3 ελληνικές εταιρείες διεκδικούν την κατασκευή του IGB Προτεινόμενο

«Μάχη» για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό

 

Πέντε είναι οι υποψήφιοι «μνηστήρες» που έχουν υποβάλει και περνούν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού επιλογής κατασκευαστή για τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας(IGB), έργο ύψους 145 εκατ. ευρώ. 

 

Ανάμεσά τους και οι ελληνικές J&P AVAX, ΑΚΤΩΡ και ΤΕΡΝΑ, ενώ όπως ανακοίνωσε η κατασκευάστρια κοινοπραξία του έργου ICGB, στην πρώτη φάση του διαγωνισμού εκδήλωσαν ενδιαφέρον περισσότερες από δέκα βουλγαρικές και ξένες εταιρείες και κοινοπραξίες, εκ των οποίων οι πέντε προχώρησαν στη δεύτερη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών.

 

H AVAX υπέβαλε τη χαμηλότερη προσφορά, ύψους 144,85 εκατ. ευρώ για τον σχεδιασμό και κατασκευή του αγωγού IGB. Η κοινοπραξία DZZD, που αποτελείται από δύο βουλγαρικές εταιρείες και την Bonatti της Ιταλίας, υπέβαλε προσφορά, ύψους 229,7 εκατ. ευρώ.

 

H ICGB έχει λάβει μέχρι στιγμής δεσμευτικές προσφορές μόνο από τις DZZD και την ΑVAX. Συνολικά οι πέντε «μνηστήρες» που περνούν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού είναι οι εξής:

 

1.DZZD «IGB-2018»

 

2.Η κοινοπραξία MAX STREICHER - TΕΡΝΑ/ICGB

 

3.Κονοπραξία Spiecapag Trace IGB 2018

 

4.AVAX S.A

 

5.Κοινοπραξία CPP-AKTΩΡ

 

Η επίσημη ανακήρυξη του ανάδοχου αναμένεται έως τα μέσα Μαΐου. Η προθεσμία ολοκλήρωσης των εργασιών είναι 18 μήνες μετά την υπογραφή του συμβολαίου. Το επόμενο βήμα της διαδικασίας είναι η αξιολόγηση των προσφορών και στη συνέχεια η απόφαση της κοινοπραξίας για το ποια προσφορά θα επιλέξει επισήμως.

 

Η Βουλγαρία σχεδιάζει την έναρξη των εργασιών κατασκευής του αγωγού, μήκους 182 χιλιομέτρων, τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, με στόχο να τεθεί σε λειτουργία το 2020. Ο αγωγός IGB έχει προβλεπόμενη μεταφορική ικανότητα έως 3 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως. Θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, ενώ θα συνδέει το ελληνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου με το βουλγαρικό, με αφετηρία την Κομοτηνή και κατάληξη στη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας.

 

Η κατασκευάστρια κοινοπραξία ICGB ελέγχεται 50% από την ενεργειακή ΒΕΗ της Βουλγαρίας, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στην ελληνική εταιρεία φυσικού αερίου ΔΕΠΑ και την ιταλική Edison.


protoselida

World Business

Γη και ύδωρ απο την Βουλγαρία στη Volkswagen για να επενδύσει

Γη και ύδωρ απο την Βουλγαρία στη Volkswagen…

Έτοιμη να προσφέρει περισσότερα κίνητρα στην Volkswagen είναι η Βουλγαρία προκειμένου να πείσει την αυτοκινητοβιομηχανία...

Secret Money

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή…

Tι συμβαίνει με τη μετοχή της MLS Πληροφορικής η οποία έχει υποχωρήσει κατά 36% στο...

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Υγεία & Διατροφή

 Attica Group: Στην Λέρο το πρόγραμμα «Πρώτων Βοηθειών» της Blue Star Ferries

Attica Group: Στην Λέρο το πρόγραμμα «Πρώτων…

Η BLUE STAR FERRIES στα πλαίσια του προγράμματός της «Πρώτες Βοήθειες» που πραγματοποιεί για 6η...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.