Ρουμανία-Τουρκία: Πρωτόκολλο ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας

Πρωτόκολλο συνεργασίας για την ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών σε τομείς όπως οι κατασκευές, ο τουρισμός, οι μεταφορές, η τεχνολογία, η γεωργία, η ασφάλεια τροφίμων και ο πολιτισμός, υπεγράφη έπειτα από την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης της Κοινής Επιτροπής Ρουμανίας - Τουρκίας για θέματα οικονομίας και εμπορίου(JETCO), οι εργασίες της οποίας έγιναν στην Κωνσταντινούπολη.
Ο υπουργός Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου της Ρουμανίας Στέφαν Ράντου Οπρέα, παρέστη στη συνεδρίαση της JETCO και είχε συνάντηση με την υπουργό Εμπορίου της Τουρκίας, Ρουχσάρ Πεκτζάν.

 

Στο επίκεντρο της συνάντησής τους βρέθηκαν θέματα ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας και των επενδυτικών ευκαιριών που παρουσιάζονται στις δύο χώρες, τονίζεται σε ανακοίνωση του ρουμανικού υπουργείου.

 


Ο Ρουμάνος υπουργός παρουσίασε τους άξονες του κυβερνητικού σχεδιασμού για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, ενθάρρυνσης και διευκόλυνσης της ανταγωνιστικότητας, στήριξης της επιχειρηματικότητας και προσέλκυσης νέων επενδύσεων.

 


Η απόφαση για τη σύσταση της JETCO ελήφθη τον Οκτώβριο του 2018, στη διάρκεια της επίσκεψης της πρωθυπουργού Βιόριτσα Νταντσίλα στην Άγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

 


Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι η αξία του διμερούς εμπορίου, στις 31 Δεκεμβρίου 2018, ανήλθε σε 5,558 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 9,23% έναντι του 2017.  Το 2018, η Τουρκία ήταν ο κύριος εμπορικός εταίρος της Ρουμανίας  στο εξαγωγικό της πεδίο (στην κατηγορία των χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης) με μερίδιο 12,6% επί του συνόλου των ρουμανικών εξαγωγών. Επίσης, η Τουρκία ήταν ο δεύτερος εταίρος στο πεδίο των ρουμανικών εισαγωγών, με μερίδιο 17,7%


protoselida

Media

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον ηθοποιό Αιμίλιο Βεάκη

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον ηθοποιό Αιμίλιο Βεάκη

Με αφορμή την συμπλήρωση 135 χρόνων από την γέννηση, στις 13 Δεκεμβρίου 1884, στον Πειραιά...

Αθλητικά

Super League: Απόφαση-βόμβα για αποχή από διαιτητές

Super League: Απόφαση-βόμβα για αποχή από διαιτητές

Αντιδρώντας για τα... παρατράγουδα των τελευταίων αγωνιστικών και τις επιθέσεις που δέχονται από παράγοντες των...

Τουρισμός

Αλόννησος: Ξεχώρισε στην πολωνική έκθεση Grecka Panorama

Αλόννησος: Ξεχώρισε στην πολωνική έκθεση Grecka Panorama

Ο Δήμος Αλοννήσου συμμετείχε με ιδιαίτερη επιτυχία στην πολωνική έκθεση Grecka Panorama που πραγματοποιήθηκε για...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.