Deal News Online

undefined

«Παγώνουν» δίκες και ανακρίσεις ενόψει ψήφισης του νέου Ποινικού Κώδικα

Δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι και κατηγορούμενοι περιμένουν τις νέες διατάξεις

 

Σε στασιμότητα βρίσκονται εκατοντάδες δίκες στα δικαστήρια όλης της χώρας, όπως επίσης και ανακριτικές διαδικασίες για σοβαρά εγκλήματα, ενόψει της ψήφισης και της εφαρμογής των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, καθώς με τα νομοθετήματα αυτά αλλάζει ριζικά το τοπίο της ποινικής καταστολής και της εκδίκασης για τα περισσότερα αδικήματα.

 

Δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι και κατηγορούμενοι περιμένουν, όπως είναι φυσικό, τις νέες διατάξεις, ενώ τα δικαστήρια αναμένουν τα καινούργια νομοθετήματα, προκειμένου να καταλήξουν σε αποφάσεις για σημαντικές δίκες, καθώς θα αποτελούσε νομικό και πραγματικό παράδοξο να υπάρξουν καταδίκες σε πολυετείς καθείρξεις για αδικήματα τα οποία με την εφαρμογή των νέων κωδίκων αντιμετωπίζονται ηπιότερα και με χαμηλότερες ποινές.

 

Και ενώ μέχρι να τεθούν σε εφαρμογή οι νέοι κώδικες, που μεταρρυθμίζουν μετά από 70 περίπου χρόνια το σύστημα ποινικής καταστολής στη χώρα μας αλλά και το σύστημα δικαστικής αντιμετώπισης των εγκλημάτων, δίκες και ανακρίσεις κινούνται με ταχύτητα χελώνας, οι επιτροπές που ετοίμασαν τους νέους κωδικούς, συνεδριάζουν - και πάλι σήμερα- σε μια προσπάθεια να ολοκληρώσουν το τεράστιο έργο της νομοθετικής μεταβολής.

 

Σύμφωνα με τη δημόσια δέσμευση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου πολλές από τις προτεινόμενες διατάξεις για τις οποίες υπήρξαν σημαντικές παρατηρήσεις, θα αλλάξουν και θα βελτιωθούν.

 

Μεταξύ αυτών, οι ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του αδικήματος της εγκληματικής οργάνωσης, ως προς τις ποινές που θα επιβάλλονται στο εξής, αλλά και ως προς το ποιός και με ποιές προϋποθέσεις θα θεωρείται ως διευθύνων μια εγκληματική οργάνωση.

 

Επίσης αλλαγές θα σημειωθούν στις ρυθμίσεις για την κατοχή εκρηκτικών, που θα παραμείνουν, υπό προϋποθέσεις κακουργήματα, στις διατάξεις με τις οποίες σειρά αδικημάτων μετατρέπονται σε πλημμελήματα για τα οποία θα υπάρξει πρόβλεψη, ώστε να μείνουν κακουργήματα αλλά με μικρότερες ποινές για να μην υπάρξουν μαζικές παραγραφές αδικημάτων που θα προκαλέσουν κοινωνικές αντιδράσεις και σε άλλες ρυθμίσεις,που είχαν, με τον ένα η τον άλλο τρόπο, επικριθεί είτε από νομικούς είτε από δικαστές και εισαγγελείς.

 

Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, επί των ημερών του οποίου αναμένεται να σημειωθεί η νομοθετική μεταβολή, που αποτέλεσε για χρόνια αντικείμενο νομοπαρασκευαστικών επιτροπών και νομοθετικής πρωτοβουλιών που όμως δεν ολοκληρώθηκαν, πρόκειται να είναι έτοιμος να καταθέσει το σύνολο των νέων κωδίκων στη Βουλή άμεσα με ορίζοντα να ψηφιστούν μέσα στο Μάιο.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εφαρμογή των νέων νομοθετημάτων θα προβλεφθεί αμέσως μετά την ψήφισή τους προκειμένου να μην υπάρξουν «διαλυτικά» φαινόμενα στα δικαστήρια και καθυστερήσεις σε δίκες και σε ανακριτικές πράξεις.


protoselida

World Business

Απεργίες σε Amazon και Instacart για ανεπαρκή μέτρα προστασίας

Απεργίες σε Amazon και Instacart για ανεπαρκή μέτρα…

Την απόφαση να κατέβουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις σήμερα πήραν οι εργαζόμενοι στις αμερικανικές πλατφόρμες διανομής...

Αθλητικά

Ριο Φέρντιναντ: «Πρώτα η υγεία, μετά η σεζόν»

Ριο Φέρντιναντ: «Πρώτα η υγεία, μετά η σεζόν»

Ο διάσημος ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ, Ρίο Φέρντιναντ, υποστήριξε ότι η δημόσια υγεία πρέπει να μπει...

Τεχνολογία

220% αύξηση κλήσεων Skype τον Μάρτιο 2020

220% αύξηση κλήσεων Skype τον Μάρτιο 2020

Η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε σε μια πραγματική εκτίναξη της χρήσης σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων επικοινωνίας,...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.