Κομισιόν: Πότε είναι δυνατή η κράτηση αιτούντων ασύλου

Οι αιτούντες ασύλου μπορούν να τεθούν υπό κράτηση, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο βάσει ατομικής αξιολόγησης κάθε περίπτωσης, για όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα και μόνο εάν δεν μπορούν να εφαρμοστούν με αποτελεσματικό τρόπο άλλα λιγότερο καταναγκαστικά, εναλλακτικά μέτρα, σημειώνει ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.

 

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής είχε καταθέσει σχετική ερώτηση μετά τις συλλήψεις αιτούντων ασύλου στην Αυστρία.

 

«Η κράτηση αιτούντων άσυλο πρέπει να διατάσσεται εγγράφως από δικαστική ή διοικητική αρχή», σημείωσε στην απάντησή του ο Δ. Αβραμόπουλος. «Όταν οι διοικητικές αρχές διατάσσουν κράτηση, αυτή πρέπει να υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο (είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν αιτήματος του αιτούντος άσυλο). Σε κάθε περίπτωση, δικαστική αρχή πρέπει να επανεξετάζει την κράτηση σε εύλογα χρονικά διαστήματα», συμπλήρωσε.

 

Από την πλευρά του ο Δ. Παπαδημούλης σχολίασε πως «η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική εξακολουθεί να μην εξασφαλίζει σαφείς εγγυήσεις για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρέπει να προωθηθούν άμεσα δίκαιες, βιώσιμες και ολοκληρωμένες λύσεις, διακρατική συνεργασία για την κοινή αντιμετώπιση των προκλήσεων, δυνατότητα νόμιμων και ασφαλών διόδων για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας». Τέλος, επανέλαβε την ανάγκη να αναθεωρηθεί άμεσα η Συνθήκη του Δουβλίνου για τον δίκαιο διαμοιρασμό των βαρών μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

Media

ΣτΕ: Μέχρι 15 Ιουλίου η απόφαση για ΕΔΟΕΑΠ

ΣτΕ: Μέχρι 15 Ιουλίου η απόφαση για ΕΔΟΕΑΠ

Το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ θα κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας μέχρι τις 15 Ιουλίου,...

Secret Money

OI 2 «OΨEIΣ» THΣ AMERESCO

OI 2 «OΨEIΣ» THΣ AMERESCO

Δεν είναι και το πιο συνηθισμένο, την ώρα που βρίσκεται στην Eλλάδα η αντιπρόεδρος του...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.