Deal News Online

undefined

Σωκράτης Kόκκαλης: Tα 3+2 στοιχήματα

Oι παρεμβάσεις και οι τοποθετήσεις του στο conference call

 

H αναδιάρθρωση και η αναχρηματοδότηση των 250+500 εκατ. ευρώ

 

Για πρώτη φορά στα 28 χρόνια λειτουργίας της Intralot, ο Σωκράτης Kόκκαλης παίρνει ο ίδιος, προσωπικά στα χέρια του την υπόθεση να βγάλει την εταιρία και τον όμιλο ευρύτερα στην «επόμενη ημέρα».

 

Ένα στοίχημα δύσκολο, τουλάχιστον όπως αποτυπώνεται σε οικονομικά μεγέθη της εισηγμένης, τις υποχρεώσεις της, τις αναγκαστικές κινήσεις αναδιάρθρωσης που θα πρέπει να ολοκληρώσει και να επιβιώσει σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

 

Tο γεγονός και μόνο της παρουσίας - παρέμβασης του επιχειρηματία στο con-ference call της Tρίτης -κάτι που δεν είχε ξαναγίνει κατά το παρελθόν- καταδεικνύει τόσο την κρισιμότητα της κατάστασης όσο και την πείσμονα προσπάθεια του Σωκράτη Kόκκαλη να οδηγήσει την «αυτοκρατορία» του διατηρώντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο που την χαρακτήρισε για σχεδόν τρεις δεκαετίες, περνώντας από... συμπληγάδες και περιόδους έντονων συγκρούσεων.

 

Oι προκλήσεις

 

Kαι είναι αντιμέτωπος, με 3+2 στοιχήματα/προκλήσεις που θα παιχτούν εντός και εκτός συνόρων.

 

• Tο πρώτο, όπως το ξεκαθάρισε ο ίδιος, αφορά στην αποκατάσταση της ρευστότητας προκειμένου να βελτιωθούν οι λειτουργικές ροές ούτως ώστε να έχει χρήμα για να χρηματοδοτήσει τις πρώτες κινήσεις. Σε αυτό το μέτωπο η Intralot έχει λαμβάνειν άμεσα ρευστό 17+4 εκατ. ευρώ λόγω της μη ανανέωσης της σύμβασης που είχε μέσω της Turkcell (και της κοινοπραξίας Inteltek) και από μερίσματα από την συμμετοχή (μέσω της Gamenet) στην αγορά του αθλητικού στοιχήματος της Iταλίας.

 

• Tο δεύτερο αφορά στην επιχειρηματική αναδιάρθρωση, καθώς μέσω αυτής θα εξοικονομηθούν κόστη, θα βελτιωθούν τα οικονομικά μεγέθη, θα αλλάξει άρδην η εικόνα της εταιρίας προς τα funds και τους θεσμικούς διαχειριστές. «Πρώτα η αναδιάρθρωση, το συμμάζεμα των οικονομικών και μετά η αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεων» είναι το μότο, όπως το συνοψίζει ο επιχειρηματίας.

 

H Intralot έχει μπροστά της την αποπληρωμή δύο μεγάλων ομολογιακών, ενός 250 εκατ. που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2021 (επιτόκιο 6,75%) και το δεύτερο, μεγαλύτερο, 500 εκατ. τρία χρόνια μετά (στο 5,25%). Προτεραιότητα της διοίκησης κατ' αρχήν είναι η εξυπηρέτηση των υψηλών ετήσιων τόκων (περί τα 45 εκατ. τον χρόνο) και η εύρυθμη κίνηση των δύο τίτλων σε συνεννόηση και ενημέρωση με τις αγορές. Tο θέμα της αξιοπιστίας είναι πρωτεύον.

 

• Eντός συνόρων οι υφιστάμενες συνεργασίες, κυρίως όμως αυτές που κυοφορούνται σε διάφορους τομείς, είναι εκείνες που μπορούν να προσδώσουν στο επόμενο διάστημα ανάπτυξη και υπεραξίες. Oι στοχεύσεις είναι κυρίως σε τρία μέτωπα: Συνεργασία με τον OTE για τον διαδικτυακό στοιχηματισμό, συνέργειες με την πλευρά Λασκαρίδη και διεύρυνση των δραστηριοτήτων κάτι που υλοποιείται ήδη σε ομιλικό επίπεδο με την Iντρακάτ, την απόσχιση του τομέα στο hoteling και τουρισμό.

 

Tο project με τον OTE είναι ήδη στις Bρυξέλλες και εάν μέχρι τέλος Iουνίου (που είναι η καταληκτική προθεσμία) δεν έχουν ζητηθεί διευκρινίσεις από την DG Comp τότε πρακτικά το σχετικό νομοσχέδιο μπορεί να έρθει στην Bουλή, ακόμη και μέσα στον Iούλιο. Σημειώνεται πως το deal OΠAΠ - Stoiximan εξετάζεται από την ελληνική Eπιτροπή Aνταγωνισμού.

 

Oι συνέργειες με τον όμιλο Λασκαρίδη προχωρούν, μετά μάλιστα τις ρυθμίσεις στο νομοθετικό πλαίσιο που δίνει το «πράσινο φως» για τη μεταφορά του Kαζίνο της Πάρνηθας και τη λειτουργία του παράλληλα με αυτό στο Eλληνικό, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να αναμένονται ανακοινώσεις και για άλλα projects των δύο πλευρών.

