«Λουκέτο» στο Ευρωκοινοβούλιο του Στρασβούργου;

Όλο και πιο πολλοί «Βόρειοι» θέλουν να μεταφέρουν τις συνεδριάσεις του Ευρωκοινοβουλίου από το Στρασβούργο στις Βρυξέλλες. «C' est pas possible», επιμένουν οι Γάλλοι.

 

180 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στοιχίζουν οι συνεχείς μετακινήσεις από τις Βρυξέλλες στην Ολομέλεια του Στρασβούργου και τούμπαλιν. Μήπως θα ήταν καλύτερα να συνεδριάζουν οι ευρωβουλευτές αποκλειστικά στις Βρυξέλλες;  Όπως γράφει η  Deutsche Welle, κάθε τόσο το ζήτημα τίθεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά απορρίπτεται ...άνευ επαίνων. Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, η πρόταση για μόνιμη εγκατάσταση στις Βρυξέλλες αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς την προσυπογράφει πλέον η Άνεγκρετ Κάρενμπαουερ-Κραμπ, διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίας (CDU).

 

Η επιθυμία για «κατάργηση» του Στρασβούργου περιλαμβάνεται στο πακέτο προτάσεων για το μέλλον της Ευρώπης που κατέθεσε η κ.Κάρενμπαουερ-Κραμπ, απαντώντας στην περίφημη «ομιλία της Σορβόννης» του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα πάντως με γερμανικά μέσα ενημέρωσης οι Γάλλοι αντέδρασαν με γαλατική αβρότητα αλλά και επαρκή σαφήνεια, λέγοντας ότι οι προτάσεις της κ.Κάρενμπαουερ-Κρεμπ «δεν αποτελούν βάση για σοβαρή συζήτηση».

 

«Μία» ή «δύο» έδρες του Ευρωκοινοβουλίου;

 

Οι Συνθήκες ορίζουν ότι η έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι στο Στρασβούργο. Είναι μία επιλογή με ιστορική και συναισθηματική φόρτιση, που υποδεικνύει το πολεμόχαρο παρελθόν της Ευρώπης, αλλά και την ικανότητά της για συμφιλίωση, καθώς η Αλσατία αποτελούσε «μήλον της έριδος» μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, από τον Γαλλοπρωσικό πόλεμο του 1870-71 μέχρι και τον Βʼ Παγκόσμιο Πόλεμο. Συμβολικό χαρακτήρα έχει και η γειτνίαση του Κοινοβουλίου με το Συμβούλιο της Ευρώπης, παραδοσιακό θεματοφύλακα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, η γραμματεία του Κοινοβουλίου εδρεύει στο Λουξεμβούργο, ενώ οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες. Μπέρδεμα; Πρόκειται για έναν χαρακτηριστικό «ευρωπαϊκό συμβιβασμό», ο οποίος ωστόσο αμφισβητείται τα τελευταία χρόνια.

 

Φιλελεύθεροι και ευρω-σκεπτικιστές λένε ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να έχει μόνο «μία έδρα». (One seat campaigne). O αντίλογος είναι ότι το Κοινοβούλιο προφανώς έχει μία έδρα και αυτή είναι το Στρασβούργο, όπως προβλέπουν οι Συνθήκες. Άλλωστε, αν το επιχείρημα είναι η εξοικονόμηση χρημάτων, γιατί να μην κάνουμε ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση μεταφέροντας στις Βρυξέλλες και τους αποκεντρωμένους ευρωπαϊκούς οργανισμούς από την Ολλανδία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία και άλλες χώρες που επικαλούνται την «εξοικονόμηση»; Το ζήτημα είχε συζητηθεί παλαιότερα σε συνέντευξη τύπου με τον Γερμανό Έλμαρ Μπροκ. Πρόκειται για έναν από τους πιο έμπειρους ευρωβουλευτές, ο οποίος φημίζεται για το χιούμορ του, αλλά και την αγάπη του για την αλσατική κουζίνα. Οι παρευρισκόμενοι δεν είχαν καταφέρει να τον πείσουν για την «κατάργηση» του Στρασβούργου με πολιτικά επιχειρήματα, οπότε κατέφυγαν σε άλλου είδους επιχειρηματολογία. «Μην ανησυχείτε, και στις Βρυξέλλες έχουμε την ίδια κουζίνα με το Στρασβούργο», ανέφερε ένας από τους συνομιλητές του Γερμανού ευρωβουλευτή. Και ο Έλμαρ Μπροκ, πάντα ετοιμόλογος, απάντησε: «Κοιτάξτε, μπορεί να έχετε την ίδια κουζίνα, αλλά δεν έχετε τις ίδιες μερίδες...»


protoselida

World Business

Στο σφυρί vintage δημιουργίες του Margiela

Στο σφυρί vintage δημιουργίες του Margiela

Συλλέκτης τους θα τα πουλήσει σε δημοπρασία του Sotheby's, στο Παρίσι- ανάμεσά και τους πέντε...

Media

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Οι βασικοί πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών εφημερίδων είναι οι ακόλουθοι:

Secret Money

ΣTHN KYΠPO ΛEEI «NAI»

ΣTHN KYΠPO ΛEEI «NAI»

Mπορεί η Έλενα Mπατούρινα, η πλουσιότερη Pωσίδα, να αγόρασε στην Eλλάδα το μεγάλο φωτοβολταϊκό στα...

Αθλητικά

Στο Τάραντο οι 20οί Μεσογειακοί Αγώνες

Στο Τάραντο οι 20οί Μεσογειακοί Αγώνες

Στην πόλη του Τάραντο στην Ιταλία θα διεξαχθούν οι ΧΧ Μεσογειακούς Αγώνες, όπως αποφάσισε η...

Περιβάλλον

Βοδινό και σόγια «καταστρέφουν» τον Αμαζόνιο

Βοδινό και σόγια «καταστρέφουν» τον Αμαζόνιο

Το βοδινό κρέας και η γενετικά μεταλλαγμένη σόγια που αγοράζουν αφειδώς όλες οι χώρες του...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.