Η ναυτιλία στηρίζει το έλλειμμα στο ισοζύγιο

Η ναυτιλία συνεχίζει να στηρίζει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αφού για έναν ακόμη μήνα το ναυτιλιακό συνάλλαγμα παρουσίασε σημαντική αύξηση.

 

 

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος παρουσίασε για τον Οκτώβριο αύξηση 14,63% και διαμορφώθηκε στα 1,252 δισ. ευρώ από 1,092 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2009.

 

Το ναυτιλιακό συνάλλαγμα αυξήθηκε κατά 15,38% και διαμορφώθηκε για το 10μηνο του 2010 στα 13,011 δισ. ευρώ, έναντι 11,268 δισ. ευρώ.

 

Αντίθετα τα έσοδα από τον τουρισμό για έναν ακόμη μήνα παρουσίασαν μείωση και διαμορφώθηκαν τον Οκτώβριο στα 746,9 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 785,5 εκατομμυρίων ευρώ τον περυσινό Οκτώβριο.

 

 

Στο 10μηνο του 2010, τα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν στα 9,32 δισ. ευρώ από 9,99 δισ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι.

 

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε σε 2,35 δισ. ευρώ, δηλαδή εμφάνισε μείωση κατά 41 εκατ. ευρώ ή 1,7% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2009.

 

Η βελτίωση αυτή οφείλεται κυρίως στον περιορισμό του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, δευτερευόντως στην άνοδο του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών και οριακά στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων.

 

Οι εξελίξεις αυτές υπεραντιστάθμισαν τη μεγάλη αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων.

 

Δεκάμηνο


Το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2010 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 552 εκατ. ευρώ ή 2,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.


protoselida

World Business

«Ξορκίζουν»  τις πρόωρες  κάλπες  στην Iταλία

«Ξορκίζουν» τις πρόωρες κάλπες στην…

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα δοθεί η «μητέρα των μαχών» στην Iταλία. H κεντρική...

Secret Money

«Συνωστισμός» για τις AΠE

«Συνωστισμός» για τις AΠE

Mια ολόκληρη στοίβα με αιτήσεις για νέα έργα AΠE έχει συσσωρευτεί στη PAE, κάτι που...

Αθλητικά

Υπέγραψε στον Ερυθρό Αστέρα ο Ματέο Γκαρσία

Υπέγραψε στον Ερυθρό Αστέρα ο Ματέο Γκαρσία

Παρά τα σερβικά δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «ναυάγιο», ο Ματέο Γκαρσία ανακοινώθηκε από τον...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.