Ανησυχία μετά τη σύγκρουση στη Β. Ιρλανδία

Σε παρακλάδι του ΙΡΑ που δεν αναγνωρίζει την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1997, αποδίδεται ο θάνατος 29χρονης δημοσιογράφου, γνωστής για τον αγώνα της υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων στην Καθολική κοινότητα της Βόρειας Ιρλανδίας.

 

Όπως γράφει η Deutsche Welle, τα αιματηρά επεισόδια ξεκίνησαν με την Αστυνομική επιχείρηση σε Καθολική συνοικία του Ντέρι, δεύτερης μεγάλης πόλης στην Βόρεια Ιρλανδία. Η αστυνομία είχε πληροφορίες για την ύπαρξη οπλοστασίου της τρομοκρατικής οργάνωσης «Νέος ΙΡΑ». Ήταν μια προληπτική επιχείρηση, που είχε ως στόχο να αποτρέψει ένοπλη συγκρούσει εν όψει της επετείου αιματηρών συγκρούσεων στο Δουβλίνο το 1916 γνωστών ως Easter Rising.

 

Τα πιθανά αίτια της επίθεσης

 

Η οργάνωση Νέος ΙΡΑ έχει έδρα το Ντέρι και τον Ιανουάριο είχε πραγματοποιήσει βομβιστική επίθεση έξω από δικαστήριο της πόλης. Ιδρύθηκε το 2012 από μικροομάδες που αντιτίθενται στην ειρηνευτική συμφωνία. Στην τρομοκρατική του πορεία, ο «Νέος ΙΡΑ» σκότωσε δύο εργαζόμενους των φυλακών και χθες μια  δημοσιογράφο η οποία, μαζί με άλλους συναδέλφους της, στεκόταν δίπλα στα αστυνομικά αυτοκίνητα.

 

Η επίσκεψη αντιπροσωπείας του Αμερικανικού Κογκρέσου, με επικεφαλής την πρόεδρό της, Νάνσι Πελόσι δεν αποκλείεται να ήταν μια από τις αιτίες των χθεσινών συγκρούσεων. Αποστολή της είναι η υποστήριξη των ΗΠΑ στην ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής με την οποία τερματίστηκε ο εμφύλιος πόλεμος στην Βόρεια Ιρλανδία.


protoselida

World Business

Κέρδη 7,5 δισ. δολ. για την Bank of America

Κέρδη 7,5 δισ. δολ. για την Bank of…

Ξεπέρασε τις προβλέψεις όσον αφορά τα κέρδη και τα έσοδα τρίτου τριμήνου η Bank of...

Secret Money

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή…

Tι συμβαίνει με τη μετοχή της MLS Πληροφορικής η οποία έχει υποχωρήσει κατά 36% στο...

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.