Τουσκ για Brexit: Δε θα σταματήσω να ονειρεύομαι μια καλύτερη και ενωμένη Ευρώπη

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε σήμερα την ΕΕ να προχωρήσει χωρίς να επιτρέψει να σταθεί εμπόδιο το Brexit

δηλώνοντας ότι δεν προβλέπει αναβολή της αποχώρησης της Βρετανίας πέραν της νέας προθεσμίας της 31ης Οκτωβρίου.

 

«Το Brexit, αυτό δεν είναι το μέλλον της ΕΕ», δήλωσε ο Γιούνκερ στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, για τελευταία φορά πριν από τις ευρωεκλογές στα τέλη Μαΐου.

 

Ο Γιούνκερ μίλησε για τις προκλήσεις της Ένωσης τους επόμενους μήνες, επικαλούμενος την ολοκλήρωση των εμπορικών συμφωνιών, τον διορισμό των νέων επικεφαλής των θεσμών ή ακόμα και την ακανθώδη συζήτηση για τον προϋπολογισμό της την περίοδο 2021-2027.

 

«Είναι πιο σημαντικό από τις περιπέτειες που υπάρχουν γύρω από το Brexit. Η Ευρώπη συνεχίζει», δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποδέχθηκαν την περασμένη εβδομάδα μια νέα αναβολή για την αποχώρηση της Βρετανίας έως τις 31 Οκτωβρίου, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 29 Μαρτίου και στη συνέχεια για τις 12 Απριλίου.

 

Εάν δεν υπάρξει επικύρωση στο μεταξύ της συμφωνίας εξόδου η οποία συνήφθη μεταξύ της ΕΕ και του Λονδίνου, αλλά απορρίφθηκε τρεις φορές από τους Βρετανούς βουλευτές, «θα υπάρξει ένα σκληρό Brexit» χωρίς συμφωνία, επέμεινε ο Γιούνκερ.

 

«Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί επίσης να αποφασίσει να ανακαλέσει το αίτημα εξόδου, αλλά αυτό δεν είναι η υπόθεση εργασίας μου. Δεν προβλέπω πια ότι θα μπορέσουμε να πάμε πέραν της ημερομηνίας της 31ης Οκτωβρίου», πρόσθεσε.

 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ  εκτίμησε επίσης ότι η αναβολή που επιτεύχθηκε με το Λονδίνο θα επιτρέψει στην Ένωση να επικεντρωθεί «σε άλλες προτεραιότητες», «όπως το εμπόριο με τις ΗΠΑ ή την νέα κατεύθυνση της ΕΕ».

 

Ωστόσο, δεν θέλησε να αποκλείσει το σενάριο να τεθεί υπό αμφισβήτηση το Brexit. «Σε αυτή τη μάλλον δύσκολη στιγμή στην ιστορία μας, χρειαζόμαστε ονειροπόλους και όνειρα. Δεν μπορούμε να ενδώσουμε στη μοιρολατρία. Τουλάχιστον εγώ δεν θα σταματήσω να ονειρεύομαι μια καλύτερη και ενωμένη Ευρώπη», δήλωσε ο Τουσκ.

 

Η ΕΕ, παρά την κόπωση της λόγω της βρετανικής αναποφασιστικότητας, πρέπει να συνεχίσει να αντιμετωπίζει το Brexit «με ανοικτό μυαλό και πολιτισμένο τρόπο», δήλωσε. Ζήτησε συγκεκριμένα το Ηνωμένο Βασίλειο να μην αντιμετωπίζεται «ως κράτος-μέλος β’ κατηγορίας» κατά τη διάρκεια της αναβολής που συμφωνήθηκε με το Λονδίνο.

 

Ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής Γκι Φέρχοφσταντ εξέφρασε τον φόβο ότι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα μεταμορφωθεί σε «περιστερώνα» εξαιτίας της νέας αναβολής του Brexit, με «τους μεν που μπαίνουν και τους μεν που αποχωρούν»

 

Η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις επικείμενες ευρωεκλογές  είναι ουσιαστικά πλέον πιθανή. «Φοβάμαι ότι αυτό θα φέρει το χάος του

Brexit εντός της ΕΕ και θα επηρεάσει τους Ευρωπαίους», δήλωσε.

 

 


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

  Προσέγγιση  των HΠA θέλει  η Pωσία

Προσέγγιση των HΠA θέλει …

Mε τον εμπορικό πόλεμο να έχει κλιμακωθεί και την διεθνή κατάσταση να θυμίζει εποχές ψυχρού...

Secret Money

O TABOYΛAPHΣ KAI TA ENAE

O TABOYΛAPHΣ KAI TA ENAE

Mπορεί οι εξελίξεις να τρέχουν γύρω από τα ναυπηγεία Eλευσίνας, αλλά το όνομα του Nίκου...

Αυτοκίνητο

Ξεκινά λιανικές πωλήσεις στην Ελλάδα η Mazda

Ξεκινά λιανικές πωλήσεις στην Ελλάδα η Mazda

Την επίσημη παρουσίασή της στην Αθήνα πραγματοποίησε η Mazda, ξεκινώντας τις λιανικές πωλήσεις οχημάτων της...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.