Σελόντα: Μείωση του κύκλου εργασιών λόγω Τουρκίας

Μπορεί το περιβάλλον να ήταν αρκετά δυσμενές και ανταγωνιστικό το 2018, όμως η Σελόντα κατάφερε να πετύχει αύξηση των των προϊόντων προστιθέμενης αξίας (μεταποιημένα)  κατά  +21,4% ως προς τον όγκο και κατά +15,2% ως προς την αξία, ενώ αύξησε και τα μερίδια αγοράς.

 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εταιρεία, ο κύκλος εργασιών στον Όμιλο για το 2018 επηρεάστηκε από τις εξελίξεις του κλάδου στην ευρύτερη περιοχή, κι ειδικότερα από τις οικονομικές εξελίξεις στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, η υποτίμηση της τουρκικής λίρας κι η παράλληλη αύξηση της παραγωγής προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας στη γειτονική χώρα, οδήγησαν σε αύξηση των εξαγωγών αυτών των προϊόντων (με προεξάρχοντα το λαβράκι και την τσιπούρα) για το 2018 κατά 13%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, χωρίς την ίδια περίοδο να σημειωθεί αύξηση της ζήτησης.

 

Οι εξελίξεις αυτές συνέβαλαν αποφασιστικά στη σημαντική διατάραξη της ισορροπίας προσφοράς - ζήτησης ιχθύων μεσογειακής καλλιέργειας κι αποτελούν την κύρια αιτία για το ότι ο Όμιλος παρουσίασε μείωση κύκλου εργασιών σε ποσοστό 6,36%, ανερχόμενος σε €160,9 εκ. έναντι €171,9 εκ. της προηγούμενης περιόδου, ενώ για την Εταιρεία παρουσίασε μείωση 8% ανερχόμενος σε €163,8 εκ. έναντι €178,7 εκ. της προηγούμενης περιόδου.

 

Ειδικότερα στην βασική δραστηριότητα που είναι η παραγωγή και εμπορία ιχθύων (ολόκληρων και μεταποιημένων εκτός γόνου) με συμμετοχή 89,06% στον συνολικό τζίρο, ο Όμιλος σε σχέση με την προηγούμενη χρήση παρουσίασε μείωση της αξίας των πωλήσεων κατά  12,2% ή 10,9 εκ (από € 159,4 εκ. 2017 σε € 143,3 εκ. το 2018).

 

Κέρδη/ ζημίες προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA): Το λειτουργικό ΕΒΙΤDA του Ομίλου για το 2018 ανέρχεται σε  €- 3,6 εκ. έναντι € 9,4 εκ. το 2017. Η μείωση της κερδοφορίας σε επίπεδο λειτουργικού EBITDA, οφείλεται κυρίως στις χαμηλότερες τιμές πώλησης των ολόκληρων ιχθύων -7,3% μεσοσταθμικά. Η εταιρεία κατά το 2018 είχε ανάπτυξη  βιομάζας περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτή του 2017.

 

Ο CEO του Ομίλου και της εταιρείας, κος Αθανάσιος Σκορδάς, με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2018, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια δέχεται επί σημαντικό χρονικό διάστημα, πολύ μεγάλες πιέσεις από το διεθνή ανταγωνισμό με μεγαλύτερες από εκείνον της Τουρκίας. Η μεγάλη αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών της γείτονας χώρας, σε συνδυασμό με την υποτίμηση της τουρκικής λίρας οδήγησαν σε συμπίεση των τιμών σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα ιδίως στο λαβράκι.  Τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου δεν ήταν δυνατό να μείνουν ανεπηρέαστα από αυτές τις εξελίξεις. Παρά το δυσμενές αυτό περιβάλλον, η αύξηση των πωλήσεων των προϊόντων προστιθέμενης αξίας, η δημιουργία επώνυμης ζήτησης που έχει επιτευχθεί για το προϊόν μας και η επιτυχημένη ανάπτυξη νέων αγορών, μας γεμίζει αισιοδοξία και ενισχύει την πεποίθηση μας ότι το φρέσκο ελληνικό ψάρι Σελόντα θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στην παγκόσμια αγορά της ιχθυοκαλλιέργειας. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαγοράς της εταιρίας τους προσεχείς μήνες από τους επενδυτές Amerra και Mubadala, αναμένεται να δημιουργήσει νέες προοπτικές και το  νέο, ισχυρό επιχειρηματικό σχήμα που θα δημιουργηθεί  να παίξει καθοριστικό ρόλο στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο».


protoselida

World Business

Συμφωνία 4 δισ. δολ. για την «Πέππα το γουρουνάκι»

Συμφωνία 4 δισ. δολ. για την «Πέππα το…

Σε συμφωνία για την εξαγορά της Entertainment One, βρετανικής εταιρείας που παράγει περιεχόμενο ψυχαγωγίας κυρίως...

Media

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Οι βασικοί πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών εφημερίδων είναι οι ακόλουθοι:

Secret Money

«Συνωστισμός» για τις AΠE

«Συνωστισμός» για τις AΠE

Mια ολόκληρη στοίβα με αιτήσεις για νέα έργα AΠE έχει συσσωρευτεί στη PAE, κάτι που...

Αθλητικά

Στο Τάραντο οι 20οί Μεσογειακοί Αγώνες

Στο Τάραντο οι 20οί Μεσογειακοί Αγώνες

Στην πόλη του Τάραντο στην Ιταλία θα διεξαχθούν οι ΧΧ Μεσογειακούς Αγώνες, όπως αποφάσισε η...

Περιβάλλον

Ο Αμαζόνιος εκπέμπει SOS

Ο Αμαζόνιος εκπέμπει SOS

SOS συνεχίζει να εκπέμπει το τροπικό δάσος του·Αμαζονίου, ο σημαντικότερος πνεύμονας του πλανήτη.

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.