ισχύσουν άλλα κριτήρια, πέραν του «κόφτη» της ελάχιστης δόσεως, που μάλιστα αναμένεται να μειωθεί δραστικά -ενδεχομένως και στα 25 ευρώ το μήνα. Και έτσι ακόμα όμως, πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι για 2,2 εκατομμύρια μικροφειλέτες, οι δόσεις θα είναι από μηδέν, έως 50 το πολύ.

 

- Για να μην πιαστούν στα τεκμήρια που φορτώνουν φόρους και «κόβουν» ρυθμίσεις και επιδόματα, όσοι είχαν καταθέσει πινακίδες φέτος θα μπορέσουν και πάλι να τις ανακτήσουν και να θέσουν σε κυκλοφορία για 1 ή 3 ή περισσότερους μήνες, γλιτώνοντας αναλογικά τέλη και τεκμήρια. Θα μπορούν έτσι να κινήσουν ξανά το όχημά τους από τον Απρίλιο ήδη το Πάσχα ή στις αργίες της Πρωτομαγιάς και του Αγίου Πνεύματος από τον Ιούνιο και μετά, για τις μετακινήσεις του καλοκαιριού ή και έως το τέλος του έτους, γλιτώνοντας να πληρώσουν στο ακέραιο τα ετήσια τέλη, αλλά και την προσαύξηση 100% που θα κατέβαλαν αν δεν επανέφερε εχθές με τροπολογία την ρύθμιση αυτή η κυβέρνηση.

 

- Θα γλιτώσουν τα πρόστιμα (100 ευρώ) και όσοι σπεύσουν να κάνουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για τα ακίνητά τους. Με άλλη τροπολογία χθες στην Βουλή, όσοι έχουν υποβάλλει ήδη αρχική δήλωση Ε9 από το 2010 και μετά, μπορούν να υποβάλουν τροποποιητικές χωρίς τα προβλεπόμενα πρόστιμα, σε άλλες περιπτώσεις μέχρι να ψηφιστεί η σχετική διάταξη (!) ή, σε άλλες, μέχρι να αναρτηθούν οι οριστικοί πίνακες του Κτηματολογίου σε ολόκληρη τη χώρα –δηλαδή για τα επόμενα 2 χρόνια τουλάχιστον.

 

Επιπλέον, με την ίδια τροπολογία, από φέτος επιβάλλεται πλέον ένα μόνον για κάθε λάθος και όχι επαναλαμβανόμενα για κάθε διόρθωση. Καταργείται επίσης (και αναδρομικά από 1-1-2019) η υποχρέωση υποβολής νέου Ε9 εντός περιορισμένου χρόνου (30 ημερών) σε περίπτωση μεταβολών στις ιδιοκτησίες ακινήτων (ή 4+1 μήνες προκειμένου για κληρονομικά δικαιώματα) που δημιουργούσαν έντονο πρόβλημα και ειδικά σε περιπτώσεις κληρονομιάς, αφού θα επιτρεπεται στο εξής να δηλωθούν οι αλλαγές στο Ε9 έως τον Μάιο του επομένου έτους.


Αθλητικά

Πόλεμος UEFA με νεοσύστατη «European Super League»

Πόλεμος UEFA με νεοσύστατη «European Super League»

Σεισμικές δονήσεις μεγάλου μεγέθους έχει προκαλέσει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο η απόφαση δώδεκα εκ των κορυφαίων ευρωπαϊκών ομάδων,...

Περιβάλλον

Θεσσαλονίκη: Drones κατά φυλλοφάγου εντόμου σε φτελιές

Θεσσαλονίκη: Drones κατά φυλλοφάγου εντόμου σε φτελιές

Κανονικό... πόλεμο με επιστράτευση drones αποφάσισε να κηρύξει ο δήμος Θεσσαλονίκης απέναντι στο φυλλοφάγο έντομο που έχει προσβάλει δέντρα φτελιάς...

Τουρισμός

Διήμερο Greek – Danish Alternative Tourism & Gastronomy Workshop 2021

Διήμερο Greek – Danish Alternative Tourism & Gastronomy…

Ξεκινά σήμερα κι ολοκληρώνεται αύριο το Greek – Danish Alternative Tourism & Gastronomy Workshop 2021, με επίκεντρο την...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.