Τον Ιούνιο η πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ

Μετά το υπερπλεόνασμα 4,4% του 2018

 

Ανοίγει πλέον και επίσημα ο δρόμος για την πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μετά και την επισφράγιση του Eurostat για υπερπλεόνασμα 4,4%, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.

 

Η κυβέρνηση χθες απέστειλε αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πρόωρη αποπληρωμή των υψηλότοκων δανείων του ΔΝΤ ύψους 3,7 δισ. ευρώ.

 

Αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα απαλλαγεί από περίπου 3,7 δισ ευρώ ακριβών δανείων. Ο τεχνοκρατικός σχεδιασμός προβλέπει ότι για την αποπληρωμή τους θα αντληθούν 2 δισ ευρώ απευθείας από το μαξιλάρι, ενώ τα υπόλοιπα θα αντληθούν από τη δεξαμενή των 35 δισ ευρώ του λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδας, όπου μπαίνουν τα πρωτογενή, τα repos, τα έσοδα των εκδόσεων ομολόγων κ.λ.π.

 

Η ολοκλήρωση αυτής της πρόωρης εξόφλησης δεν σημαίνει, βέβαια, ότι η Ελλάδα απαλλάσσεται από το ΔΝΤ. Θα το ξαναβρεί μπροστά της σε περίπου 18- 19 μήνες, καθώς το σύνολο των δανείων του Ταμείου ξεπερνά τα 9 δισ ευρώ.

 

Θετικές οι αντιδράσεις

 

H προοπτική της πρόωρης αποπληρωμής των ακριβών δανείων βρίσκει θετικό και το ίδιο το ΔΝΤ, όπως και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

 

Ο Πολ Τόμσεν, διευθυντής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ, είχε ταχθεί υπέρ. «Θα καλωσόριζα την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα», είχε τονίσει σε πρόσφατες δηλώσεις του.

 

Θετική και η στάση των Ευρωπαίων, με τον επικεφαλής του Eurogroup  Μάριο Σεντένο, να χαρακτηρίζει «σοφή» την απόφαση της Αθήνας για πρόωρη αποπληρωμή των υψηλότοκων δανείων, μια θέση που συμμερίζεται και ο γενικός διευθυντής του ESM, Κλάους Ρέγκλιγκ.


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

  Προσέγγιση  των HΠA θέλει  η Pωσία

Προσέγγιση των HΠA θέλει …

Mε τον εμπορικό πόλεμο να έχει κλιμακωθεί και την διεθνή κατάσταση να θυμίζει εποχές ψυχρού...

Secret Money

O TABOYΛAPHΣ KAI TA ENAE

O TABOYΛAPHΣ KAI TA ENAE

Mπορεί οι εξελίξεις να τρέχουν γύρω από τα ναυπηγεία Eλευσίνας, αλλά το όνομα του Nίκου...

Αυτοκίνητο

Ξεκινά λιανικές πωλήσεις στην Ελλάδα η Mazda

Ξεκινά λιανικές πωλήσεις στην Ελλάδα η Mazda

Την επίσημη παρουσίασή της στην Αθήνα πραγματοποίησε η Mazda, ξεκινώντας τις λιανικές πωλήσεις οχημάτων της...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.