ΓΕΜΗ: Ποιες εταιρίες κινδυνεύουν με πρόστιμα έως 100.000 ευρώ

Τι προβλέπει το σχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση

 

Πρόστιμα που θα φθάνουν μέχρι και 100.000 ευρώ για παραβιάσεις που σχετίζονται με την υποχρεωτική δημοσιοποίηση στοιχείων και εγγράφων εκ μέρους των εταιρειών προβλέπει το σχέδιο νόμου για το Γενικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση πρόσφατα και αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τον Ιούνιο.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως εφόσον υπάρξει υποτροπή εντός τριετίας το ποσό του επιβαλλόμενου προστίμου διπλασιάζεται, ενώ σε περίπτωση επανειλημμένης υποτροπής εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος το πρόστιμο τριπλασιάζεται. Τα κριτήρια επιβολής, το ύψος του προστίμου, η διαδικασία επιβολής και είσπραξης, το ποσοστό κατανομής μεταξύ των δικαιούχων και κάθε άλλο σχετικό θέμα θα καθοριστούν αργότερα με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης.

 

Ακόμη, οι επιχειρήσεις που δεν είναι συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις τους για την εμπορική δημοσιότητα θα “ τιμωρούνται” με αποκλεισμούς από τους διαγωνισμούς δημοσίων συμβάσεων καθώς και από προγράμματα του ΕΣΠΑ.

 

Παράλληλα, το νομοσχέδιο “υπόσχεται” λιγότερη γραφειοκρατία. Και αυτό διότι καταργούνται οι υφιστάμενοι έλεγχοι πληρότητας και νομιμότητας που πραγματοποιούν οι Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειών καθώς η αρμοδιότητα περνά στις υπηρεσίες ΓΕΜΗ( ΥΓΕΜΗ). Μεταξύ άλλων για τον έλεγχο καταβολής των τελών, της πληρότητας και της καταχώρισης της αίτησης του υπόχρεου στο ΓΕΜΗ προβλέπεται ως ανώτατο χρονικό περιθώριο οι 21 ημέρες.

 

Παράταση μπορεί να δοθεί μόνο στην περίπτωση που υπάρχει ασυνήθης μεγάλος αριθμός αιτήσεων για καταχώριση εγκεκριμένων οικονομικών καταστάσεων. Ακόμη επεκτείνεται η ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών, ενώ μειώνεται η κρατική παρέμβαση. Όπως αναφέρεται σειρά πράξεων θα καταχωρίζεται με απλό έλεγχο πληρότητας, ενώ για ορισμένες εταιρικές πράξεις θα αρκεί η με ευθύνη της εταιρείας υποβολή στοιχείων που θα δημοσιοποιούνται χωρίς την απαίτηση για υποβολή εγγράφων.

 

Πηγή: Έθνος


protoselida

World Business

Google, Amazon, Facebook: Φορολογούνται με 3% στην Ισπανία

Google, Amazon, Facebook: Φορολογούνται με 3% στην Ισπανία

Νομοσχέδιο κατέθεσε στο Κουνοβούλιο η ισπανική κυβέρνηση που προτείνει τη φορολόγηση των εσόδων από τους...

Media

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για ταξιδιωτικές υπηρεσίες

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για ταξιδιωτικές υπηρεσίες

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ προχώρησε σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συλλογή γραπτών προσφορών με...

Αθλητικά

Στο ΣτΕ προσέφυγαν ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Στο ΣτΕ προσέφυγαν ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι ομάδες της Ξάνθης και του ΠΑΟΚ, ζητώντας να ακυρωθεί...

Τουρισμός

Η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου στην έκθεση SIAL 2020

Η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου στην έκθεση SIAL 2020

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στα πλαίσια πολιτικής της ανάδειξης και προώθησης των τοπικών πιστοποιημένων προϊόντων,...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.