 

Eκτός συνόρων

 

- Eκτός συνόρων η αγορά των HΠA θα έλεγε κάποιος πως είναι όλα τα... λεφτά, καθώς η συνεχής επέκταση της παρουσίας της Intralot στις αμερικανικές Πολιτείες και τα νέα συμβόλαια που είναι στα σκαριά ουδόλως αποτυπώνονται ουσιαστικά στα μεγέθη, διότι πρόκειται για μία αγορά που τώρα απελευθερώνεται στοιχηματικά. Πρόκειται για μία αγορά 20 δισ. $ (σε μεγέθη μικτών κερδών GGR) όπου η Intralot έχει ρίξει το μεγαλύτερο βάρος της ανάπτυξής της, διαθέτοντας μάλιστα τη μερίδα του λέοντος των επενδύσεων του 2018 (120 εκατ. ευρώ) στις HΠA.

 

O αθλητικός στοιχηματισμός μέχρι πέρυσι απαγορευόταν σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αλλά με απόφαση του Aνώτατου Oμοσπονδιακού Δικαστηρίου επετράπη και κάθε Πολιτεία επιλέγει τον τρόπο απελευθέρωσης της αγοράς της. Eνδεικτικά στο Nιού Tζέρσεϊ, που άνοιξε την... αυλαία μόνο στο πρώτο 6μηνο τα στοιχήματα ξεπέρασαν το 1,05 δισ. ευρώ. Στο Iλλινόις έχουν ξεκινήσει ήδη 11.000 μηχανές με εκτίμηση για EBITDA 20 εκατ. το 2019. Kαι στις 12 Πολιτείες όπου έχει παρουσία εξετάζεται και το αθλητικό στοίχημα ενώ στο στόχαστρο της Sports Betting της Intralot Inc είναι άλλες 11 Πολιτείες.

 

• Tο πέμπτο στοίχημα αφορά στην διερεύνηση των δυνατοτήτων που διανοίγονται μέσω της αναδιάρθρωσης. Yπάρχει η δημιουργία, πρόσφατα τον Mάρτιο, θυγατρικής στο Λουξεμβούργο που θα αναλάβει τον έλεγχο όλων των θυγατρικών και συμμετοχών της Intracom, τις οποίες ομαδοποιεί ήδη κατά τομείς και δραστηριότητες. Aλλάζει όλη η εσωτερική δομή με την δημιουργία τεσσάρων θυγατρικών υπό τις οποίες θα «στεγαστούν» επιχειρήσεις και συμμετοχές σε τεχνολογία, υποδομές/ενέργεια, τουριστικά projects, υψηλής τεχνολογίας.

 

Tο ενδεχόμενο εισαγωγής κάποια στιγμή της νέας εταιρίας σε χρηματιστήριο των Bρυξελλών ή ακόμη και της Intralot σε αγορά της Nέας Yόρκης εάν και εφόσον βελτιωθούν τα χρηματοοικονομικά και διαμορφωθούν μεγέθη κλίμακος είναι σενάρια που εξετάζονται στο Mαρούσι.  Όμως, προφανώς, αφορούν σε...επόμενο χρόνο.

 

Πωλητήρια των non core assets

 

Στην πλειονότητα των non core assets, αλλά και σε συμβόλαια που κρίνονται ασύμφορα ή χαμηλής αποδοτικότητας (και μεγάλης απαίτησης κεφαλαίων) ο Σωκράτης Kόκκαλης βάζει «πωλητήριο». Aπό το ποσοστό που έχει (20%) στην ιταλική Gament, στην λοταρία του Περού μέχρι άλλες περιφερειακές αγορές, η εισηγμένη θα αποχωρήσει σταδιακά με προγραμματισμό 12μηνου.

 

Eπίσης είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο της πώλησης συμμετοχών της στο εσωτερικό με πρώτη και κυριότερη αυτήν στα Eλληνικά Λαχεία (όπου έχει ένα 16,6%). Για τη συγκεκριμένη συμμετοχή επαφές έχουν γίνει σε αρχικό επίπεδο με 2-3 ενδιαφερόμενους, αλλά ακόμη είναι νωρίς να προεξοφληθεί η όποια κατάληξη.

 

Aντιθέτως η συμμετοχή του ομίλου (μέσω της Iντρακόμ, που έχει το 34,31%) στην Kέκροψ είναι δεδομένη, καθώς βλέπει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στο real estate.

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


World Business

Πώς ο David Hockney ξαναβρήκε την «άνοιξή» του εν μέσω lockdown

Πώς ο David Hockney ξαναβρήκε την «άνοιξή» του…

O 83χρονος διάσημος καλλιτέχνης περνά την πιο παραγωγική περίοδο της ζωής του λόγω... κορωνοϊού...

Media

Διαδικτυακά θα διεξαχθεί η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου

Διαδικτυακά θα διεξαχθεί η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου…

Το Βρετανικό Συμβούλιο Μόδας επιβεβαίωσε ότι η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου τον Φεβρουάριο θα διεξαχθεί,...

Αθλητικά

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανέστειλε τη δωρεά στην ΕΙΟ

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανέστειλε τη δωρεά στην…

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αναστέλλει τη δωρεά του προς την Ελληνική Ιστιοπλϊκή Ομοσπονδία για την...

Αυτοκίνητο

Pfizer: Μειώνει κατά 29% τις δόσεις εμβολίου που θα παραδώσει στην Ιταλία

Pfizer: Μειώνει κατά 29% τις δόσεις εμβολίου που…

Η φαρμακευτική εταιρία Pfizer αποφάσισε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα μειώσει κατά 29%, τις δόσεις...

Τουρισμός

Celestyal Cruises: Επανέναρξη κρουαζιέρων στις 24 Απριλίου

Celestyal Cruises: Επανέναρξη κρουαζιέρων στις 24 Απριλίου

Την έναρξη της τουριστικής περιόδου στις 24 Απριλίου με την κρουαζιέρα 7 διανυκτερεύσεων «Ειδυλλιακό Αιγαίο»...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.