Τι φοβάται ο Βάιντμαν;

Επιφυλάξεις αλλά και φόβοι για την επόμενη ημέρα και πως θα επηρεάσουν την πραγματική ευρωπαϊκή οικονομία 

 

Το έντονο προβληματισμό του αλλά και τι επιφυλάξεις του για την επόμενη ημέρα  εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν σχετικά με την πρόταση για μερική ανακούφιση των τραπεζών από τα αρνητικά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), υποστηρίζοντας ότι το κόστος μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το όφελός της.

 

Το κέρδος από ένα τέτοιο σχήμα θα είναι περιορισμένο, ενώ το κόστος - που συνδέεται με την περαιτέρω καθυστέρηση στην ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής - μπορεί να είναι μεγαλύτερο, δήλωσε ο Βάιντμαν, που είναι πιθανός υποψήφιος για τη διαδοχή του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, σε εκδήλωση της Μπούντεσμπανκ στη Φρανκφούρτη.

 

Η αδύναμη κερδοφορία


Η ΕΚΤ εξετάζει αν θα απαλλάξει τις τράπεζες από μέρος των επιβαρύνσεων τους που προκύπτουν από το αρνητικό επιτόκιο (-0,4%) που επιβάλλει στις καταθέσεις τους, καθώς ανησυχεί για την αδύναμη κερδοφορία τους που θα μπορούσε να εμποδίσει τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής της. «Η δυνητική ανακούφιση από τα κλιμακωτά επιτόκια, για τα οποία γίνεται συζήτηση τώρα, θα ήταν αξιοσημείωτη, αλλά τελικά περιορισμένη», σημείωσε ο Βάιντμαν. «Και η ανακούφιση θα είναι πιθανόν μικρότερη από το πρόσθετο κόστος της μετάθεσης των προσδοκιών ομαλοποίησης (της νομισματικής πολιτικής) που προκύπτει από τη συζήτηση αυτή», πρόσθεσε.

 

Κλειδί η κλιμάκωση των επιτοκίων


Μία κλιμάκωση των επιτοκίων θα μπορούσε να αποφέρει μία επιστροφή της τάξης των 5 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, σύμφωνα με αναλυτές. Δεδομένης, όμως, της πολυπλοκότητάς του, ένα τέτοιο σχέδιο είναι απίθανο να εφαρμοσθεί για μικρή μόνο περίοδο, κάτι που σημαίνει ότι τα αρνητικά επιτόκια θα ισχύσουν για ακόμη μεγαλύτερη περίοδο. Μία τέτοια προοπτική θα έκανε πιο οριζόντια την καμπύλη των αποδόσεων και θα συμπίεζε τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών, οδηγώντας σε ακόμη πιο αδύναμα κέρδη.

 

Ευθύνη όλων


Ο Βάιντμαν σημείωσε, επίσης, ότι η αποκατάσταση επαρκούς κερδοφορίας είναι τελικά ευθύνη των τραπεζών, απηχώντας την άποψη συναδέλφων του στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ που υποστηρίζουν ότι ευθύνη της ΕΚΤ είναι να διασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών και όχι τα κέρδη των τραπεζών. Η ΕΚΤ αναμένεται να συζητήσει τη κλιμάκωση των επιτοκίων για τις καταθέσεις των τραπεζών τον Ιούνιο, αλλά πηγές με γνώση του θέματος σημείωναν ότι δεν υπάρχει μεγάλη διάθεση των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας για ένα τέτοιο σχήμα.


protoselida

World Business

Η Fiat Chrysler σε συζητήσεις με την Foxconn για κοινοπραξία

Η Fiat Chrysler σε συζητήσεις με την Foxconn…

Σε συνομιλίες με την εταιρεία ηλεκτρικών Foxconn Technology Group βρίσκεται η Fiat Chrysler Automobiles NV,...

Secret Money

TA «AYTOMATA KAΠEΛA»

TA «AYTOMATA KAΠEΛA»

Δεν πρόλαβε να εξοντώσει η ρουκέτα του αμερικανικού drone τον Iρανό στρατηγό Σουλεϊμανί και σε...

Αυτοκίνητο

Σε ανοδική τροχιά οι πωλήσεις ευρωπαϊκών αυτοκινήτων

Σε ανοδική τροχιά οι πωλήσεις ευρωπαϊκών αυτοκινήτων

Ανέκαμψαν οι πωλήσεις ευρωπαϊκών αυτοκινήτων τον Δεκέμβριο, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, με στήριξη από την...

Υγεία & Διατροφή

Καινοτόμος θεραπεία των όγκων του ΚΝΣ

Καινοτόμος θεραπεία των όγκων του ΚΝΣ

Οι νέες εξειδικευμένες θεραπείες στην αντιμετώπιση του καρκίνου και όχι μόνο, προσφέρουν ελπίδα σε χιλιάδες...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.