Περιζήτητα τα 5ετή και 30ετή ομόλογα της Κύπρου

Επιτυχημένη η διπλή έξοδος της Κύπρου στις αγορές, καθώς υπερκαλύφθηκε η έκδοση 30ετούς, με την υψηλή ζήτηση για τίτλους τόσο μεγάλης διάρκειας να δείχνει πόσο πολύ έχει προσαρμοστεί η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων στις προσδοκίες για συνέχιση των χαμηλών επιτοκίων και των μέτρων στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες.

 

Η Κύπρος άρχισε σήμερα την προώθηση της έκδοσης 5ετούς και 30ετούς ομολόγου, με τη ζήτηση να έχει ήδη υπερβεί τα 9 δισ. ευρώ, μοιρασμένη ισόποσα στις δύο εκδόσεις, σύμφωνα με τραπεζίτες.

 

Η ζήτηση για το 30ετές ομόλογο μίας χώρας, που χρειάστηκε τη βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ μόλις πριν από πέντε χρόνια, είναι αξιοσημείωτη και είναι ενδεικτική τόσο για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας και αγοράς ομολόγων όσο και των προοπτικών της ίδιας της Κύπρου, ανέφεραν διαχειριστές χρέους.

 

Αρκετές άλλες χώρες της Ευρωζώνης έχουν πουλήσει πολύ μακροχρόνιο χρέος τα τελευταία χρόνια, με τη μέση ωρίμανση των κρατικών ομολόγων της να ανέρχεται τώρα σχεδόν στα 7,4 χρόνια που είναι επίπεδο - ρεκόρ.

 

«Αποτελεί μία έκφανση του σημερινού περιβάλλοντος και δείχνει επίσης πόσο πολύ έχει προχωρήσει η Κύπρος από τις ημέρες της κρίσης», δήλωσε ένας από τους τραπεζίτες που διαχειρίστηκαν την πώληση.

 

Οι αποδόσεις των κυπριακών 10ετών ομολόγων είχαν αυξηθεί νωρίς σήμερα στο 1,61%, που είναι υψηλό επίπεδο ενός μηνός, αλλά καθώς οι λεπτομέρειες σχετικά με τη ζήτηση της έκδοσης γίνονταν γνωστές, η απόδοση υποχώρησε κατά πέντε μονάδες βάσης (σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο) στο 1,52%, λόγω της ψήφου εμπιστοσύνης των επενδυτών. Αντίστοιχα, η απόδοση του έως τώρα μεγαλύτερης διάρκειας 15ετούς κυπριακού ομολόγου είχε αυξηθεί στο 2,277%, που είναι υψηλό τριών εβδομάδων, πριν μειωθεί κατά έξι μονάδες βάσης στο 2,19%. Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης με υψηλότερο αξιόχρεο υποχωρούσαν κατά περίπου 2 μονάδες βάσης μετά την περαιτέρω μείωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία, που κατέγραψε το ινστιτούτο Ifo, η οποία αποδόθηκε από οικονομολόγο του ινστιτούτου εν μέρει στην αναβολή του Brexit.


protoselida

Media

Απεβίωσε ο αρχικός κιθαρίστας των Motorhead, Larry Wallis

Απεβίωσε ο αρχικός κιθαρίστας των Motorhead, Larry Wallis

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 70 ετών άφησε ο πρώτος κιθαρίστας των Motorhead,...

Secret Money

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

Mπορεί ο Γ. Σταματίου να διατηρήθηκε στη θέση του επικεφαλής του Iασώ, αλλά στο νέο...

Αυτοκίνητο

Fiat: Επενδύει σε νέες υπηρεσίες για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Fiat: Επενδύει σε νέες υπηρεσίες για τα ηλεκτρικά…

Μνημόνιο συνεργασίας στην έρευνα των υπηρεσιών που αφορούν στα δίκτυα V2G υπεγράφη μεταξύ της Terna,...

Περιβάλλον

ΚΑΠΕ: Ανέλαβε το πρόγραμμα EMOBICITY για την ηλεκτροκίνηση

ΚΑΠΕ: Ανέλαβε το πρόγραμμα EMOBICITY για την ηλεκτροκίνηση

Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (KAΠE) ανέλαβε πρόσφατα τον συντονισμό του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος EMOBICITY...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.