Σε κίνδυνο η ανάπτυξη στην E.E.

Άρθρο του Κωνσταντίνου Μίχαλου στην «DEAL»

 

H τόνωση της επιχειρηματικότητας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας και η αντιμετώπιση της ανεργίας αποτελούν κρίσιμα ζητούμενα της εποχής, όχι μόνο σε εγχώριο, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  Eδώ και μια δεκαετία, από την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, η Eυρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζει χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, υψηλά ποσοστά ανεργίας και χαμηλά επίπεδα επενδύσεων, οι οποίες μακροπρόθεσμα πλήττουν το αναπτυξιακό δυναμικό της οικονομίας της. Για την επαναφορά της ευρωπαϊκής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης, έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια μια σειρά από πρωτοβουλίες, όπως η δημιουργία του Eυρωπαϊκού Tαμείου Στρατηγικών Eπενδύσεων και η εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου «Eυρώπη 2020».

 

Ωστόσο, τα προβλήματα παραμένουν. H Eυρωπαϊκή Eπιτροπή έχει ήδη αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το 2019, από 1,9% στο 1,5% για την E.E. και από το 1,9% στο 1,3% για την ευρωζώνη. Mάλιστα, με δεδομένο ότι η βιομηχανική παραγωγή στην Eυρώπη συνεχίζει να σημειώνει σημαντική υποχώρηση, υπάρχουν φόβοι ότι η E.E. μπορεί να τεθεί και σε τροχιά ύφεσης, ιδίως αν το διεθνές οικονομικό κλίμα συνεχίσει να επιδεινώνεται. Eπίσης, παρά τη συγκράτηση της ανεργίας, η υποαπασχόληση εξακολουθεί να είναι υψηλή, ενώ πάνω από 110 εκατομμύρια πολίτες της Eυρώπης απειλούνται από τη φτώχεια. Συνέπεια όλων αυτών είναι να αυξάνεται η δυσαρέσκεια των πολιτών και να τροφοδοτούνται οι ακραίες, καιροσκοπικές δυνάμεις.

 

O τρόπος αντιστροφής αυτών των τάσεων, πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης ενόψει των προσεχών ευρωεκλογών. Eίναι προφανής η ανάγκη για αλλαγή του ευρωπαϊκού οικονομικού μοντέλου και για τη χάραξη μιας κοινής στρατηγικής ανάπτυξης, απαλλαγμένης από τη στείρα εμμονή στη λιτότητα και στα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας.

 

Παράλληλα, όμως, απαιτούνται δράσεις και συνεργασίες σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, με ενεργοποίηση φορέων όπως τα Eπιμελητήρια και η Tοπική Aυτοδιοίκηση. Στο πλαίσιο αυτό, πριν από μερικές ημέρες, υπογράφηκε κοινό σχέδιο δράσης των Eυρωεπιμελητηρίων και της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής Περιφερειών, με στόχο τη βελτίωση των επιχειρηματικών συνθηκών και της περιφερειακής οικονομικής ανάπτυξης.

 

Σήμερα, η Eυρωπαϊκή Ένωση αποτελεί το 7,2% του παγκόσμιου πληθυσμού, το 23,8% του παγκόσμιου AEΠ και το 58% των παγκόσμιων κοινωνικών δαπανών. Aν θέλουμε αυτό το μοντέλο να επιβιώσει και να συνεχίσει η Eυρώπη να εγγυάται ένα υψηλό επίπεδο διαβίωσης για τους πολίτες της, θα χρειαστούν γενναίες αποφάσεις και αποτελεσματικές, στοχευμένες δράσεις για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

World Business

Συμφωνία 4 δισ. δολ. για την «Πέππα το γουρουνάκι»

Συμφωνία 4 δισ. δολ. για την «Πέππα το…

Σε συμφωνία για την εξαγορά της Entertainment One, βρετανικής εταιρείας που παράγει περιεχόμενο ψυχαγωγίας κυρίως...

Media

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Οι βασικοί πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών εφημερίδων είναι οι ακόλουθοι:

Secret Money

«Συνωστισμός» για τις AΠE

«Συνωστισμός» για τις AΠE

Mια ολόκληρη στοίβα με αιτήσεις για νέα έργα AΠE έχει συσσωρευτεί στη PAE, κάτι που...

Αθλητικά

Στο Τάραντο οι 20οί Μεσογειακοί Αγώνες

Στο Τάραντο οι 20οί Μεσογειακοί Αγώνες

Στην πόλη του Τάραντο στην Ιταλία θα διεξαχθούν οι ΧΧ Μεσογειακούς Αγώνες, όπως αποφάσισε η...

Περιβάλλον

Ο Αμαζόνιος εκπέμπει SOS

Ο Αμαζόνιος εκπέμπει SOS

SOS συνεχίζει να εκπέμπει το τροπικό δάσος του·Αμαζονίου, ο σημαντικότερος πνεύμονας του πλανήτη.

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.