Οικονομία

Χατζηδάκης: Αργοπεθαίνει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης Προτεινόμενο

«Η κυβέρνηση παρά τις υποσχέσεις και τις κατά καιρούς εξαγγελίες έχει αφήσει την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης να αργοπεθαίνει. Και πλέον είναι φανερό ότι προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, με στόχο να μεταθέσει το πρόβλημα στην επόμενη κυβέρνηση. Επί 4 χρόνια το πρόβλημα σέρνεται, τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας έχουν επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο και η εταιρεία βρίσκεται σε κατάσταση εξαθλίωσης και μαζί της παρασύρει ένα σημαντικό μέρος της δραστηριότητας των τευτλοπαραγωγών», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης σε ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτο, Οικονομίας και Ανάπτυξης  Γιάννη Δραγασάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη.

 

«Η κατάσταση στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης έχει επιδεινωθεί δραματικά ενώ η κυβέρνηση διαπράττει το ένα λάθος μετά το άλλο», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας θα ξεκινούσε από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ», υπενθυμίζει ο Κωστής Χατζηδάκης. «Και η κυβέρνηση Τσίπρα, όταν χρηματοδότησε με 30 εκατ. ευρώ  (με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) την ΕΒΖ τον Μάιο του 2015, δεσμευόταν για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της εταιρείας με αύξηση της παραγωγής ζάχαρης, μείωση του κόστους λειτουργίας των εργοστασίων κ.λπ. Τότε, ως εισηγητής της ΝΔ, είχα επισημάνει ( Πρακτικά Ολομέλειας 12-4-2015), μεταξύ των άλλων, τον κίνδυνο τα 30 εκατ. ευρώ να πάνε σε ένα βαρέλι δίχως πάτο καθώς η κυβέρνηση δεν είχε σχέδιο».

 

«Μετά τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της κατάστασης, πριν μερικές μέρες», σημειώνει ο Κωστής Χατζηδάκης, «ο αναπληρωτής υπουργός κ. Πιτσιόρλας ανακοίνωσε πανηγυρικά ότι υπάρχει επενδυτική πρόταση για την ΕΒΖ, την οποία αποδέχεται και η Tράπεζα Πειραιώς. Χωρίς ωστόσο να δώσει στοιχεία που να στηρίζουν την αισιοδοξία του αλλά και πληροφορίες για τις προϋποθέσεις που θέτει το αμερικάνικο fund Innovation Brain για να μπει στην ΕΒΖ».

 

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ζητά από τους συναρμόδιους υπουργούς να κατατεθούν τα αναλυτικά οικονομικά στοιχεία της ΕΒΖ και των θυγατρικών της στη Σερβία για το χρονικό διάστημα 2015-2018.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή