ΓΕΜΗ: Ποιες εταιρίες κινδυνεύουν με πρόστιμα έως 100.000 ευρώ

Τι προβλέπει το σχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση

 

Πρόστιμα που θα φθάνουν μέχρι και 100.000 ευρώ για παραβιάσεις που σχετίζονται με την υποχρεωτική δημοσιοποίηση στοιχείων και εγγράφων εκ μέρους των εταιρειών προβλέπει το σχέδιο νόμου για το Γενικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση πρόσφατα και αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τον Ιούνιο.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως εφόσον υπάρξει υποτροπή εντός τριετίας το ποσό του επιβαλλόμενου προστίμου διπλασιάζεται, ενώ σε περίπτωση επανειλημμένης υποτροπής εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος το πρόστιμο τριπλασιάζεται. Τα κριτήρια επιβολής, το ύψος του προστίμου, η διαδικασία επιβολής και είσπραξης, το ποσοστό κατανομής μεταξύ των δικαιούχων και κάθε άλλο σχετικό θέμα θα καθοριστούν αργότερα με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης.

 

Ακόμη, οι επιχειρήσεις που δεν είναι συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις τους για την εμπορική δημοσιότητα θα “ τιμωρούνται” με αποκλεισμούς από τους διαγωνισμούς δημοσίων συμβάσεων καθώς και από προγράμματα του ΕΣΠΑ.

 

Παράλληλα, το νομοσχέδιο “υπόσχεται” λιγότερη γραφειοκρατία. Και αυτό διότι καταργούνται οι υφιστάμενοι έλεγχοι πληρότητας και νομιμότητας που πραγματοποιούν οι Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειών καθώς η αρμοδιότητα περνά στις υπηρεσίες ΓΕΜΗ( ΥΓΕΜΗ). Μεταξύ άλλων για τον έλεγχο καταβολής των τελών, της πληρότητας και της καταχώρισης της αίτησης του υπόχρεου στο ΓΕΜΗ προβλέπεται ως ανώτατο χρονικό περιθώριο οι 21 ημέρες.

 

Παράταση μπορεί να δοθεί μόνο στην περίπτωση που υπάρχει ασυνήθης μεγάλος αριθμός αιτήσεων για καταχώριση εγκεκριμένων οικονομικών καταστάσεων. Ακόμη επεκτείνεται η ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών, ενώ μειώνεται η κρατική παρέμβαση. Όπως αναφέρεται σειρά πράξεων θα καταχωρίζεται με απλό έλεγχο πληρότητας, ενώ για ορισμένες εταιρικές πράξεις θα αρκεί η με ευθύνη της εταιρείας υποβολή στοιχείων που θα δημοσιοποιούνται χωρίς την απαίτηση για υποβολή εγγράφων.

 

Πηγή: Έθνος


protoselida

Media

Απεβίωσε ο αρχικός κιθαρίστας των Motorhead, Larry Wallis

Απεβίωσε ο αρχικός κιθαρίστας των Motorhead, Larry Wallis

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 70 ετών άφησε ο πρώτος κιθαρίστας των Motorhead,...

Secret Money

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

Mπορεί ο Γ. Σταματίου να διατηρήθηκε στη θέση του επικεφαλής του Iασώ, αλλά στο νέο...

Αυτοκίνητο

Fiat: Επενδύει σε νέες υπηρεσίες για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Fiat: Επενδύει σε νέες υπηρεσίες για τα ηλεκτρικά…

Μνημόνιο συνεργασίας στην έρευνα των υπηρεσιών που αφορούν στα δίκτυα V2G υπεγράφη μεταξύ της Terna,...

Περιβάλλον

ΚΑΠΕ: Ανέλαβε το πρόγραμμα EMOBICITY για την ηλεκτροκίνηση

ΚΑΠΕ: Ανέλαβε το πρόγραμμα EMOBICITY για την ηλεκτροκίνηση

Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (KAΠE) ανέλαβε πρόσφατα τον συντονισμό του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος EMOBICITY...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.