Ελβετία: Ο κεντρικός τραπεζίτης υπερασπίζεται τα αρνητικά επιτόκια

Την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων υπερασπίστηκε την Παρασκευή ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας (Swiss National Bank) Thomas Jordan, υποστηρίζοντας πως είναι "απολύτως κρίσιμη" για τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών και τη συγκράτηση του ελβετικού φράγκου από το να γίνει υπερβολικά ισχυρό.

 

"Δυστυχώς, δεν μπορεί κανείς να έχει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο", δήλωσε στην ετήσια γενική συνέλευση της SNB, εξηγώντας ότι "δεν μπορεί να έχει κανείς υψηλότερα επιτόκια και ένα πιο αδύναμο ελβετικό φράγκο ταυτόχρονα".

 

Ο επικεφαλής της κεντρικής ελβετικής τράπεζας αναγνώρισε πάντως τις ανησυχίες σχετικά με την επιτοκιακή πολιτική, που μετρά πλέον τέσσερα συναπτά έτη και ειδικότερα όσες αφορούν την επίδραση της στην αποταμίευση. "Κάποιοι λένε ότι έρχεται σε αντίθεση με την οικονομική λογική και δημιουργεί σημαντικά προβλήματα για τους αποταμιευτές και τα ασφαλιστικά ταμεία", δήλωσε ο κ. Jordan.

 

"Δεν θα προχωρούσαμε σε πολιτική αρνητικών επιτοκίων εάν δεν την θεωρούσαμε απολύτως απαραίτητη για την εκπλήρωση της αποστολής μας", δήλωσε ο Jordan. Χωρίς αυτή την πολιτική, σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις της SNB για την αποδυνάμωση του φράγκου, "η Ελβετία θα αντιμετώπιζε σήμερα μια διαφορετική οικονομική πραγματικότητα", με αρνητικό πληθωρισμό, ασθενή ανάπτυξη και υψηλότερη ανεργία, είπε.

 

Η SNB έχει πολιτική εκ των μεγαλυτέρων αρνητικών επιπέδων επιτοκίων στον κόσμο, στο -0,75%. Έχει κρατήσει το επιτόκιο καταθέσεων σε αυτό το επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2015 σε μια προσπάθεια να "σώσει" το ελβετικό φράγκο από μια υπερβολική ενίσχυση, η οποία θα έβλαπτε τους εξαγωγείς.


protoselida

World Business

Στο σφυρί vintage δημιουργίες του Margiela

Στο σφυρί vintage δημιουργίες του Margiela

Συλλέκτης τους θα τα πουλήσει σε δημοπρασία του Sotheby's, στο Παρίσι- ανάμεσά και τους πέντε...

Media

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Οι βασικοί πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών εφημερίδων είναι οι ακόλουθοι:

Secret Money

ΣTHN KYΠPO ΛEEI «NAI»

ΣTHN KYΠPO ΛEEI «NAI»

Mπορεί η Έλενα Mπατούρινα, η πλουσιότερη Pωσίδα, να αγόρασε στην Eλλάδα το μεγάλο φωτοβολταϊκό στα...

Αθλητικά

Στο Τάραντο οι 20οί Μεσογειακοί Αγώνες

Στο Τάραντο οι 20οί Μεσογειακοί Αγώνες

Στην πόλη του Τάραντο στην Ιταλία θα διεξαχθούν οι ΧΧ Μεσογειακούς Αγώνες, όπως αποφάσισε η...

Περιβάλλον

Βοδινό και σόγια «καταστρέφουν» τον Αμαζόνιο

Βοδινό και σόγια «καταστρέφουν» τον Αμαζόνιο

Το βοδινό κρέας και η γενετικά μεταλλαγμένη σόγια που αγοράζουν αφειδώς όλες οι χώρες του...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.