Γερμανικός Τύπος: Επικίνδυνο παιχνίδι στην Κωνσταντινούπολη Προτεινόμενο

Η ανακήρυξη του Εκρέμ Ιμάμογλου ως νικητή των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη αλλά και η εντεινόμενη κρίση στη Λιβύη στα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.

 

Δυο εβδομάδες μετά τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, οι αρμόδιες για τις εκλογές τουρκικές αρχές ανακήρυξαν τον Εκρέμ Ιμάμογλου, νέο δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης. Ωστόσο θα μπορούσε να του αφαιρεθεί το αξίωμα. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το Spiegel γράφει για το θέμα: «Το κόμμα του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν υφίσταται μια ήττα. Μετά από πάλη πολλών ημερών για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης, οι αρμόδιες για τη διεξαγωγή των εκλογών αρχές ανακήρυξαν τον Εκρέμ Ιμάμογλου νικητή. Η απόφαση ωστόσο για επανάληψη των εκλογών παραμένει ανοιχτή. Ο Ιμάμογλου, μέλος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης CHP, μπορεί να έλαβε το έγγραφο της ανακήρυξής του ως δημάρχου ωστόσο θα μπορούσε να του αφαιρεθεί το αξίωμα εάν η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή αποφάσιζε να δεχτεί την ένσταση του AKP και νέες εκλογές».

 

Για το ίδιο θέμα η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει: «Το ερώτημα ποιος θα γίνει δήμαρχος εάν και πάλι γίνονταν εκλογές είναι πολύ δύσκολο να απαντηθεί. Σίγουρα όμως είναι ένας ο χαμένος: η τουρκική δημοκρατία και η άρρηκτα με αυτή πεποίθηση μιας ομαλής αλλαγής εξουσίας. Το πρόβλημα το δημιούργησε ο ίδιος ο Ερντογάν όταν πέρυσι δήλωσε στις προεδρικές εκλογές πως του αρκεί ακόμα και μια ψήφος διαφορά για να αναδειχτεί νικητής. Και τώρα δεν θέλει να αναγνωρίσει τη διαφορά των 14.000 ψήφων. Εάν το AKP τώρα στην Κωνσταντινούπολη ζητήσει νέες εκλογές γιατί δεν θέλει να αφήσει τον σημαντικότερο τουρκικό δήμο στην αντιπολίτευση, διακινδυνεύει πολλά. Όχι μόνο την ντροπή μιας νέας ήττας αλλά και μιας πύρρειας νίκης. Σε περίπτωση που την επόμενη φορά διασφάλιζε μικρό προβάδισμα, τότε η αντιπολίτευση με την σειρά της θα κατέθετε ενστάσεις. Με τον τρόπο αυτό θα παρατεινόταν η περίοδος της αβεβαιότητας».

 

Η εντεινόμενη κρίση στη Λιβύη και η Ευρώπη

 

Ένα ακόμα θέμα που απασχολεί τον γερμανικό Τύπο είναι η κρίση στη Λιβύη.

 

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει για αυτό το θέμα: «Η Λιβύη είναι σημαντική για την Ευρώπη. Είναι μια χώρα ενδιάμεσος σταθμός για τους μετανάστες από την Αφρική και ακόμα και στη Λιβύη το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί κάθε κενό. Θα έπρεπε να περιμένει κανείς ότι η Ευρώπη θα ασκούσε μια υπεύθυνη πολιτική απέναντι σε αυτή τη χώρα που σπαράσσεται από τον εμφύλιο. Εξαιτίας των αντιπαραθέσεων μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας δεν συμβαίνει όμως κάτι τέτοιο... Αυτή όμως η αντιπαλότητα βλάπτει την Ευρώπη. Το Βερολίνο θα έπρεπε να αδράξει την ευκαιρία και να παίξει έναν ηγετικό ρόλο στην πολιτική απέναντι στη Λιβύη. Αυτό και προς το δικό του συμφέρον».

 

Για το ίδιο θέμα η Frankfurter Rundschau γράφει : «Τώρα είναι η ώρα της έκκλησης προς τη Λιβύη να αναζητήσουν οι αντίπαλες πλευρές μια ειρηνική λύση. Όσο σωστό όμως και εάν είναι αυτό, άλλο τόσο κυνικό είναι. Γιατί το κύριο μέλημα είναι και πάλι να αποφευχθούν οι προσφυγικές ροές. Ακόμα όμως και εάν ακούγεται παράδοξο, ίσως αυτή είναι η ευκαιρία οι Ευρωπαίοι να ξανασκεφθούν την πολιτική τους. Μέχρι σήμερα δεν κατάφεραν να δώσουν μια προοπτική στη χώρα να αναπτυχθεί. Αλλά ακόμα και εάν η Λιβύη βρίσκεται στον πάτο, δεν είναι αργά».


protoselida

World Business

Στο σφυρί vintage δημιουργίες του Margiela

Στο σφυρί vintage δημιουργίες του Margiela

Συλλέκτης τους θα τα πουλήσει σε δημοπρασία του Sotheby's, στο Παρίσι- ανάμεσά και τους πέντε...

Media

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Οι βασικοί πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών εφημερίδων είναι οι ακόλουθοι:

Secret Money

ΣTHN KYΠPO ΛEEI «NAI»

ΣTHN KYΠPO ΛEEI «NAI»

Mπορεί η Έλενα Mπατούρινα, η πλουσιότερη Pωσίδα, να αγόρασε στην Eλλάδα το μεγάλο φωτοβολταϊκό στα...

Αθλητικά

Στο Τάραντο οι 20οί Μεσογειακοί Αγώνες

Στο Τάραντο οι 20οί Μεσογειακοί Αγώνες

Στην πόλη του Τάραντο στην Ιταλία θα διεξαχθούν οι ΧΧ Μεσογειακούς Αγώνες, όπως αποφάσισε η...

Περιβάλλον

Βοδινό και σόγια «καταστρέφουν» τον Αμαζόνιο

Βοδινό και σόγια «καταστρέφουν» τον Αμαζόνιο

Το βοδινό κρέας και η γενετικά μεταλλαγμένη σόγια που αγοράζουν αφειδώς όλες οι χώρες του...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.