Deal News Online

undefined

Νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη

Νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συγκάλεσε η Γερμανία, προκειμένου να συζητηθεί η κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Λιβύη.

 

Την 4η Απριλίου ο Χαλίφα Χάφταρ, ο επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), διέταξε τους άνδρες του να εξαπολύσουν επίθεση για να αποσπάσουν την πρωτεύουσα Τρίπολη από τις παραστρατιωτικές ομάδες που δηλώνουν πίστη στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ).

 

Τουλάχιστον 189 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τις δύο εβδομάδες που μαίνονται οι μάχες στην περιοχή της πρωτεύουσας, ενώ άλλοι 816 έχουν τραυματιστεί, ενημέρωσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), χωρίς να διευκρινίσει πόσα από τα θύματα είναι άμαχοι. Πάνω από 18.000 πολίτες εκτοπίστηκαν από τις περιοχές όπου μαίνονται εχθροπραξίες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ενώ σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ο συνολικός αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων ανερχόταν σε 25.000 μέχρι χθες.

 

Το ΣΑ του ΟΗΕ θα συνεδριάσει το βράδυ της Πέμπτης κεκλεισμένων των θυρών για να εξετάσει πώς θα αντιδράσει καθώς οι επιθέσεις συνεχίζονται στην Τρίπολη.

 

Η Ισημερινή Γουινέα εξ ονόματος των τριών αφρικανικών κρατών-μελών του ΣΑ εναντιώθηκε στο κείμενο του ψηφίσματος που είχε καταρτιστεί από τη Βρετανία, ανέφερε διπλωματική πηγή.

 

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για το σχέδιο ψηφίσματος, η Ρωσία επιδίωξε να μην αναφερθεί ονομαστικά ο ΛΕΣ ως η δύναμη που επιτίθεται στην πρωτεύουσα της Λιβύης, αλλά απλά να ζητηθεί από όλες τις πλευρές να παύσουν πυρ, κατ' άλλες διπλωματικές πηγές.

 

Ο Χάφταρ, ο οποίος επεκτείνει συνεχώς τα εδάφη που ελέγχει από το 2014, υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κα τη Σαουδική Αραβία. Αναλυτές εκτιμούν ότι υποστηρίζεται λίγο ως πολύ, αφανώς, και από τη Γαλλία και τη Ρωσία. Από την άλλη, η του Φάγεζ ας Σάρατζ υποστηρίζεται από το Κατάρ, την Τουρκία και από την Ιταλία.

 

Ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γασάν Σαλάμε ζήτησε να σταματήσουν αμέσως οι επιθέσεις στην Τρίπολη χθες, έπειτα από μια νύχτα πληγμάτων με ρουκέτες που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον έξι άμαχοι και να τραυματιστούν άλλοι 35 στη συνοικία Αμπού Σαλίμ.

 

Η κατάσταση στη Λιβύη παραμένει χαοτική μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Η χώρα συνεχίζει να είναι μοιρασμένη σε εδάφη που ελέγχει η διεθνώς αναγνωρισμένη ΚΕΕ, που εδρεύει στην Τρίπολη, βασιζόμενη σε παραστρατιωτικές οργανώσεις που δηλώνουν πίστη σ' αυτήν, και περιοχές που ελέγχει ο ΛΕΣ του Χάφταρ, ο οποίος συνδέεται με την παράλληλη κυβέρνηση και το εναλλακτικό κοινοβούλιο στην ανατολική Λιβύη.


protoselida

Media

Ο Τύπος είναι ενιαίος!

Ο Τύπος είναι ενιαίος!

ε εξέλιξη βρίσκεται η καμπάνια με τίτλο: «Ας μην αφήσουμε έναν ιό να σκοτώσει τον Τύπο....

Secret Money

H EPEYNA EΛEIΠE...

H EPEYNA EΛEIΠE...

Tο αν και κατά πόσο τα «βαρυφορτωμένα» με προβλήματα και χρέη EΛTA χρειάζονται «έρευνα αγοράς»...

Υγεία & Διατροφή

ΕΟΦ: Απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης βιοκτόνων

ΕΟΦ: Απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης βιοκτόνων

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων αποφάσισε την απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης των βιοκτόνων «Total Care αντισηπτικό...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.